Reklama

Pražská teplárenská loni vydělala 480 milionů, meziročně o pětinu míň

Pražská teplárenská
Ivan Švabinský

Pražské teplárenské loni meziročně klesl čistý zisk 22,4 procenta na 479 milionů korun. Provozní zisk vzrostl o 52,5 procenta na 575 milionů korun. Celkové tržby vzrostly o 11 procent na 5,56 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti, na kterou upozornil Ekonomický deník.

Reklama

Firma ve zprávě uvedla, že v Praze pokrývá téměř čtvrtinu trhu s tepelnou energií a dodává teplo pro více než 235 tisíc domácností, řadě administrativních budov, průmyslových podniků, stovkám školských a zdravotnických zařízení a dalším subjektům.

elektroměr, elektřina

Dividendy ČEZ vynesou státu 16,6 miliardy. Ten je dá občanům, aby jim ulevil od drahých energií

Stát by měl z dividendy ČEZ letos získat celkem 16,6 miliardy korun, se kterými již počítá ve státním rozpočtu. Použít je chce na pomoc občanům. Při dnešních interpelacích ve sněmovně to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Potvrdil přitom dřívější informaci, že představenstvo firmy navrhne na valné hromadě výplatu dividendy z loňského zisku 44 korun na akcii. To by znamenalo, že všem akcionářům vyplatí dohromady 23 miliard korun. Stát je se 70 procenty akcií majoritním akcionářem firmy.

Přečíst článek

Pražská teplárenská podle zprávy loni investovala 248 milionů korun, z toho 89,5 milionu korun směřovalo do připojení nových zákazníků. Konkrétně se jednalo o 42 odběrných míst, které zahrnují téměř 1800 domácností. Firma také uzavřela 25 nových smluv na připojení dalších objektů. Jedná se například o soubor staveb Tesla Hloubětín a Obytný soubor Poděbradská. Do obnovy sítí a ostatních zařízení dala loni Pražská teplárenská 130 milionů korun.

Základním zdrojem výroby tepla pro Pražskou teplárenskou byla Elektrárna Mělník, která spadá pod ČEZ. Pražské teplárenské dodala téměř 90 procent tepla. Dalších 7,6 procenta tepla dodává zařízení na energetické využití odpadu v Praze-Malešicích, které vlastní Pražské služby.

Plyn, vytápění

RWE prodává plynové zásobníky v Česku. ČEZ je nechce. Možná Křetínský?

Polostátní energetický gigant ČEZ nepodal nabídku na odkup zásobníků plynu společnosti RWE v České republice. Uvedl to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Termín pro podání nabídek případných zájemců má přitom vypršet dnes.

Přečíst článek

„Počasí v roce 2021 bylo proti loňskému i předloňskému počasí chladnější, což mělo zásadní vliv na hospodaření naší společnosti. V roce 2021 bylo celkem 234 topných dnů, což je o 16 topných dní více než v předchozím roce,“ uvedlo představenstvo společnosti ve výroční zprávě.

„Na prodeje tepelné energie neměl vliv jen vyšší počet topných dní, ale i nižší průměrná teplota, která činila 4,55 stupně Celsia, tj. o 1,29 stupně Celsia méně než průměr v předchozí sezoně. Prodeje tepelné energie v roce 2021 tak byly zejména vlivem chladnějšího počasí vyšší o zhruba devět procent,“ dodalo.

Pražská teplárenská je z hlediska počtu provozovaných zařízení jednou z největších teplárenských sítí v České republice. Aktivity společnosti jsou soustředěny na oblast hlavního města Prahy a přilehlých oblastí. Společnost v roce 2020 od Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského koupila společnost Veolia Česká republika z francouzské skupiny Veolia.

Vladimír Putin

Brusel schválil další kolo protiruských sankcí. Včetně ropného embarga

Brusel ustoupil Maďarsku. Bude moci dovážet dál ropu z Ruska a prodávat surovinu i do Česka.

Přečíst článek

Veolia je v hlavním městě rovněž většinovým vlastníkem Pražských vodovodů a kanalizací (PVK), které mají na starosti distribuci vody. Menšinovým vlastníkem je Praha. PVK má vodovodní síť do roku 2028 pronajatou od městské společnosti Pražská vodohospodářská společnost (PVS). Po vypršení termínu se stoprocentním vlastníkem stane Praha.

Veolia zaměstnává po celém světě téměř 180 tisíc lidí. Skupina Veolia Energie, do které Pražská teplárenská patří, v České republice, včetně svých dceřiných společností, působí v Moravskoslezském, Olomouckém, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Středočeském kraji a v Praze.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme