Reklama

Potvrzeno. PPF po deseti letech prodává Home Credit na Filipínách a v Indonésii

PPF prodá část Home Creditu Japoncům.
ČTK
Dušan Kütner
duk

Poskytovatel spotřebitelských půjček Home Credit z české finanční skupiny PPF prodává svá aktiva na Filipínách a v Indonésii za přibližně 615 milionů eur (v přepočtu asi 14,98 miliardy korun). Kupujícím je konsorcium dceřiných společností japonské finanční skupiny Mitsubishi UFJ Financial Group - MUFG Bank, thajské Krungsri Bank a indonéského poskytovatele spotřebitelských půjček Adira, uvedla PPF.

Reklama

Celá transakce podléhá schválení akcionářů banky Krungsri a také souhlasu regulátorů v příslušných zemích.

Na Filipínách kupují Krungsri a MUFG Bank 75 procent, respektive 25 procent společnosti Home Credit Philippines za 406 milionů eur. V Indonésii jsou kupujícími stranami Krungsri, Adira a indonéský investor v souladu s tamními regulatorními požadavky, a to v poměru 75, 10 a 15 procent. Prodejní hodnota společnosti Home Credit Indonesia činí 209 milionů eur.

PPF, ilustrační foto

PPF zavírá bankovní byznys v Rusku. Koupil ho miliardář Tyryškin

PPF pod vedením Jiřího Šmejce výrazně mění byznysovou strukturu. Chce se více soustředit na evropské trhy.

Přečíst článek

Procesní a finanční vypořádání všech transakcí podléhá upřesnění na základě aktuální účetní hodnoty v době jejich uzavření. To se očekává ve druhé polovině roku 2023.

Odchod po deseti letech

„Home Credit zahájil svou činnost na Filipínách i v Indonésii přibližně před deseti lety. Za tu dobu se na těchto trzích obě společnosti dostaly mezi přední technologicky zaměřené poskytovatele finančních služeb. Základem tohoto úspěchu je především vybudování silné multikanálové distribuční sítě, respektované značky a robustní klientské základny,“ řekl Jean-Pascal Duvieusart, generální ředitel Skupiny Home Credit.

„Nyní nastal správný čas, abychom předali štafetu novým akcionářům, kteří mohou urychlit růst byznysu těchto společností a dodat jim novou dynamiku do dalšího období. Pro Home Credit představovaly obě země, Indonésie a Filipíny, klíčové trhy. Budeme proto jejich další rozvoj sledovat s hrdostí i zájmem,“ dodal Jean-Pascal Duvieusart.

Petr Kellner se svojí manželkou Renátou na archivním snímku

Dělení PPF je u konce. Vdova po Kellnerovi má majoritu, každé dítě desetinu

Vdova po Petru Kellnerovi Renáta Kellnerová je oficiálně majoritní akcionářkou investiční skupiny PPF a nejbohatší Češkou. Na konečné uspořádání majetku po zesnulém nejbohatším Čechovi upozornil server Seznam Zprávy.

Přečíst článek

„O odchodu Home Creditu z jihovýchodní Asie se jednalo už několik měsíců, takže oznámený prodej není překvapením," řekl analytik XTB Jiří Tyleček. Odchod PPF může být podle něj důsledkem vyšší nasycenosti tamního úvěrového trhu a nižšího potenciálu dalšího rozvoje byznysu v prostředí vyšších úrokových sazeb. Prodej také uvolní skupině hotovost, která se během krize může hodit k výhodným akvizicím.  „Zároveň ale není známo, že by se po zrušené akvizici banky Moneta zajímala PPF o další byznys v Česku," dodal.

Počet klientů, kterým Home Credit poskytoval půjčky, dosáhl osmi milionů a přibližně devět milionů registrovaných uživatelů má mobilní aplikace Home Creditu, působícího na celém území Filipín, uvedla PPF. Na trh Indonésie vstoupil Home Credit v roce 2013 a od té doby poskytl půjčky cca pěti milionům zákazníků, zatímco se počet registrovaných uživatelů mobilní aplikace Home Creditu přiblížil k 11 milionům.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Požáry v Řecku v červenci 2023.

Týden v obrazech: Požáry v Řecku, záplavy v Indii, pieta za Sinéad i líté boje fotbalistek na MS

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme