Reklama

Porušení slibu? Poláci využijí výjimku pro Družby. U Rusů objednávají miliony tun ropy

Ropovod - ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Rafinérie PKN Orlen podle ruského deníku Kommersant objednala tři miliony tun ropy na rok 2023. Polsko se přitom zavázalo, že do konce letošního roku přestane ruskou ropu dovážet.

Reklama

Největší polská rafinerská společnost PKN Orlen zažádala na příští rok o dodávky tří milionů tun ruské ropy přes ropovod Družba v rámci pokračujících dlouhodobých kontraktů. Informoval o tom dnes s odvoláním na své zdroje ruský deník Kommersant. Ruský monopolní provozovatel ropovodů Transněfť listu potvrdil, že obdržel žádosti od spotřebitelů v Polsku na příští rok. Neupřesnil však, kdo žádost podal ani o jaký objem se jedná.

Evropská unie se dohodla, že kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu přestane od 5. prosince dovážet ruskou ropu a o dva měsíce později i ropné produkty. Z embarga bude dočasně vyňata přeprava ropy ropovodem Družba, přes který se dostává ropa i do České republiky. Polsko a Německo, které odebírají ropu severní větví ropovodu Družba, nicméně už dříve uvedly, že do konce roku 2022 dovoz ropy z Ruska zastaví, připomíná agentura Reuters.

demonstrace

Ropa, hnojiva i uhlí. Indové nakupují od Rusů suroviny za zlomek ceny

Rusko v reakci na západní sankce začalo po ropě prodávat Indii i uhlí. A s výraznou slevou, až 70 procent. S odvoláním na analýzy ruské státní banky PSB to napsal server The Moscow Times.

Přečíst článek

„Společnost PKN Orlen důsledně diverzifikuje své dodávky ropy. V současné době 70 procent ropy do všech rafinerií společnosti v Polsku, České republice a Litvě pochází z jiných směrů než z Ruska. Společnost v současné době pokračuje pouze v dlouhodobých kontraktech na dodávky do Polska z tohoto směru (z Ruska),“ sdělilo tiskové oddělení PKN Orlen agentuře Reuters. Dodalo, že podnik zastavil veškerý dovoz ruské ropy po moři.

V Česku zpracovává miliony tun ropy

Společnost PKN Orlen má smlouvy na dodávky ropy se společnostmi Rosněfť a Tatněfť . Očekává se, že smlouva s Rosněftí vyprší do konce roku. Dohoda s Tatněftí je podle obchodníků platná do prosince 2023. Tatněfť na základě dohody dodává do Polska přibližně 200 tisíc tun ropy měsíčně. Obě smlouvy byly podepsány před únorem 2022, tedy před začátkem ruské invaze na Ukrajinu.

Budova Evropské komise v Bruselu

EU chystá další protiruský balík, bude se týkat i diamantů a luxusního zboží

Evropská unie chystá nový balík sankcí proti Rusku. Konzultace se zástupci členských států EU by měly začít během několika dní, napsal server Politico s odvoláním na čtyři diplomatické zdroje.

Přečíst článek

Společnost PKN Orlen provozuje rafinerie v Polsku, Litvě a České republice, které loni zpracovaly 29,9 milionu tun ropy. Firma sídlí v Plocku a je od roku 2018 jediným vlastníkem českého petrochemického holdingu Orlen Unipetrol, do kterého patří i síť čerpacích stanic Benzina Orlen.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví - severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky.

tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Už během dvou týdnů by mohl být benzín levnější než před invazí

V Česku paliva v uplynulém týdnu opět zlevnila, benzín je nejlevnější od letošního 26. února, tedy od třetího dne po invazi Ruska na Ukrajinu. Cena benzínu je už je jen o necelou korunu na litr vyšší než v poslední den před invazí. A už během dvou týdnů by mohl být benzín levnější než před vpádem Ruska na Ukrajinu, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda, podle něhož v příštím týdnu zlevní o 50 haléřů na litr.

Přečíst článek

Bohumil Hlavatý, šéf Svazu pekařů ČR

Šéf pekařů Hlavatý: Pečivo bude dál zdražovat. A Babiš ovládne trh

Malé pekárny již končí. Ty středně velké ještě drží, čekají na levnější energie, vyhlížejí jaro a mezitím platí drahé energie. Na jaře se začne hrát poker o to, kdo v branži skončí a kdo přežije. Lídrem trhu je Babišův Penam. Podle šéfa Svazu pekařů a cukrářů Bohumila Hlavatého se blíží konsolidace. Což jinými slovy znamená, že spousta firem skončí. A lídr převezme jejich trh. Na domácí chléb můžeme rovnou zapomenout.

Přečíst článek

Václav Havel

Inflace přes padesát procent nebo první supermarket. 15 klíčových bodů polistopadové ekonomiky

Překotná transformační doba na počátku devadesátých let přinesla hned několik zásadních událostí navždy měnící naše životy. Ale tím velké ekonomické události zdaleka nekončí. Za posledních třicet let od 17. listopadu 1989 jich byla celá řada. Redakce newstream.cz vybrala 15 nejdůležitějších, ať už pozitivně, tak i negativně měnící naše životy i podnikání.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rafinérie italské společnosti Saras v městě Sarroch na Sardinii.

Přichází embargo EU na ruské ropné produkty. Akcie evropských rafinérií letí vzhůru, cena nafty také

Přečíst článek
Ropovod Družba

Fialova vláda si může oddechnout. Orbánův kabinet prosadil, že embargu EU nebude podléhat ropa z Družby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme