Reklama

Potvrzeno: Vivendi jedná s firmou miliardáře Křetínského o jejím převzetí vydavatelské dvojky ve Francii

Potvrzeno: Vivendi jedná s firmou miliardáře Křetínského o převzetí vydavatelské dvojky ve Francii
ČTK

Francouzský mediální konglomerát Vivendi exkluzivně jedná s firmou International Media Invest (IMI), dceřinou společností Czech Media Invest (CMI) Daniela Křetínského, o jejím převzetí stoprocentního podílu ve firmě Editis. Vivendi o tom informovala dnes a potvrdila tak dřívější informace francouzských médií. Editis je druhé největší vydavatelství ve Francii. Transakci bude muset schválil Evropská komise.

Reklama

O tom, že Křetínský oficiálně podal nabídku na převzetí stoprocentního podílu ve firmě Editis, na svém webu v pondělí informoval francouzský deník Le Figaro. Uvedl také, že byly podány ještě další tři nabídky. Učinily je italská skupina Mondadori expremiéra Silvia Berlusconiho, kanadská společnost Quebecor a francouzský mediální konglomerát Reworld.

Palác Bellevue na pražském Smetanově nábřeží (na snímku z 28. listopadu 2019) získala Křetínského firma

Miliardář Křetínský koupil palác Bellevue na pražském nábřeží

Palác Bellevue na pražském nábřeží získala Křetínského firma EP Real Estate. Podle serveru Seznam Zprávy za něj zaplatila 411 milionů korun.

Přečíst článek

Čtyři výše jmenovaní zájemci chtěli podle Le Figaro získat podíl ve vydavatelství Editis už v únoru, EK ale plán odmítla. Prodej vydavatelství Editis je součástí strategie Vivendi, která se snaží překonat regulační překážky při převzetí mediální společnosti Lagardère.

Firmu Vivendi ovládá francouzský miliardář Vincent Bollore. Vivendi dnes uvedla, že exkluzivní jednání s Křetínským znamená, že upouští od dřívějšího plánu Editis vyčlenit a uvést jej na pařížskou burzu.

PPF se po Berlusconim stala druhým největším akcionářem mediální ProSieben

PPF se po Berlusconim stala druhým největším akcionářem mediální ProSieben

Skupina PPF získala 9,1 procenta na kapitálu společnosti ProSiebenSat.1 Media SE (ProSieben), jejíž akcie jsou obchodovány na frankfurtské burze. PPF to oznámila v tiskové zprávě. PPF se tímto stává druhým největším akcionářem ProSieben po společnosti MFE italského mediálního magnáta a politika Silvia Berlusconiho.

Přečíst článek

Pro Vivendi je při převzetí Lagardère klíčová společnost Hachette, která je třetí největší vydavatelskou skupinou na světě a nyní spadá pod Lagardère. Možné spojení Hachette s Editis vyvolalo kritiku ze strany nezávislých vydavatelů a vedlo k tomu, že vydavatelství Editis přišlo o některé známé autory, připomněla agentura Reuters.

Mediální magnát v Česku i Francii

Křetínský má už menšinový podíl ve francouzských novinách Le Monde. Prostřednictvím holdingu Czech Media Investment (CMI) vlastní také několik francouzských tiskových titulů, jako je Elle, Tele7 Jours a zpravodajský magazín Marianne. Křetínský se také ucházel o převzetí francouzské televize M6. Ta ale nakonec zůstala v rukou německé společnosti Bertelsmann.

V České republice má Křetínský spolu se svým obchodním partnerem Patrikem Tkáčem pod kontrolou společnost Czech News Center. Ta má v portfoliu mimo jiné deníky Blesk, Sport, Aha! a E15 nebo časopis Reflex.

Majitel holdingu EPH Daniel Křetínský

Football Insider: Křetínský chce za miliardy ovládnout londýnský West Ham

Akviziční apetit čtvrtého nejbohatšího Čecha nepolevuje. Po plánu ovládnout francouzský maloobchodní řetězec Fnac Darty se peníze Daniela Křetínského nejspíš opět přesunou do Velké Británie. A opět do fotbalu. Podle prestižního magazínu Football Insider se Křetínský chystá koupit dalších 25 procent akcií londýnského klubu West Ham United. Tím by získal nadpoloviční podíl akcií klubu. 

Přečíst článek

Vydavatelství Mafra na Smíchově

Uhlobaron Tykač chce od Babiše koupit Mafru. Zájem má i Křetínský

Podnikatel a majitel energetické skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač jedná o koupi vydavatelství Mafra. Uvedl to v rozhovoru pro Český rozhlas. Pokud jde o Mafru, zájem jsme projevili, ale ta jednání jsou na počátku, řekl Tykač. Skupina Mafra, která patří k největším mediálním domům v Česku, spadá pod Agrofert ze svěřenských fondů šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Evropská komisařka Věra Jourová a generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg v Bruselu, archivní snímek z února 2020.

Ticho před bouří. Europoslance na podzim čeká boj za lepší a demokratičtější Evropu

Přečíst článek
Miliardář Křetínský uspěl v boji o francouzskou vydavatelskou dvojku Editis.

Další zářez miliardáře Křetínského na francouzském mediálním trhu. Koupí vydavatelskou dvojku Editis

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme