Reklama

PPF nejspíše odejde z Číny zcela. Nemá pro ni obchodní budoucnost

PPF nejspíše odejde z Číny zcela. Nemá pro ni obchodní budoucnost
PPF
 ČTK

Skupina PPF je připravená i na úplný odchod z čínského trhu, kde od roku 2007 poskytuje spotřebitelské úvěry pod značkou Home Credit. Považuje ho za realistický. V Číně už nevidí obchodní příležitosti. Podcastu Insider to řekl člen představenstva PPF Vladimír Mlynář.

Reklama

Jsme připraveni na všechny scénáře včetně úplného odchodu z Číny. Když sledujete, kam spěje geopolitika, tak je to velmi realistické," řekl Mlynář. „Jsme byznysová firma, jdeme tam, kde jsou obchodní příležitosti. V Číně už obchodní příležitosti v tuhle chvíli nevidíme," uvedl.

Největší český investor v Číně

Podle serveru businessinfo.cz je právě PPF pravděpodobně největším českým investorem v Číně. „Myslím, že jsme dokázali v Číně vybudovat obrovskou firmu, která se ovšem v důsledku covidu a regulace dostává do situace, že tam nevidíme budoucnost," dodal Mlynář.

Jiří Šmejc, ředitel PPF

Nový šéf PPF Šmejc: Čínský Home Credit jsme nestihli prodat včas. Nyní budeme investovat hlavně v Evropě

Těžiště investic skupiny PPF by nyní mělo být v Evropě. PPF pokračuje v úplném opouštění ruského trhu, na trzích spotřebitelského financování v Asii chce hledat partnery, kteří by pro společné podniky získali finance k jejich dalšímu rozvoji. V Číně by chtěla tamní Home Credit postupně prodat. Uvedl to ředitel PPF Jiří Šmejc, který do čela skupiny nastoupil v červnu.

Přečíst článek

O stahování z Číny podle něj rozhodl už Petr Kellner, který byl až do své smrti v březnu 2021 majoritním vlastníkem PPF Group. Firma za poslední dva roky snížila v Číně úvěrové portfolio o 90 procent.

Skupina PPF působí ve 25 zemích v Evropě, Asii a Severní Americe v řadě odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie či nemovitosti až po strojírenství. Skupina vlastní aktiva ve výši 40,1 miliardy eur (téměř bilion korun) a k loňskému červnu zaměstnávala celosvětově 70 tisíc lidí.

Po schválení dohody o rozdělení pozůstalosti po Kellnerovi drží majoritní podíl 98,93 procenta v PPF Group Kellnerovi dědicové, manželka Renáta a jeho čtyři děti.

PPF se po Berlusconim stala druhým největším akcionářem mediální ProSieben

PPF se po Berlusconim stala druhým největším akcionářem mediální ProSieben

Skupina PPF získala 9,1 procenta na kapitálu společnosti ProSiebenSat.1 Media SE (ProSieben), jejíž akcie jsou obchodovány na frankfurtské burze. PPF to oznámila v tiskové zprávě. PPF se tímto stává druhým největším akcionářem ProSieben po společnosti MFE italského mediálního magnáta a politika Silvia Berlusconiho.

Přečíst článek

Renáta Kellnerová je podle časopisu Forbes 12. nejbohatší ženou na světě

Renáta Kellnerová je podle časopisu Forbes 12. nejbohatší ženou na světě

Podnikatelka Renáta Kellnerová s rodinou je na 12. místě žebříčku nejbohatších žen na světě, který sestavuje časopis Forbes. Pětapadesátiletá vdova po vlastníkovi investiční skupiny PPF Petru Kellnerovi, který tragicky zahynul předloni v březnu, má podle žebříčku majetek za 16,3 miliardy dolarů (přes 372 miliard korun). Celkově se umístila na 100. příčce, a je tak nejvýše ze všech obyvatel Česka.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Čínský prezident Si Ťin-pching

Mnozí Evropané včetně Čechů chtějí omezit spolupráci s Čínou. Proti jsou Srbové či Bulhaři, ukázal průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme