Reklama

Ropné žně pokračují, Saudi Aramco vydělalo za tři měsíce bilion korun

Ropná rafinérie
Saudi Aramco
 ČTK

Ropná společnost Saudi Aramco, kterou vlastní saúdskoarabský stát, zvýšila ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně o 39 procent na 42,4 miliardy dolarů (přes bilion korun) a překonala odhady. Za dobrým výsledkem jsou vyšší ceny ropy i prodané objemy, uvedla firma.

Reklama

Analytici předpokládali čistý zisk 41,7 miliardy dolarů. Volný peněžní tok společnosti vzrostl na 45 miliard z 28,7 miliardy dolarů ve stejném období loni.

Slavnostní otevření terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v přístavu Eemshaven, 8. září 2022, Nizozemsko. Asi třetinu kapacity si v terminálu pronajala Česká republika.

Lukáš Kovanda: Kde je ta plynová krize? Plynu je přespříliš, jeho cena v EU klesá až do záporu

S blížící se zimou se rozhodně nezdá, že by Rusko mělo nakročeno v triumfu v probíhající ekonomické válce s EU. A to si právě od zimního období a nynější topné sezóny zjevně hodně slibovalo. Cena plynu v EU ovšem od konce srpna klesla o více než 70 procent. Od poloviny září také poměrně dramaticky klesly ceny plynu v EU pro příští rok, jak vyplývá z cen příslušných termínových kontraktů.

Přečíst článek

"Silné zisky společnosti Aramco a rekordní volný peněžní tok ve třetím čtvrtletí posilují naši prokázanou schopnost generovat významnou hodnotu prostřednictvím naší levné výroby s nízkou intenzitou uhlíku a strategicky integrovaných dodavatelských a navazujících podniků,“ uvedl generální ředitel Amin Nasser.

Žně pro ropné společnosti 

Aramco se připojuje k ropným společnostem, jako jsou Exxon Mobil a Chevron, které v posledních týdnech vykázaly dobré nebo rekordní hospodářské výsledky. Těžařským firmám nahrávají rostoucí ceny ropy a zemního plynu, které zvýšily inflaci na celém světě a vedly k debatám o dalším zdanění sektoru.

"Zatímco globální ceny ropy byly v tomto období ovlivněny pokračující ekonomickou nejistotou, náš dlouhodobý názor je, že poptávka po ropě bude po zbytek desetiletí nadále růst vzhledem k tomu, že svět potřebuje dostupnější a spolehlivější energii," řekl Nasser.

Exxon Mobil

Ropný Exxon v zisku dotahuje Apple, zatímco řidiči dál draze tankují

Americký Exxon Mobil se ve třetím čtvrtletí přiblížil zisku nejhodnotnější společnosti na světě, firmy Apple. A není jediný z ropných gigantů, který hlásí obří zisky, což také solidně živí kritiku ze strany spotřebitelů, kteří musejí čelit obří inflaci.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme