Reklama

Problémy turistů pokračují, v Lufthanse chtějí ve středu stávkovat

Lufthansa
ČTK
Dušan Kütner
duk

Tisícům turistům natěšeným, že si letos spraví chuť po dvouletých proticovidových omezeních, komplikují prázdniny lety rušené letišti a aerolinkami kvůli návalu cestujících a nedostatku personálu. Další olej do ohně zřejmě přilije německá Luthansa. Odbory svolaly na středu stávku. Aerolinky již přitom musely na začátku léta zrušit tisíce letů kvůli nedostatku personálu, píše agentura Bloomberg.

Reklama

Odborový svaz pozemního personálu Deutsche Lufthansa svolal na středu stávku, která eskaluje krizi v největší evropské letecké společnosti poté, co nedostatek personálu způsobil, že v létě již musela aerolinka zrušit tisíce letů, uvedl Bloomberg. „Vyzýváme k jednodenní stávce, abychom zvýšili tlak na zaměstnavatele a firma v příštím kole jednání předložila mnohem lepší a přijatelnou mzdovou nabídku,“ uvedl odborový svaz v pondělí v prohlášení.

Letiště, ilustrační foto

Kde se načekáte? Deset aktuálně nejhorších i nejlepších letišť v Evropě

Média v posledních dnech kvůli neúnosné situaci s odbavováním pasažérů opanovalo londýnské letiště Heathrow. Podle analýzy společnosti Hopper ale není, co se týče průměrného zpoždění letů, vůbec nejhorší. Těmi jsou Brusel, Frankfurt a Eidhoven. Naproti tomu nejméně se načekáte v italském Bergamu.

Přečíst článek

Tento krok pravděpodobně zhorší situaci, jíž Lufthansa čelí, když se snaží vyrovnat se dvěma požadavky – na prudký nárůst cestovních rezervací a dopadem prudce rostoucí inflace na výplatní pásky zaměstnanců. Cestující leteckých společností na letištích po celé Evropě prožili týdny potíží, protože chronický nedostatek pracovníků vedl ke zpožděním a zrušením letů.

Německý ministr financí Christian Lindner na otázku ohledně pracovního sporu řekl, že jde o záležitost, která by měla být vyřešena běžnými kanály kolektivního vyjednávání. „Doufám, a jsem si jistý, že všichni zúčastnění si uvědomují svou zvláštní odpovědnost za mobilitu občanů," řekl Lindner.

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair jsou poprvé od začátku pandemie v zisku

Lidem znovu chutná laciné létání. Ryanair je poprvé od začátku pandemie v zisku

Ryanairu se zvedly tržby o 600 procent. Přesto byl šéf letecké společnosti Michael O'Leary opatrný s predikcemi podzimní sezony. "Nemůžeme ignorovat riziko nových variant covidu-19 na podzim 2022," prohlásil O'Leary.

Přečíst článek

Zatímco se Lufthansa dosud vyhýbala protestním akcím, které postihly konkurenci, jako například Ryanair, její odbory se začínají zaobírat kroky vedení aerolinek. Členové odborového svazu pilotů Lufthansy nyní hlasují o tom, zda vstoupí do stávky, což je krok, který by nevyhnutelně vedl k dalšímu omezení pravidelných letů.

Nereálné plány vedení?

„Po enormním úsilí stabilizovat náš letový provoz to znamená novou, značnou a zbytečnou zátěž pro naše cestující a také pro naše zaměstnance, která potrvá i po dni samotné stávky,“ řekl Michael Niggemann, člen představenstva Lufthansy odpovědný za lidské zdroje.

Emirates

Neakceptovatelné, vzkázaly Emirates letišti Heathrow k jejich chaosu

Je to neakceptovatelná ignorace zákazníků. Nebudeme se tomu podřizovat. Takto ostře odpověděly Emirates na požadavek londýnského letiště Heathrow, že mají aerolinky rušit lety.

Přečíst článek

Generální ředitel Carsten Spohr se zavázal, že do roku 2024 zvýší zisk před úroky a zdaněním minimálně o osm procent, což je podle něj krok ke snížení dluhů nezbytný. Zástupci zaměstnanců po diskusích s vedením naznačují, že Spohr by mohl mít problémy s dosažením těchto cílů, protože se snaží vyvážit potřebu více zaměstnanců a touhu po nižších nákladech.

Přesto letecká společnost na začátku tohoto měsíce uvedla, že se ve druhém čtvrtletí vrátila k ziskovosti a těžila z rostoucí poptávky po cestování, která přinutila sektor zvýšit ceny a omezit dostupnost sedadel. 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme