Reklama

Soud zamítl zablokování 800 milionů z Bohemia Energy

Jiří Písařík z Bohemia Energy
ČTK
 ČTK

Insolvenční správce chtěl zablokovat peníze z Bohemia Energy ve prospěch zkrachovalého podnikatele Tomáše Bárty, který se s majiteli energetické firmy soudí.

Reklama

Městský soud v Praze zamítl návrh na předběžné opatření, kterým chtěl insolvenční správce Jaroslav Brož zablokovat 800 milionů korun z majetku společnosti Bohemia Energy ve prospěch podnikatele Tomáše Bárty. Informovala PR manažerka Bohemia Energy Hana Novotná. Peníze jsou podle ní určeny na vrácení přeplatků za energie klientům firmy, která v říjnu ukončila činnost. Brož informace potvrdil, rozhodnutí podle něj není definitivní.

Městský soud v Praze podle Novotné koncem října pokus zablokovat peníze na účtech firmy zamítl jako neodůvodněný. "Návrh na zablokování 800 milionů korun přišel bezprostředně poté, co se společnost Bohemia Energy veřejně zavázala klientům vrátit veškeré přeplatky a následně také peníze posílat na jejich účty,“ uvedla mluvčí.

Jiří Písařík z Bohemia Energy

Písařík z Bohemia Energy: Banky nás nepodržely, nerozdělený zisk nestačil

Banky Bohemia Energy nepodržely. Podle jejího majitele Jiřího Písaříka jí neposkytly potřebné financování. K nákupu energií, a tím pádem i prodloužení dodávek svým zákazníkům, firma použila například nerozdělený zisk z předchozích let čtyři miliardy korun, uvedl Písařík na tiskové konferenci.

Přečíst článek

Dodala, že insolvenční správce podle názoru firmy hájí zájmy podnikatele a majitele skupiny Credit One Petra Bujnocha, která se zabývá vymáháním pohledávek. Bárta se v minulosti přel s Bohemia Energy o údajný desetinový podíl ve společnosti. Po krachu jeho skupiny EMTC se stal předsedou věřitelského výboru právě Bujnoch, který je Bártovým největším věřitelem.

"Návrh na nařízení předběžného opatření byl podán zejména z důvodu, že BEE v médiích avizovala záměr selektivně uspokojovat pouze některé své věřitele, přičemž dle zákona je zde povinnost uspokojovat závazky dle jejich splatnosti, příp. poměrně," uvedl k tomu Brož a potvrdil, že se proti rozhodnutí odvolal k Vrchnímu soudu. Dodal, že Vrchní soud bude 1. prosince rozhodovat o odvolání v případě předchozího sporu o podíl ve firmě. "Pokud bude rozhodnuto, že názor soudu prvního stupně je opětovně vadný, tak lze legitimně očekávat, že názor soudu prvního stupně bude taktéž opětovně korigován Vrchním soudem i ve věci návrhu na nařízení předběžného opatření," sdělil.

Jiří Písařík z Bohemia Energy

Tisíce lidí přijdou o elektřinu od další firmy skupiny Bohemia Energy

Dalších asi 8,5 tisíce odběratelů přijde o elektřinu a asi 450 klientů o plyn od další firmy ze skupiny Bohemia Energy. Činnost ukončí Amper Market, učinit tak plánuje v příštím roce, uvedl majitel Bohemia Energy Jiří Písařík (na snímku). Firma je podle něj ztrátová. Bohemia Energy podle něj skončila proto, že banky odmítly skupině kvůli vysokým cenám energií na trhu poskytnout potřebné financování.

Přečíst článek

Skupina Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, oznámila ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu 13. října. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Podle dat Operátora trhu s elektřinou dodávala skupina ke konci srpna elektřinu více než 600 tisíc zákazníků, plyn téměř 300 tisíc. Klienti ze zákona přešli do režimu tzv. dodavatele poslední instance, stovky tisíc z nich již podle informací energetických firem uzavřely smlouvy s novými dodavateli.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jiří Písařík z Bohemia Energy

Havlíček podal trestní oznámení na Bohemia Energy i na Písaříka a jeho ženu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme