Reklama

První rok s novou šéfkou měl majitel Zary rekordní zisk

První rok s novou šéfkou měl majitel Zary rekordní zisk
Profimedia
 ČTK

Majitel Zary loni dosáhl rekordního zisku i tržeb. Lidé nakupují módu víc než před pandemií. Daří se i konkurenčnímu H&M 4i Primarku.

Reklama

Španělská společnost Inditex, která je mimo jiné majitelem obchodů s oblečením Zara, loni pod novým vedením zvýšila čistý zisk o 27 procent na rekordních 4,1 miliardy eur (97,5 miliardy korun). Prodej oděvů přesáhl úroveň před pandemií covidu-19, firma těžila z vysoké poptávky v povánočních výprodejích a příliš jí neuškodilo ani rozhodnutí zastavit činnost v Rusku. Inditex, který je největším prodejcem oděvů na světě, to uvedl na svém webu. 

Tržby v obchodech a na internetu dosáhly v případě Inditexu také rekordu. Činily 32,6 miliardy eur, což je o 18 procent více než v předchozím roce a o 15 procent více než v roce 2019, tedy před vypuknutím pandemie. Firmu vedla první celý rok dcera spoluzakladatele a majitele Inditexu Marta Ortegová.

Tržby módního giganta byly v souladu s tím, co očekávali analytici, firmě pomohl zájem spotřebitelů znovu nakupovat nové oblečení. Podle analytiků z Deutsche Bank, UBS a Royal Bank of Canada zvýšila Zara na začátku jara ceny o pět a více procent. Ani tento krok nesnížil poptávku po jejích oděvech.

Prodej oblečení z druhé ruky. Ilustrační foto.

Luxusní móda z druhé ruky je hit. Americký sekáč si jde pro miliardu na burzu

Zájem o oblečení z druhé ruky stoupl navzdory pandemii. Newyorská Rent the Runway nabízející oblečení luxusních značek vstupuje příští týden na burzu, kde si v rámci IPO jde pro 1,3 miliardy dolarů.

Přečíst článek

Inditex těží podobně jako ostatní prodejci levné módy z růstu životních nákladů. Konkurenční Primark v únoru oznámil, že se mu zlepšuje výhled, protože zákazníci s omezenými finančními prostředky vyhledávají levnou módu.

Výrazným růstem zahájil nový finanční rok i druhý největší prodejce oděvů na světě - švédský řetězec H&M. V prvním finančním čtvrtletí, což je do konce února, zvýšil tržby meziročně o 12 procent skoro na 54,9 miliardy švédských korun (116,5 miliardy korun), uvedla firma. To, že nárůst nebyl ještě větší, bylo způsobeno dopady války na Ukrajině.

Inditex zvýší roční dividendu o 29 procent na 1,20 eura na akcii. Jeho akcie od začátku roky zpevnily téměř o 14 procent, zatímco panevropský index STOXX Europe 600 vzrostl za stejné období o 4,8 procenta.

H&M

Rychlá móda dál táhne. Zisky H&M výrazně rostou

„Prodej v kamenných obchodech se podstatně zvýšil, dál se ale daří také on-line prodeji,“ uvedla generální ředitelka oděvního řetězce H&M Helena Helmerssonová. Podle ní sice problémy a zpoždění v dodavatelském řetězci stále existují, ale postupně se zmírňují.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme