Reklama

Škoda Transportation i přes dopady covidu loni razantně zvedla provozní zisk i tržby

Škoda Transportation, ilustrační foto
ČTK
Dušan Kütner
duk

Skupina Škoda Transportation loni dosáhla čistého konsolidovaného zisku 580 milionů korun a překonala tak negativní dopady covidové pandemie. Hrubý provozní zisk (EBITDA) vzrostla o 178 procent na 1,06 miliardy korun. Meziroční nárůst zaznamenala Škodovka i u tržeb, které se zvýšily o více než dvě pětiny na 15,5 miliardy korun. Na fungování skupiny i dokončování zakázek měla zásadní vliv pandemie nemoci covid-19 i nárůst cen energií a surovin, uvedla firma.

Reklama

Poslední dva roky byly pro celé odvětví velmi složité, protože jsme se museli potýkat jak s dopady pandemie nemoci COVID-19, tak i s narůstajícími cenami energií, surovin a materiálu. Přes to všechno dosáhla Škoda velmi dobrých výsledků, zisku a růstu,“ uvedl generální ředitel Škody Group, která patří od roku 2018 pod investiční skupinu PPF, Didier Pfleger.

„Podmínkou našeho dalšího růstu je ovšem schopnost nabízet zákazníkům nové technologie, zefektivnit výrobu a výrazně pokročit v digitalizaci. Věřím, že úspěchy dosažené v těchto oblastech v roce 2021 nám pomohou, abychom byli ještě více konkurenceschopní a získávali zakázky i na nových teritoriích,“ dodal.

Škoda Group

Škoda Group opraví švédské tramvaje. Zakázku za dvě miliardy odbaví v Ostravě

Skupina Škoda Group (dříve Škoda Transportation) získala zakázku na opravu 80 tramvají pro švédského dopravce Västtrafik AB dohromady za 1,95 miliardy korun. Tramvaje nyní jezdí v Göteborgu.

Přečíst článek

Firma mimo jiné v květnu oznámila, že dodá do finského Tampere dalších pět tramvají téměř za 34 milionů eur (asi 840 milionů korun). Nově objednané vozy jsou totožné s 20 tramvajemi dodanými v letech 2020 a 2021. V březnu firma podepsala smlouvu s Dopravním podnikem Bratislava rámcovou smlouvu na nákup 30 tramvají za 1,77 miliardy korun, pro Bratislavu také dodá 39 trolejbusů za více než 29 milionů eur (zhruba 720 milionů korun).

Oproti roku 2020 skupina výrazně zvýšila investice do výroby, výzkumu a vývoje. V roce 2021 dosáhly investice do modernizace a rozšiřování výroby 1,4 miliardy korun, což je meziroční nárůst o téměř 70 procent. Investice se týkaly nejen českých výrobních závodů v Plzni, Ostravě a Šumperku, ale i finského závodu v Otanmäki.

PPF, ilustrační foto

Potvrzeno. PPF a Home Credit v Rusku končí. Bankovní byznys prodají skupině domácích investorů

PPF a Home Credit podepsaly dohodu se skupinou individuálních investorů v čele s Ivanem Tyryškinem o prodeji svých bankovních aktiv v Rusku, včetně dceřiných společností. Cena transakce zůstává tajná. PPF se tak zbavila významné většiny aktiv v Rusku. Zbyly jí tam životní pojišťovna PPF Life Insurance a komerční nemovitosti.

Přečíst článek

Skupina například rozšiřovala výrobní kapacity, vybudovala novou zkušebnu a lakovnu a investovala i do opravárenství. Do výzkum a vývoje svých produktů pak dala přes dvě miliardy korun. Výrazný nárůst zaznamenala skupina i v počtu zaměstnanců. Celkem vzniklo více než 800 nových pracovních míst, celkem skupina nyní zaměstnává přes 6500 lidí.

Škoda Transportation je součástí širší skupiny Škoda Group, která má osm tisíc zaměstnanců a ve které se mimo jiné nachází také výrobce autobusů Temsa i další společnosti. Škoda Group v roce 2021 dosáhla tržeb 614 mil eur (asi 15,1 miliardy korun) a EBITDA ve výši 45 mil eur (zhruba 1,1 miliardy korun). V případě výsledků celé Škoda Group se jedná o výsledky neauditované.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Čínská továrna automobilky Geely v provincii Če-ťiang na jihovýchodě Číny.

Lukáš Kovanda: Evropě hrozí záplava čínských elektroaut. Východisko však existuje

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme