Reklama

Raiffeisenbank pomohla i fúze s Equa bank, zisk stoupl téměř jednou tolik

Raiffeisenbank
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Raiffeisenbank v ČR za tři čtvrtletí letošního roku meziročně stoupl čistý zisk o 89 procent na 5,47 miliardy korun. Aktiva banky vzrostla o 14 procent na 599 miliard korun, uvedla banka. Zisky letos výrazně rostou také ostatním velkým bankám.

Reklama

Objem poskytnutých úvěrů klientům Raiffeisenbank koncem září meziročně stoupl o 36 procent na 351 miliard korun. Přijaté vklady od klientů vzrostly o téměř 18 procent na 493 miliard korun. Růst táhly zvyšující se zůstatky na spořicích účtech a termínovaných vkladech, a to na straně domácností i firem. Výrazný nárůst úvěrů i vkladů ovlivnila fúze s Equa bank.

Celkové provozní výnosy banky se zvýšily o 66,4 procenta na 13,59 miliardy korun. Čisté úrokové výnosy vzrostly o 114 procent na 11,03 miliardy korun. Nárůst způsobilo zejména zvyšování tržních úrokových sazeb z důvodu utahování měnové politiky v souvislosti s bojem proti inflaci. Čisté výnosy z poplatků a provizí stouply o 28,4 procenta na 3,25 miliardy korun. Provozní náklady Raiffeisenbank 6,84 miliardy korunse v meziročním srovnání zvýšily o 38,7 procenta.

Eurobankovky, ilustrační foto

Moody's: České banky čeká složité období

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila výhled ratingu bank šesti unijních zemí včetně České republiky ze stabilního na negativní. Poukázala přitom na dopady energetické krize a vysoké inflace, které oslabují evropské ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Kapitálová přiměřenost banky k 30. září 2022 dosáhla 19,27 procenta. Valná hromada banky rozhodla na konci dubna 2022 o nevyplacení dividend akcionářům z loňského zisku 4,69 miliardy korun. Částka 4,39 miliardy korun byla převedena do nerozděleného zisku a 296 milionů korun bylo použito na výplatu kupónu držitelům kapitálově investičních certifikátů.

Růst zisku hlásí i Moneta či UniCredit

Meziroční růst výsledků hlásí i další velké banky v ČR. Čistý zisk Moneta Money Bank stoupl meziročně o 42 procent na 4,1 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za první pololetí letošního roku čistý zisk 6,62 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 26 procent.

Úrok na nejvýhodnějším spořicím účtu už začíná šestkou. Porovnali jsme podzimní nabídky bank

Třináct bank u nás už nabízí na spořicím účtu úročení pět procent a více. Nejlepší sazbu přes šest procent si ale celý říjen drží zatím jen staronová Max banka. Přinášíme aktuální přehled nejlepších tuzemských spořicích účtů.

Přečíst článek

Raiffeisenbank patří mezi největší bankovní domy v Česku. Týkala by se jí proto zamýšlená daň z mimořádných zisků. Takzvanou windfall tax navrhlo ministerstvo financí jako šedesátiprocentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá podle návrhu rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Návrh vlády zatím Parlament neschválil, daň se zřejmě bude uplatňovat až na zisky v příštím roce.

Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se zastropováním cen energií. Daň by měly platit energetické, petrolejářské či těžební firmy a právě banky.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Peníze přes telefonní číslo už umí posílat sedm bank. Češi se platby na kontakt ale stále učí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme