Reklama

Šéfem firmy Westinghouse v ČR, která se uchází o dostavbu Dukovan, je Petr Brzezina

Šéfem firmy Westinghouse v ČR, která se uchází o dostavbu Dukovan, je Petr Brzezina
Westinghouse, užito se svolením
 ČTK

Šéfem společnosti Westinghouse v Česku, která se uchází o stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech a příští rok bude dodávat jaderné palivo do Temelína, se stal Petr Brzezina. Jeho úkolem bude rozvoj jaderných technologií společnosti v Česku, uvedla firma.

Reklama

Brzezina bude prezidentem Westinghouse Česká republika. „Petr má znalosti klíčových průmyslových odvětví, které podpoří naše úsilí o splnění energetických cílů České republiky s naší osvědčenou technologií AP1000,” řekl prezident společnosti Westinghouse pro energetické systémy David Durham.

Brzezina dříve působil ve vedoucích funkcích řady nadnárodních společností, včetně Škoda Transportation, Alstom, OHL ZS, General Electric a ABB. „Společnost Westinghouse má s jadernou energetikou v České republice hlubokou historii. Je mi ctí, že mohu pomoci tento vztah rozšířit a vytvořit nová partnerství, která zajistí vyšší energetickou bezpečnost regionu,” uvedl ke svému jmenování Brzezina, který bude působit v pražských kancelářích severoamerické společnosti.

Jaroslav Míl: Zestátnění části ČEZ je zbytečný krok. Cenu elektřiny to nesníží

Jaroslav Míl: Zestátnění části ČEZ je zbytečný krok. Cenu elektřiny to nesníží

Proč se vláda rozhodla zestátnit výrobu elektřiny společnosti ČEZ? Podle Jaroslava Míla, bývalého šéfa ČEZ a také dřívějšího vládního zmocněnce pro jadernou energetiku, je pro Česko mnohem důležitější vytvořit nový design energetického trhu. A v rámci unie obhájit české zájmy. To prý vláda nedělá. Násilné přebírání sta procent části ČEZ vidí Míl jako zbytečné, možná dokonce jako zástěrku skutečných problémů. Ani pokud by stát svůj záměr dokončil, na cenu elektřiny pro spotřebitele to podle něj nebude mít vliv.

Přečíst článek

Westinghouse chce stavět nový reaktor v Dukovanech

Westinghouse je jedním ze tří uchazečů o stavbu nového dukovanského jaderného bloku, nabídku podal společně s americkou společností Bechtel Nuclear Power Company. Dalšími zájemci o stavbu v Dukovanech jsou francouzská společnost EDF a jihokorejská firma KHNP. Westinghouse navíc bude od příštího roku do další tuzemské elektrárny v Temelíně dodávat jaderné palivo.

Nyní se tam používá ruské palivo od společnosti TVEL, která spadá do ruského státního holdingu Rosatom. Polostátní energetická společnost ČEZ loni uzavřela smlouvy o dodávkách do Temelína právě s Westinghousem a francouzskou firmou Framatome. Dodávky souborů na více než deset let začnou v roce 2024. Hodnota kontraktu se pohybuje v řádu miliard korun.

V Dukovanech chce Česko nový jaderný reaktor dokončit do roku 2036. Projekt by měl být největší investicí České republiky v novodobé historii, podle zástupců vlády i ČEZ má nový reaktor stát asi 160 miliard korun v cenách z roku 2020. Přesná cena bude známa až po ukončení soutěže. V současnosti energetické společnost ČEZ, která má tendr na stavbu na starosti, analyzuje nabídky od uchazečů o projekt. Finální nabídky by zájemci měli podat do konce září příštího roku.

Ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Roman Havlín.

Dukovany až do roku 2047. ČEZ do jaderné elektrárny investuje 2,3 miliardy

V Jaderné elektrárně Dukovany letos společnost ČEZ vydá za obnovu zařízení přes 2,3 miliardy korun, bude to skoro o půl miliardy víc než v uplynulém roce. Investicemi chce zajistit, aby bylo možné provozovat dukovanské bloky nejméně 60 let, tedy do roku 2047. Vyplývá to z informací, které řekli zástupci společnosti ČEZ.

Přečíst článek

 

Michal Šnobr

Michal Šnobr: Postup státu při zestátňování ČEZ je absolutně skandální

Jsem strašlivým způsobem zklamán, že s plánem zestátnit nejhodnotnější část ČEZ zcela protizákonným způsobem přišla vláda, která by měla být konzervativní a měla by ctít hodnoty, jako je soukromý majetek či právní stát, říká menšinový akcionář polostátní energetické společnosti Michal Šnobr. Plán vlády nyní negovala legislativní rada vlády. Jak bude vláda dál postupovat, zatím není jasné. Podle Šnobra by zákon tak, jak je nyní připravován, stejně soudy zrušily.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme