Reklama

Pražské letiště mělo dobré léto. Návrat do normálu čeká nejdřív v roce 2026

Letiště Praha
Stanislav Šulc / Newstream.cz
Stanislav Šulc
sta

Oproti prvnímu pandemickému létu se letos počet cestujících na pražském letišti zvýšil o 213 procent na více než tři miliony osob. Návrat k předcovidovým statistikám však dojde nejdřív v roce 2026.

Reklama

Letiště Praha odbavilo v průběhu celé letní provozní sezóny přes tři miliony cestujících, což je meziroční nárůst o 213 procent. „V nabídce byla spojení do celkem 123 destinací, do nichž provozovalo své lety 51 dopravců. Více než třetina všech odbavených cestujících využila služeb letecké společnosti Smartwings,” uvedla mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

„Při porovnání s letní provozní sezonou 2019, tedy před koronavirovou krizí, se ale stále jedná o propad o více než 70 procent. Ve stejném období před dvěma lety prošlo pražským letištěm téměř 12 milionů cestujících,“ říká k letní sezóně Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha. 

Nejvíce cestujících směřovalo do Amsterdamu, které je významným uzlem pro lety do zámořských destinací. Z dovolenkových destinací byla první volbou Hurghada. Mezi zeměmi pak bodovalo Řecko, kam zamířilo přes 388 tisíc cestujících.

Letiště Praha se v průběhu letní sezony zaměřilo na podporu výjezdového cestovního ruchu, který s ohledem na omezení cestování v letošním roce na pražském letišti dominoval. Do typicky dovolenkových destinací vycestovalo za sledované období více než 1,4 milionu cestujících. Vedení letiště pak přiznalo, že předpokládaný návrat k předpandemickým úspěchům nejspíš nepřijde v roce 2024, jak se původně očekávalo, ale o dva roky později.

British Airways: Mohl by servis v byznys třídě být vůbec horší?

Jedna z mých prvních cest po utažení lockdownových šroubů během loňského podzimu mířila do Dubaje na palubě British Airways. Nic ale nešlo podle plánu.

Přečíst článek

Rušné české nebe

Na českém nebi však je rušno daleko více než jen kvůli tuzemským turistům. V letní sezoně v českém vzdušném prostoru poskytl státní podnik Řízení letového provozu České republiky služby celkem 291 393 letům, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 51 procent. „Pokud však srovnáváme výkony provozu v létě 2021 se stejným obdobím pro nás klíčového roku 2019, pohybujeme se na úrovni 50 procent stavu před pandemií,“ komentuje Jan Klas, generální ředitel ŘLP.

Největším zákazníkem Řízení letového provozu ve vzdušném prostoru České republiky byla společnost Qatar Airways, následují společnosti Turkish Airlines, Wiz Air, Ryanair a Emirates. S ohledem na vývoj letového provozu v Evropě se provoz v českém vzdušném prostoru i v průběhu letní sezony pohyboval o přibližně 15 procent pod evropským průměrem. „Důvodem je především úplná absence vnitrostátní letecké dopravy, využívání přímých letových tratí s ohledem na aktuální dostatek kapacity v Německu a Rakousku a změny a dostatek kapacit na tratích přes severní Atlantik do severoamerických destinací,” vysvětluje mluvčí ŘLP Richard Klíma.

Americké aerolinky Delta

Spojené státy se otevírají očkovaným turistům. Přímý let z Prahy chybí

Po téměř dvaceti měsících mohou ode dneška do Spojených států bez speciálního povolení vycestovat občané 33 převážně evropských států.

Přečíst článek

Václavské náměstí v Praze

Němci ztratili zájem o návštěvu Prahy. Bojí se nezvládnutého covidu

Němci letos v létě povážlivě ztratili zájem o turistiku v Česku, a to nejen v jeho hlavním městě. Přetrvává v nich strach z covidu a nezvládnuté epidemiologické situaci v tuzemsku. Díky historicky rekordní domácí turistice Čechů ale byla letošní letní sezóna čtvrtá nejúspěšnější v historii.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bořivoj Trejbal, šéf Emirates v ČR

Éra levných letenek s covidem skončila. Aerolinky se musejí zahojit, říká český šéf Emirates

Přečíst článek
Thajské pláže jsou po pandemii znovu plné turistů

REPORTÁŽ: Kultovní thajská pláž Maya Bay je znovu krásná jak před lety. Kazí to však zákazy a omezení

Přečíst článek
Zavřeno hlásí celá řada provozů i v nejrušnějších částech Londýna

Reportáž z postcovidového Londýna: Všude chybějí lidé. V dopravě, obchodech i muzeu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme