Reklama

Potvrzeno. NortonLifeLock může definitivně převzít Avast

Avast, sídlo
Avast / užito se svolením
 ČTK

Britský antimonopolní úřad (CMA) definitivně schválil převzetí české antivirové společnosti Avast americkou softwarovou firmou NortonLifeLock za 8,6 miliardy dolarů (211,2 miliardy). Trh s bezpečnostním softwarem zůstane podle úřadu konkurenční i po spojení obou firem. Úřad tak potvrdil své předběžné rozhodnutí z minulého měsíce. NortonLifeLock už tehdy uvedl, že očekává dokončení transakce tento měsíc.

Reklama

Avast a NortonLifeLock se dohodly na převzetí loni v srpnu a britský regulátor byl poslední, který zatím fúzi plně neschválil. CMA zahájil hlubší vyšetřování transakce letos v březnu kvůli obavám, že by mohla poškodit hospodářskou soutěž a způsobit, že britští zákazníci budou mít při hledání bezpečnostního softwaru horší podmínky, uvedla agentura Reuters.

Podle předběžného návrhu harmonogramu spojení by měl teď Avast 9. září zastavit obchodování se svými akciemi a ty by měly být 12. září staženy z burzy. NortonLifeLock pak podle návrhu počítá s vydáním nových akcií a následným vypořádáním celého spojení.

Britský úřad rovněž uvedl, že spojená společnost bude čelit významné konkurenci ze strany McAfee a dalších menších hráčů. Také bezpečností software společnosti Microsoft je nyní stejně kvalitní, jako software nabízený specializovanými poskytovateli.

Avast je česká nadnárodní antivirová společnost, která na trhu působí od roku 1988. Je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. Dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení a podle odborníků se řadí ke světové špičce. Produkty Avastu využívá přes 435 milionů uživatelů po celém světě, z velké části bezplatně. Firma uvádí, že zaměstnává více než 1700 lidí a že každý měsíc zablokuje 1,5 miliardy počítačových útoků.

NortonLifeLock sídlí ve městě Tempe v americkém státě Arizona. Podnik dříve na trhu působil pod názvem Symantec. Sekci výrobce bezpečnostního softwaru Symantec zaměřenou na podniky a úřady ovšem v roce 2019 prodal americkému výrobci čipů Broadcom. Jeho nejvýraznějšími obchodními artikly jsou nyní antivirus Norton a produkty LifeLock na ochranu proti krádeži identity.

Avast, sídlo

Avast vydělal za pololetí šest miliard. Akcie se drží na rekordu

Akcie antivirové společnosti Avast letos výrazně klesly po pozastavení veškerých operací v Rusku. Začátkem srpna po předběžném schválení sloučení podniku s firmou NortonLifeLock ze strany britského antimonopolního úřadu se ale dostaly na rekordní maximum. Na něm zůstávají i poté, co firma oznámila pokles pololetního zisku.

Přečíst článek

Výroba Škoda Fabia v mladoboleslavském závodu

Podívejte se, které firmy odvedly nejvíc na dani z příjmu

Na dani z příjmu právnických osob stát loni nejvíce získal od Škody Auto, a to 4,5 miliardy korun. Na druhém místě žebříčku je Česká spořitelna s 3,1 miliardy korun, která se v loňském žebříčku umístila na prvním místě. Třetí skončila Generali Česká pojišťovna s 2,6 miliardy korun zaplacených na dani z příjmu, uvedla Finanční správa.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Avast

Lukáš Kovanda: Převzetí Avastu je historicky největší akvizicí české firmy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme