Reklama

Realitní vítězové pandemie jsou průmyslové plochy. Česko je králem této disciplíny

Sázava Logistics Park v Ostředku
Se svolením UDI Group
Petra Jansová
pej

V Česku se staví rekordních 1,1 milionu metrů čtverečních průmyslových ploch, což je nejvíce v historii, upozorňuje studie společnosti Cushman & Wakefield.

Reklama

Ani rekordní množství vznikajících ploch nestačí uspokojit nadále rostoucí poptávku. Ta jen loni narostla oproti předchozímu roku o 61 procent, nejvíce v celém středovevropském regionu. Neobsazenost těchto projektů je u nás nyní pouhých 1,6 procenta, v Praze pak dokonce pouze 0,7 procenta.

Poptávka hnaná rozvojem e-commerce samozřejmě podněcuje novou výstavbu, rekordní výstavby dosahují i v Polsku, Maďarsku, Rumunsku nebo na Slovensku.

V přepočtu průmyslové plochy na počet obyvatel s velkým náskokem vede Česká republika s 902 metry čtverečními na tisíc obyvatel, oproti předchozímu roku jde o asi šestiprocentní nárůst. Na druhém místě je Polsko je s 625 metry čtverečními na tisíc obyvatel.

Burza - ilustrační foto

Šéfové fondů mění strategii, chystají se na špatné časy

Problémů z Evropy se bojí i američtí správci aktiv - krize se přenese jako ta finanční z roku 2008. Kontinent doplácí na stagflaci i blízkost válečnému konfliktu.

Přečíst článek

„Realizace výstavby stále pokračuje, nicméně vzhledem k současnému růstu cen stavebních materiálů může v budoucích kvartálech tempo částečně zpomalit. Výstavbu může také negativně ovlivnit vývoj na Ukrajině, a to jak na straně nabídky, tak na straně poptávky,“ dodává Jiří Kristek z Cushman & Wakefield.

Ceny nájmů v Česku loni prudce vzrostly

Kvůli omezené nabídce volných průmyslových ploch na tuzemském trhu v loňském roce stoupaly i nájmy.  Tzv. prime rent (nejvyšší dosahované nájemné za plochu o rozloze 5 000 metrů čtvrečních v dobré lokalitě) se asi 10 let pohyboval v rozmezí 4 až 4,30 eura za metr čtvereční, ke konci loňského roku však v okolí Prahy stoupl až na 5,60 eura. Je to nejvíce v regionu – v Maďarsku dosáhl prime rent loni 4,65 eura, nicméně v ostatních třech zemích regionu se drží kolem čtyř eur.

Dubrovník

Čeští chataři přesídlili k moři. Je to levnější než na Šumavě

Kvůli razantnímu nárůstu cen tuzemských nemovitostí a snaze vyhnout se znehodnocení peněz vinou inflace stále více Čechů dává přednost investici do realit v zahraničí. Byt u moře už není jen výsadou milionářů, říká tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Přečíst článek

Průmyslové nemovitosti se díky tomuto vývoji v celém regionu těší také nebývalému zájmu investorů. Podíl investic poprvé loni překonal do té doby nejatraktivnější kanceláře. Celkově se v regionu do skladů a hal v roce 2021 investovalo 4,2 bilionu eur, o 23 procent více než v roce 2020. Nejvíce (70 procent) investic mířilo do Polska, pouze 15 procent do České republiky.

„Vývoj českého nemovitostního trhu stále závisí na množství dostupných produktů na prodej, kterých je u nás nyní ve srovnání například s Polskem, ale i obecně se zeměmi západní Evropy, naprosté minimum. Průmyslové nemovitosti jsou mezi investory jasně nejpopulárnější, ale nedostatek investičních příležitostí jejich aktivitu nadále omezuje,“ říká Michal Soták, vedoucí investičního týmu z Cushman & Wakefield.

Stavba

Byty nekupujte, nemá to cenu, ukazují data bank. Výnos se blíží nule

Investice do nemovitosti patří k tradičním obranám proti velké inflaci. Alespoň to platilo do současné krizové doby. Nyní však tyto poučky platit přestávají a ochranu před inflací byty a domy rozhodně nenabízejí, ukazují data UniCredit Bank, která dlouhodobě sleduje výnosnost investic do nemovitostí.

Přečíst článek

Ceny starších bytů letí vzhůru, nejdráž je v Praze

Trh se staršími byty v Česku zamrzl. Kdo nemusí, ten neprodává, říká expert

Cena nemovitostí v Česku nepoklesne, i když by se to kvůli aktuálnímu stavu - nižší poptávce - dalo očekávat. Není z čeho brát. „Nové byty se staví méně, než by bylo třeba. Hlavně je ale slabý trh se staršími byty, který by měl tvořit základ trhu,“ říká v rozhovoru Jiří Pácal, ředitel realitní společnosti Central Europe Holding.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme