Reklama

Šanci koupit portfolio zkrachovalé Sberbank CZ dostala Česká spořitelna

Sberbank
Dušan Kütner / Newstream
Dušan Kütner
duk

Na základě rozhodnutí věřitelského výboru bude nadále insolvenční správkyně Jiřina Lužová jednat o kupní smlouvě na prodej úvěrového portfolia Sberbank CZ exkluzivně s Českou spořitelnou. Uvedla to v tiskové zprávě. Nominální hodnota portfolia činí 47,7 miliardy korun.

Reklama

Toto rozhodnutí bylo učiněno na základě nabídky České spořitelny, která za úvěrové portfolio nabídla kupní cenu, která by společně s dostupnou hotovostí a předpokládaným výtěžkem ze zpeněžení ostatních aktiv Sberbank CZ měla dostačovat k 100procentnímu uspokojení hlavních věřitelů a s velkou pravděpodobností k více než 90procentnímu uspokojení věřitelů ve skupině zahrnující kraje, města, obce a velké společnosti, uvedla insolvenční správkyně Jiřina Lužová.

Výplata klientů Sberbank v pobočkách KB

Půl roku od pádu Sberbank CZ vyplatil Garanční systém jejím klientům přes 97 procent pojištěných vkladů

Ti klienti zkrachovalé Sberbank CZ, kteří o náhradu usilovali, už pravděpodobně vyplaceni byli. K výplatě tak nyní zbývá zhruba 700 milionů korun, na které má nárok 37 tisíc klientů zkrachovalé banky. Je mezi nimi mnoho těch s malými zůstatky na účtu, není výjimkou, že si takoví klienti pro náhradu vůbec nepřijdou.

Přečíst článek

"Zároveň je však zcela zásadní uvést, že prodej může být úspěšně dokončen pouze za předpokladu, že přestane napadání proběhlé schůze věřitelů a nedojde k rozporování samotného procesu prodeje. Jedině tehdy lze očekávat úspěšné vypořádání prodeje v první polovině roku 2023 a výplatu věřitelů v druhé polovině roku 2023," dodala.

Námitky věřitelů jsou neopodstatněné, tvrdí správkyně 

Insolvenční správkyně nevidí jediný důvod, proč by někteří věřitelé měli dále brojit proti proběhlé schůzi věřitelů či rychlému prodeji, když nabídnutá kupní cena vede k uvedenému vysokému uspokojení všech věřitelů. Námitky některých věřitelů, že dojde k prodeji za nízkou kupní cenu, jsou podle Lužové zcela neopodstatněné.

„Můžeme potvrdit, že pokračujeme v jednáních o koupi úvěrového portfolia Sberbank. Nicméně do jejich ukončení platí, že pro její klienty se nic nemění a ti i nadále splácejí své závazky vůči Sberbank," řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Satelitní síť StarLink společnosti SpaceX Elona Muska

Muskova SpaceX tvrdí, že už nemůže platit internet na Ukrajině, píše CNN

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska tvrdí, že už nemůže nadále platit internetové služby na Ukrajině, a žádá americký Pentagon, aby financováni převzal. Informovala o tom stanice CNN na základě dokumentů, k nimž získala přístup. Ukrajina podle ní obdržela odhadem 20 tisíc terminálů Starlink.

Přečíst článek

„Rychlý prodej úvěrového portfolia jiné bance je pro věřitele asi tím nejlepším řešením. Platební morálka úvěrů vydaných Sberbank se totiž neustále zhoršuje,“ řekl analytik Purple Trading Petr Lajsek. Vypořádání tak velkého insolvenčního řízení v tak krátké době a uspokojení naprosté většiny věřitelů v plné výši by podle něj bylo velkým úspěchem. Připomněl, že aktiva Sberbank byla na prodej již během léta, tehdy však žádné závazné zájemce nepřilákala. „Důvodem byl patrně proces likvidace a hrozba pádu banky do insolvence," podotkl.

Kerčský most mezi Krymem a Ruskem poškozený při bombovém útoku

Rusové zadrželi podezřelé z útoku na Kerčský most. Mezi nimi pět Rusů

Ruská tajná služba FSB oznámila, že zadržela osm podezřelých z útoku na Kerčský most, celkem pět Rusů a tři občany Ukrajiny a Arménie. Za organizátora útoku podle ruské agentury TASS označila šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Kyryla Budanova. Kyjev se k zodpovědnosti za sobotní explozi na mostě, který spojuje Rusko s anektovaným Krymem, nepřihlásil.

Přečíst článek

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem letošního srpna. ČNB na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB již 28. února.

Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Ke konci června měla banka desítky tisíc věřitelů, vůči nimž evidovala závazky za 61,762 miliardy korun.

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Hledání nájmu v realitní kanceláři, ilustrační foto

Nájem je nyní výhodnější než hypotéka. Ale nedobrovolně, lidé nemají na výběr, říká průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme