Reklama

Starbucks v Rusku končí. Bolet ho to bude méně než McDonald’s

Starbucks v Praze na Václavském náměstí
Dušan Kütner / Newstream
Veronika Kudrnová
vku

Americký kavárenský řetězec Starbucks odchází po téměř 15 letech z ruského trhu. V pondělí to firma podle zahraničních médií sdělila svým asi dvěma tisícům zaměstnanců.

Reklama

Americký Starbucks opouští ruský trh. Následuje tak další západní podniky, které se tímto způsobem rozhodly zareagovat na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu. Z velkých firem to naposledy oznámil fastfoodový řetězec McDonald's. Předtím ještě Exxon Mobil a British American Tobacco.

V Rusku Starbucks provozuje na 130 restaurací a zaměstnává na 2000 pracovníků, kterým bude po dobu dalších šesti měsíců dál vyplácet mzdu, aby jim usnadnil hledání jiného zaměstnání.

Všechny restaurace Starbucks v Rusku vlastní a provozuje licenční partner firmy, skupina Alshaya se sídlem v Kuvajtu. Dohromady však vytvářejí méně než jedno procento ročních příjmů Starbucksu, uvedl server CNBC.

Spotřebitelé i investoři tlačili na západní společnosti, jako je Starbucks, aby přerušily vztahy s Ruskem, aby daly najevo nesouhlas s válkou Kremlu s Ukrajinou. Starbucks už 8. března v Rusku pozastavil veškeré obchodní aktivity. Týkalo se to expedice všech produktů Starbucks a dočasně se uzavřely i kavárny.

Válka na Ukrajině

Nikdy jsem se za svou zemi nestyděl víc, prohlásil ruský diplomat při OSN. A odstoupil

Představitel ruské mise při OSN v Ženevě Boris Bondarev odstoupil kvůli nesouhlasu s válkou na Ukrajině. Vyplývá to z dopisu, který diplomat podle stanice Rádio svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RF) zveřejnil na sociální síti LinkedIn a rozeslal diplomatům. Deník The New York Times napsal, že se mu podařilo se s Bondarevem spojit a svou rezignaci jim potvrdil. Je tak prvním ruským diplomatem, který se oficiálně vzdal funkce kvůli invazi na Ukrajinu.

Přečíst článek

Rozvázání licenčních dohod ale nějakou dobu trvá. Bývalý generální ředitel Kevin Johnson se ale zavázal, že licenční poplatky z ruského byznysu věnuje na humanitární účely.

V posledních čtvrtletních výsledcích, které Starbucks zveřejnil na začátku května, není dopad pozastavení obchodních operací v Rusku nijak vyčíslen. Stejně tak firma neoznámila, kolik v souvislosti s odchodem z Ruska odepíše. Určitě to ale bude méně, než na kolik odchod z Ruska vyjde McDonald’s.

Řetězec rychlého občerstvení minulý týden oznámil, že prodá svůj byznys v Rusku současnému provozovateli a držiteli provozní licence Alexandru Govorovi. Společnost měla v Rusku zhruba 850 restaurací, z nichž většinu provozovala sama. Jen pozastavení ruských a ukrajinských byznys operací ji tak v prvním čtvrtletí stálo 127 milionů dolarů. Tyto dva trhy pro McDonald’s představovaly devět procent jeho celkových příjmů v roce 2021.

McDonald´s v Rusku zůstane, ale pod jiným jménem. Síť občerstvení prodá současnému provozovateli

McDonald´s v Rusku zůstane, ale pod jiným jménem. Síť občerstvení prodá současnému provozovateli

Americký řetězec fastfoodů McDonald's prodá svůj byznys v Rusku současnému provozovateli a držiteli provozní licence Alexandru Govorovi. Největší prodejce hamburgerů na světě uvedl, že firma pak bude v Rusku působit pod jiným názvem.

Přečíst článek

Moskva, ilustrační foto

Všude je cítit strach z toho, co bude, říká Moskvanka. Bojí se, že přijde o práci

Dopady sankcí uvalených na Rusko kvůli invazi na Ukrajinu se začínají projevovat na každodenním životě Rusů. Dramaticky se zdražují běžné potraviny, i elektronika. Problém je i s léky, upozorňuje CNN. „Nevíme, co bude dál,“ bojí se běžní Rusové.

Přečíst článek

Oděsa, nákladní loď s obilím

Válka na Ukrajině plodí světový hlad. Viníkem je pouze a jen Putin

Ruský prezident Vladimir Putin je kvůli své invazi na Ukrajinu zodpovědný za narůstající hlad lidí po celém světě, píše list The Washington Post (WP).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme