Reklama

Spořitelně raketově vzrostl zisk. Výhled je kvůli válce nejistý

Česká spořitelna
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Česká spořitelna za první pololetí vydělala 11 miliard korun. Výrazný meziroční nárůst způsobila nízká srovnávací základna způsobená pandemií.

Reklama

České spořitelně v prvním pololetí letošního roku stoupl čistý zisk meziročně o 67 procent na 11 miliard korun. Loňský výsledek ale výrazně ovlivnila epidemie covidu a s ní spojená omezení. Provozní zisk se v prvních šesti měsících letošního roku zvýšil o 43,7 procenta na 14,8 miliardy korun. Česká spořitelna o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Člen představenstva České spořitelny Ivan Vondra upozornil na to, že výsledek byl převážně ovlivněn nižší srovnávací základnou z loňského roku způsobenou koronavirem. „Navzdory silné finanční výkonnosti přetrvává vysoká nejistota kvůli pokračující válce na Ukrajině, narušeným dodavatelským řetězcům, možnému nedostatku plynu a rostoucí inflaci způsobené cenami energií,“ uvedl.

Česká spořitelna je největší banka v ČR podle počtu klientů, kterých má přes 4,7 milionu. Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu vlastní, je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy.

Účetnictví, ilustrační foto

Nenechávejte pasivně ležet peníze na účtu, vzkazují banky klientům. Plusy a minusy spořicích účtů s investováním

Spořicí účty spojené s investicemi nabízí u nás už minimálně trojice největších tuzemských bank. Cílem je přimět klienty, aby si spořili a současně pravidelně investovali a získali tak v součtu vyšší zhodnocení než ze samostatného spořicího účtu. Nápad to není špatný. Samotná sazba ani jednoho z takto nastavených spořicích účtů až tak závratná ale není. Nejvyšší je 4,5 procenta a má ještě speciální podmínky. ČNB přitom zvedla už v polovině června základní sazbu na sedm procent a je reálné, že bude záhy zvedat dál. Kdy na to zareagují banky u svých spořicích účtů s investicí?

Přečíst článek

Daří se také rakouské Erste

Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu, v pololetí zvýšila čistý zisk o 23,9 procenta na 1,14 miliardy eur (28,1 miliardy korun). Hospodaření podpořil zejména růst poptávky po úvěrech a vysoké výnosy z úroků díky růstu úrokových sazeb, uvedla banka.

Provozní zisk se zvýšil o 10,3 procenta na 1,86 miliardy eur. Čisté výnosy z úroků pak banka zvýšila o 15,9 procenta na 2,84 miliardy eur, hlavně díky zvýšení úrokových sazeb v České republice, Maďarsku a Rumunsku, a také díky výraznému růstu objemu úvěrů na všech trzích. Čisté výnosy z provizí a poplatků stouply o 10,5 procent na 1,21 miliardy eur.

Vyhlídky v Evropě zatemňuje geopolitická situace a vysoká inflace. Přesto se ukazuje, že ekonomiky ve východní části EU jsou odolné – mají poměrně solidní veřejné finance, není tam podlomena ochota firem investovat a vývoj na pracovním trhu i spotřebitelská důvěra tam zatím zůstávají příznivé,“ uvedl generální ředitel Erste Group Willi Cernko.

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

Týden tradera: Zvyšování sazeb v USA a výsledková sezona přinesly akciovou rallye

Událostí číslo jedna v minulém týdnu bylo jednoznačně zasedání amerického Fedu a lze konstatovat, že se mu podařilo rozpoutat výraznou akciovou rallye. Akcie reagovaly na zvýšení sazeb „pouze“ o 75 bazických bodů prudkým růstem okolo čtyř procent. Způsobeno to mohlo být zejména úlevou, že nedojde k prudšímu zvýšení sazeb (o 100 bodů), o kterém se spekulovalo v minulých týdnech. A do toho všeho se přidaly hospodářské výsledky velkých jmen, jako je Alphabet (Google) nebo Microsoft.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme