Reklama

PPF zavírá bankovní byznys v Rusku. Koupil ho miliardář Tyryškin

PPF, ilustrační foto
PPF
 ČTK

PPF pod vedením Jiřího Šmejce výrazně mění byznysovou strukturu. Chce se více soustředit na evropské trhy.

Reklama

Investiční skupina PPF a její společnost Home Credit dokončily prodej svého zbývajícího podílu 49,5 procenta v ruské Home Credit & Finance Bank (HCFB) včetně některých dceřiných společností. Znamená to odchod PPF a Skupiny Home Credit z ruského bankovního trhu. Plnou vlastnickou kontrolu nad HCFB převzala skupina individuálních investorů. PPF to oznámila v tiskové zprávě.

PPF a Home Credit již v předchozích měsících prodaly novým akcionářům 50,5 procenta HCFB a ti nad řízením banky převzali plnou manažerskou kontrolu. V čele ruských investorů podle dřívějších informací PPF stojí finančník Ivan Tyryškin, který spoluzakládal ruskou SPB burzu a investoval do řady místních významných fintech firem.

Jiří Šmejc, ředitel PPF

Miliardář Šmejc prodal majoritu v chorvatské sázkovce

Skupina Emma Capital podnikatele Jiřího Šmejce prodává tříčtvrtinový podíl v chorvatské sázkové kanceláři SuperSport. Podíl od ní získá mezinárodní společnost Entain, která působí ve sportovním sázení. Obě strany zároveň vloží své podíly do nově zřízeného podniku. Cena akvizice se odhaduje na 690 milionů eur (asi 16,8 miliardy korun). Transakce by podle odhadu Emma Capital měla být vypořádána do konce roku.

Přečíst článek

„Transakce je v souladu s regulatorními podmínkami platnými v Ruské federaci a proběhla řádným způsobem tak, aby byla zajištěna kontinuita pro zaměstnance i klienty banky HCFB, která stabilně vykazuje dobré ekonomické výsledky,“ uvedl mluvčí PPF Leoš Rousek.

PPF podniká v 25 zemích světa

Investiční skupina PPF podniká ve 25 zemích. Investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Skupina působí v Evropě, Asii a Severní Americe, vlastní aktiva ve výši 42,2 miliardy eur a zaměstnává celosvětově 78 tisíc lidí. Do skupiny patří vedle Home Creditu nemovitostní skupina PPF Real Estate Holding, Air Bank, telekomunikační firmy CETIN a O2, mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), strojírenská firma Škoda Transportation nebo provozovatel mýta v ČR CzechToll.

Home Credit, založený v roce 1997, je globálním poskytovatelem v oblasti spotřebitelského financování, který působí v devíti zemích střední a východní Evropy, Společenství nezávislých států a jihovýchodní Asie, a také v Indii a Číně.

PPF

PPF nalije šest miliard do Komárkovy loterijní firmy Allwyn

Investiční skupina PPF se zavázala investovat až 260 milionů dolarů, tedy 6,5 miliardy korun, do akcií loterijní firmy Allwyn, která patří do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka.

Přečíst článek

Jiří Šmejc, ředitel PPF

Nový šéf PPF Šmejc: Čínský Home Credit jsme nestihli prodat včas. Nyní budeme investovat hlavně v Evropě

Těžiště investic skupiny PPF by nyní mělo být v Evropě. PPF pokračuje v úplném opouštění ruského trhu, na trzích spotřebitelského financování v Asii chce hledat partnery, kteří by pro společné podniky získali finance k jejich dalšímu rozvoji. V Číně by chtěla tamní Home Credit postupně prodat. Uvedl to ředitel PPF Jiří Šmejc, který do čela skupiny nastoupil v červnu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tři roky od tragické smrti Petra Kellnera. Jeho vize už naplňují jiní

Tři roky od tragické smrti Petra Kellnera. Jaké byly jeho nejslavnější vize a akvizice? Přečtěte si jeho autentické citáty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme