Reklama

Prevence před šokem z vyúčtování. ČEZ vyzývá k samoodečtu energií kvůli zálohám

ČEZ vyzývá k samoodečtu energií. Pomůže to s nastavením záloh.
ČTK
 ČTK

Energetická společnost ČEZ vyzvala své zákazníky, aby si do konce listopadu udělali samoodečet elektřiny a plynu. Podle společnosti to pomůže k vhodnějšímu nastavení nových záloh plateb pro příští rok. Uvedl to mluvčí firmy Roman Gazdík s tím, že v nových zálohách se už promítne zdražení elektřiny od příštího roku. Většina klientů ČEZ bude platit zastropované ceny. Zdražovat budou i ostatní dodavatelé. 

Reklama

ČEZ, který je se zhruba 2,7 milionu odběratelů největším dodavatelem elektřiny v ČR, začne rozesílat nové rozpisy záloh zákazníkům za dva týdny. „K co nejpřesnějšímu nastavení nových záloh je dobré, aby si zákazníci udělali takzvaný samoodečet stavu elektroměru a plynoměru, a to nejpozději do 30. listopadu,” řekl Gazdík. Společnost k tomu proto klienty začala vyzývat prostřednictvím SMS a e-mailů.

Nastavení nových záloh se týká zákazníků, kterým se od začátku příštího roku mění ceníky energií. Většina zákazníků ČEZ bude od ledna platit vládou zastropované ceny. Klienti si u nejběžnějších sazeb měsíčně za elektřinu připlatí kolem 300 korun. Platby za plyn zůstanou stejné, protože klienti se smlouvou na dobu neurčitou platí zastropované ceny už nyní. Zdražení se netýká zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou.

Bohumil Hlavatý, šéf Svazu pekařů ČR

Šéf pekařů Hlavatý: Pečivo bude dál zdražovat. A Babiš ovládne trh

Malé pekárny již končí. Ty středně velké ještě drží, čekají na levnější energie, vyhlížejí jaro a mezitím platí drahé energie. Na jaře se začne hrát poker o to, kdo v branži skončí a kdo přežije. Lídrem trhu je Babišův Penam. Podle šéfa Svazu pekařů a cukrářů Bohumila Hlavatého se blíží konsolidace. Což jinými slovy znamená, že spousta firem skončí. A lídr převezme jejich trh. Na domácí chléb můžeme rovnou zapomenout.

Přečíst článek

Zdražení energií převážně na zastropované ceny ohlásili i další velcí dodavatelé v Česku, například E.ON nebo Pražská energetika. Průměrným spotřebitelům těchto dodavatelů elektřiny kvůli tomu stoupnou poplatky o několik stovek korun měsíčně.

Ceny pro koncové zákazníky budou podle dodavatelů i tak výrazně nižší, než jsou současné reálné tržní ceny, které vycházejí z ceny obou komodit na velkoobchodním trhu. Běžná domácnost díky zastropování podle energetických společností ušetří oproti tržním cenám silové elektřiny asi 40 procent.

Vláda v říjnu stanovila uvedené cenové stropy, a to 6000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 korun za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Premiér Petr Fiala (ODS) tehdy uvedl, že náklady na toto opatření budou činit kolem 130 miliard korun.

Paříž představila vánoční osvětlení své nejznámější ulice, třídy Champs-Élysées. Letos se bude svítit úsporněji než obvykle, přesto ale světla ozářila 400 stromů.

Potemnělé Vánoce v Evropě. Další „obětí“ ruské invaze a energetické krize je vánoční osvětlení

Vánoce jsou nerozlučně spjaty kromě jiného i se slavnostní výzdobou ulic velkých i malých evropských měst včetně těch v Česku. Letos ale ruská invaze na Ukrajinu a s ní související energetická krize přiměla řadu metropolí včetně Paříže, Helsinek či Lisabonu kvůli extrémně drahým energií vánoční osvětlení na hlavních turistických tepnách omezit či dokonce vypnout. To není dobrá zpráva pro obchodníky, kteří se obávají, že lidé proto nepodlehnou tradiční vánoční náladě a budou méně utrácet, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

elektroměr, elektřina

ČEZ ohlásil rekordní zisk a hned poté zdražil elektřinu na příští rok

Polostátní energetická společnost ČEZ od začátku příštího roku zdraží elektřinu. Většina zákazníků bude od ledna platit vládou zastropované ceny, klienti si u nejběžnějších sazeb měsíčně připlatí kolem 300 korun. Zdražení se netýká zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou, uvedl mluvčí společnosti Roman Gazdík. Firma vyšší ceny oznámila v den, kdy zveřejnila výsledky, podle kterých ji kvůli vyšším cenám energií stoupl do září zisk osminásobně. Nové ceníky se zastropovanými cenami pro příští rok ohlásili i další dodavatelé energií.

Přečíst článek

Vše k energetické krizi čtěte zde 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Uniper

Energetické firmy dluží nevíce v historii. Účet za jejich záchranu zaplatí daňoví poplatníci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme