Reklama

Škoda Group opraví švédské tramvaje. Zakázku za dvě miliardy odbaví v Ostravě

Škoda Group
ČTK
 ČTK

Skupina Škoda Group (dříve Škoda Transportation) získala zakázku na opravu 80 tramvají pro švédského dopravce Västtrafik AB dohromady za 1,95 miliardy korun. Tramvaje nyní jezdí v Göteborgu.

Reklama

 Škoda Group bude opravovat švédské tramvaje. Zakázku za téměř dvě miliardy odbaví postupně. Opravy posledních z osmi desítek tramvají, které budou probíhat v Ostravě, by měly být dokončeny v roce 2027. Uvedl to mluvčí Škody Group Jan Švehla.

„Úspěch ve Švédsku potvrzuje naši schopnost uspět i na těch nejnáročnějších trzích, ke kterým Skandinávie jistě patří. Věřím, že obnovené tramvaje, které do Göteborgu dodáme, budou sloužit ke spokojenosti cestujících i provozovatele,“ uvedl předseda představenstva a ředitel společnosti Škoda Ekova Miroslav Mareš. Ostravský podnik v posledních letech rozšiřuje své kompetence a vyrábí i nové tramvaje.

Opravy 80 tramvají typového označení M31 zahrnou širokou škálu úprav, například nový dveřní systém, nájezdovou rampu u jednoho z článků, nový brzdový systém nebo klimatizační jednotku pro kabinu řidiče. „Dalšími úkoly bude lakování vozů, opravy laminátů, údržba podvozků, renovace elektrického systému, výměny podlah, úpravy interiérů i kabin pro řidiče, doplnění nového osvětlení nebo revize topného systému,“ uvedl Švehla.

Aktuální kontrakt navazuje na dřívější zakázku, kdy ostravský podnik, který se tehdy ještě jmenoval Ekova Electric, v letech 2011 až 2017 pro provozovatele tramvají v Göteborgu opravoval 79 vozů stejného typu. „Tehdy šlo především o revize článků tramvají a výměnu elektrovýzbroje. Mezi lety 2017 a 2021 pak opravoval podnik mechanické části u 65 kusů tramvají typu M32,“ uvedl Švehla. Do skupiny Škoda Group patří Ekova od loňska.

Škoda Group s více než 6000 zaměstnanci je součástí skupiny PPF. Patří mezi přední evropské výrobce vozů pro hromadnou dopravu, produkuje jednopodlažní i dvoupodlažní vlaky, tramvaje, metro, trolejbusy či elektrobusy. V ČR má několik výrobních areálů a jeden ve Finsku. V Ostravě má skupina mimo jiné také významný podnik Škoda Vagonka zaměřený především na vývoj a výrobu elektrických vlaků.

Elektrická jednotka řady 671 Slovensko

Škoda vyhrála tendr. Dodá na Slovensko vlaky za dvě miliardy

Společnost Škoda Transportation v konsorciu s firmou ŽOS Trnava dodá slovenskému národnímu dopravci Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) devět nových elektrických vlakových jednotek za zhruba 76 milionů eur (1,9 miliardy korun).

Přečíst článek

Didier Pfleger, Škoda Transportation

Škodu Transportation bude řídit Francouz Pfleger, přichází z Alstomu

Novým předsedou představenstva a generálním ředitelem skupiny Škoda Transportation je sedmapadesátiletý Francouz Didier Pfleger, oznámila firma. Pfleger dosud pracoval v konkurenční firmě Alstom. Na obou postech vystřídal Petra Brzezinu, který plzeňské strojírenské seskupení vedl od převzetí skupinou PPF v roce 2018.

Přečíst článek

Škoda Transformation začne vyrábět i dieselové autobusy

Škoda Transportation začne vyrábět dieselové autobusy. První dodá armádě

Škoda Transportation vstupuje na trh dieselových autobusů. Prvních šest ryze dieselových vozů objednala česká armáda. Hlavní části vyrobí sesterský závod v Turecku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme