Reklama

ŘSD musí zaplatit za chyby v tendru na dopravní značení pokutu 700 tisíc

ŘSD musí zaplatit za chyby v tendru na dopravní značení pokutu 700 tisíc
ČTK
 ČTK

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil pokutu pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za chyby v zakázce na orientační dopravní značení na Pražském okruhu. Sankci, kterou uložil jeho úřad, ale o 100 tisíc korun snížil, ŘSD tak má zaplatit 700 tisíc korun. Rozhodnutí je pravomocné, ŘSD tak musí pokutu zaplatit. Může se ale bránit podáním správním žaloby ke Krajskému soudu v Brně, uvedl antimonopolní úřad na svém webu. Podle rozhodnutí úřadu ŘSD chybovalo, když po uchazečích o zakázku požadovalo nepřiměřeně vysokou kvalifikaci.

Reklama

ŘSD požadovalo, aby se na zakázce podílel systémový specialista s praxí v oboru správy a údržby dálničních informačních systémů včetně integrace dopravního značení do těchto systémů na směrově rozdělené minimálně čtyřpruhové silnici u alespoň dvou zakázek, každé trvající po dobu minimálně jeden rok. Integrace značení do dálničního systému přitom nebyla při této veřejné zakázce nutná, protože šlo pouze o rekonstrukci stávajícího značení.

„Úřad vyhodnotil uvedený požadavek jako neodůvodněný a nepřiměřený, neboť by měl de facto prokázat zkušenost dodavatele která jde nad rámec předmětu předmětné veřejné zakázky. Zadavatel tak vytvořil překážky hospodářské soutěži, když nesplnil povinnost umožnit rovné příležitosti všem dodavatelům, kteří jsou objektivně schopni poskytnout plnění, které je předmětem veřejné zakázky,” uvedl úřad.

Za příslib minus 100 tisíc

ŘSD se pokutě, která byla původně stanovena na 800 tisíc korun, bránil rozkladem k předsedovi úřadu. Ten rozhodnutí ÚOHS potvrdil, pokutu ale snížil na 700 tisíc korun. „Důvodem byl zejména příslib zadavatele, že závěry rozhodnutí ÚOHS bude reflektovat ve svých budoucích zadávacích řízeních, a že jej k přestupku vedla snaha o zajištění ochrany funkčnosti celého systému a zprostředkovaně též zajištění nepřetržité bezpečnosti na úseku dálnice,” uvedl předseda ÚOHS Petr Mlsna.

ŘSD, sídlo

Miliardář Passer koupil sídlo ŘSD na pražském Kačerově

Společnost Passerinvest Group miliardáře Radima Passera oznámila, že koupila od podnikatelky Simony Otavové sídlo generálního ředitelství Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na pražském Kačerově. Cena obchodu zůstala tajná.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme