Reklama

PPF se možná brzy radikálně změní. Ve hře je i rozprodej aktivit, říká její finanční ředitelka

PPF, ilustrační foto
PPF

„PPF zvažuje budoucnost své firmy poskytující spotřebitelské úvěry Home Credit na některých trzích, kde vidí omezený potenciál. Možný je prodej těchto aktivit nebo vstup partnerů,” uvedla pro Reuters finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková.

Reklama

Skupina Home Credit byla založená v roce 1997. Působí v devíti zemích Asie, střední a východní Evropy a bývalého Sovětského svazu. V první polovině letošního roku však vykázala ztrátu 178 milionů eur (4,5 miliardy korun) způsobenou odpisy staršího portfolia, z velké části v Číně, a pandemií v Indii.

Na dotaz, jak Home Credit bude vypadat za rok, Jirásková uvedla, že je to těžké říct. Jsou země, u kterých firma věří, že mají silný potenciál, a chce je proto dále rozvíjet, a to i sama. Pak existuje druhá kategorie zemí, kde firma vidí potenciál tvorby hodnoty jako omezený, růstově omezený, takže tyto země by mohly být případně prodány, dodala. Odmítla však upřesnit, které země do této druhé kategorie spadají. Další skupina zemí má podle ní potenciál, ale Home Credit zde může přizvat partnery, kteří budou poskytovat velkoobchodní financování pro jeho úvěry.

Provozní výnosy Home Creditu v Číně klesly v první polovině roku na 462 milionů eur z 1,08 miliardy eur před rokem. Na dalších asijských trzích, kromě Indie, se od roku 2020 zlepšily.

Bankovní divize PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy, se má spojit s Moneta Money Bank. K dokončení transakce je ale ještě potřeba, aby akcionáři Monety schválili model financování spojení. Hlasování se má uskutečnit 20. prosince.

Pobočka Moneta Money Bank

Aktivistický fond Petrus opět odmítá transakci PPF s Monetou

Nápad na vznik „největší banky s českým kapitálem“ se možná zkomplikuje. Ani vylepšená nabídka na fúzi Monety s Air Bankou a Home Creditem nepřesvědčila rakouského aktivistu - fond chce hlasovat proti sloučení.

Přečíst článek

PPF investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Působí v Evropě, Asii a Severní Americe. PPF má svoji korporátní vlastnickou a řídicí strukturu v Nizozemsku. Majoritním vlastníkem PPF Group, N. V. byl až do své smrti nejbohatší Čech Petr Kellner, který podle výroční zprávy společnosti ovládal 98,93 procenta PPF. Správcem jeho pozůstalosti byla jmenována vdova Renáta Kellnerová.

Laboratoř, ilustrační foto

Sotio dostalo od PPF sedm miliard. Půjdou na vývoj léčby nádorů

Firma Sotio Biotech získala od skupiny PPF 280 milionů eur (7,1 miliardy korun) na další vývoj nových metod léčby nádorových onemocnění. Půjde o rozšíření a rozvoj produktového portfolia, včetně hlavního vyvíjeného přípravku SOT101, spuštění čtyř nových klinických studií a další vývoj do konce roku 2023.

Přečíst článek

Klaus Umek, investora do financí a realit, filantrop a šéf aktivistického fondu Petrus Advisers

Bonviván, spekulant a křesťan. Kdo je muž, co shodil kšeft PPF a Monety

Jako když natřete prase rtěnkou a vydáváte ho za nevěstu. Shoďte ten nesmysl, hřímal před červnovou valnou hromadou Monety ve zprávě pro investory aktivistický fond Petrus Advisers. Akcionáři fond Klause Umeka vyslyšeli a obě korporace musejí dát lepší podmínky. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme