Reklama

Provoz na Letišti Václava Havla v létě stoupl, díky Čechům toužícím konečně po dovolené

České aerolinie, ČSA, Letiště Václava Havla
redlegsfan21 / Creative Commons / CC BY-SA 2.0
 ČTK

Letový provoz na pražském letišti letos dál roste nad původní očekávání. Letiště Václava Havla Praha v letních měsících odbavilo 3,85 milionu cestujících, což je asi o třetinu více, než původně předpokládalo. Provoz v létě táhly především lety do dovolenkových destinací a po dlouhé době převažovali Češi. Za celý rok tak letiště očekává, že odbaví celkově kolem 10,5 milionu pasažérů. Uvedl to předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos.

Reklama

Podle Pose by měl v příštím roce provoz dále posilovat, letiště v něm očekává přibližně 12,7 milionu odbavených cestujících. V loňském roce přitom letiště odbavilo 4,38 milionu pasažérů. V roce 2019, tedy před koronavirovou pandemií, přes letiště cestovalo 17,8 milionu cestujících.

Letiště Schiphol v Amsterodamu

A zase ten Amsterdam. Letiště Schiphol sníží kapacitu o pětinu

Amsterodamském letiště Schiphol, které je domovskou základnou pro nizozemskou pobočku Air France-KLM, se stále nedokáže vyrovnat s nedostatkem personálu a davy cestujících. Do konce října proto sníží kapacitu letiště o 18 procent, k nelibosti cestujících i aerolinek, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Období od začátku června do konce srpna je v letectví tradičně nejsilnější části roku. Potvrzují to i statistiky pražského letiště, které jsou o více než 2,2 milionu pasažéru vyšší než vloni. Roste i samotný letový provoz, nyní je letiště podle Pose proti předcovidovému roku 2019 na zhruba 85 procentech provozu.

Po dlouhé době převážili Češi

Na nárůstu provozu se během léta podílely zejména dovolenkové destinace. Po dlouhé době také převažovali cestující, kteří začínali svou cestu právě z Prahy. Nejvytíženější tak byly lety do Řecka, Itálie, Španělska a Turecka. Na pátém místě pak byla Velká Británie.

Lufthansa (ilustrační foto)

Důvody problémů na evropských letištích odhaleny. Zmizeli mladí pracovníci

Letiště po celé Evropě se potýkají s nedostatkem personálu. Kvůli tomu cestující často čelí neúměrně dlouhým frontám, zpoždění letů a dalších nepříjemností. Podle agentury Bloomberg za problémem stojí neschopnost vedení letišť efektivně najímat mladé zaměstnance. Těch je přitom na pracovním trhu dostatek, jen často volí jinou práci.

Přečíst článek

Z destinací vedl Londýn. Následovala turecká Antalya, Amsterdam a egyptská letoviska Hurghada a Marsa Alam. U některých dovolenkových míst byl provoz podle Pose silnější i než před vypuknutím covidové krize, například vytíženost letů do Marsa Alam proti létu 2019 stoupla o 70 procent. Z dopravců byl na letišti v létě nejaktivnější Smartwings, který měl 35procentní podíl. Druhý Ryanair měl podíl 14 procent.

Letní nárůst provozu tak změnil původní očekávání o celoročním provozu. Na začátku roku Pos předpokládal, že letiště by mělo za celý rok odbavit kolem 8,7 milionu cestujících. Nyní se celoroční předpoklad zvýšil na přibližně 10,5 milionu pasažérů. Provoz by měl růst i v příštím roce, letiště nyní očekává kolem 12,7 milionu cestujících.

Obchodní cestující se na paluby letadel vracejí pomalu

Aerolinky mají problém. Obchodní cestující se vracejí pomalu

Ačkoliv turisté se letos na paluby letadel vrátili v množství, pod kterým letiště i aerolinky kolabovaly, obchodní cestující se vracejí pomalu. Přitom právě z nich mají letečtí přepravci největší zisky.

Přečíst článek

Letecký provoz v Evropě se během léta potýkal s problémy s výpadkem letů a narůstajícími zpožděními. Největší problémy hlásily letiště v Londýně, Amsterdamu, Bruselu nebo Frankfurtu nad Mohanem. Pražské letiště ovšem podle Pose obstálo a zpoždění šla především na vrub pozdním příletům z jiných destinací.

Letišti k tomu podle Pose pomohl i nábor nových zaměstnanců. Ten letiště spustilo na jaře, kdy se projevil nedostatek zaměstnanců po propuštění asi 600 zaměstnanců během covidového útlumu. Letiště nyní vedle nových kmenových zaměstnanců přes léto nabralo i dalších 400 brigádníků. Jejich služby přitom chce využívat i v příštích letech.

Pražské letiště Václava Havla nabízí během letní sezony, které potrvá až do konce října, přímé lety do asi 150 destinací. Jsou mezi nimi i nová nebo obnovená spojení do New Yorku nebo Rijádu, u řady dalších míst přibývají frekvence letů. Před krizí se v létě létalo z Prahy do 190 lokalit.

Chaos na letišti v Heathrow (1. července 2022)

Problémy na londýnském Heathrow přetrvávají. Letiště prodlužuje limit na počet cestujících do října

Londýnské Heathrow nadále bojuje s nedostatkem personálu. Vedení letiště proto rozhodlo o prodloužení omezení počtu odbavených letů až do října, upozornila BBC. Jsme tímto rozhodnutím zklamáni, reagují aerolinky.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

British Airways

British Airways je super volbou pro milovníky hazardních her. Pasažér nikdy neví, jak to dopadne

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme