Reklama

Porsche se rozjelo. Hlásí rekordní zisk i tržby, vyrobilo víc aut

Porsche 718 Cayman (ilustrační foto)
Alexander Migl / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
 ČTK

Německá automobilka Porsche vykázala za loňský rok rekordní provozní zisk i tržby. Firma zvýšila dodávky aut a snížila náklady. Roční provozní zisk se automobilce zvýšil o 27,4 procenta na 6,8 miliardy eur (161,3 miliardy korun). Firma o tom informovala ve svých výsledcích hospodaření. Problémy s dodavatelským řetězcem, geopolitické napětí a rostoucí inflace stále představují pro odvětví výzvu, varoval finanční ředitel firmy Lutz Meschke.

Reklama

Tržby výrobce aut zvýšil o 13,6 procenta na 37,6 miliardy eur. Necelé dvě desítky analytiků oslovených agenturou Refinitiv očekávaly v průměru provozní zisk 6,86 miliardy eur a tržby 38,3 miliardy eur. Dodávky firmy loni vzrostly o 2,6 procenta na téměř 310 tisíc vozů.

utomobilka Volkswagen měla loni navzdory mnoha krizím větší zisk než o rok dříve.

Krize střídala krizi, přesto měl VW loni větší zisk. A výhled je slibný

Automobilka Volkswagen měla loni navzdory mnoha krizím větší zisk než o rok dříve. Zisk po zdanění meziročně stoupl o tři procenta na 15,84 miliardy eur (zhruba 372 miliard korun). Největší výrobce vozů v Evropě to uvedl po konci zasedání dozorčí rady.

Přečíst článek

Automobilka, která je pro koncern Volkswagen historicky významným zdrojem peněz, letos čeká nárůst tržeb do rozmezí 40 až 42 miliard eur a zvýšení marže na 17 až 19 procent. Dlouhodobý cíl marže si firma stanovila na 20 procent.

Zakázky na nový čtyřmístný vůz Ferrari Purosangue překonávají očekávání, výroba auta za 390 tisíc eur (9,3 milionu korun) jde podle plánu.

Inflace a krize? Ve Ferrari mají jiné starosti, hlásí vyprodáno už i na letošek

Další z výrobců luxusních vozů hlásí i v době mnohdy rekordní inflace a dopadů ruské invaze na Ukrajinu nárůst prodejů i ekonomických ukazatelů. Dalším z nich je Ferrari, které loni prodalo ve světě o pětinu vozů více než o rok dříve. A zakázky už mají na celý letošní rok.

Přečíst článek

Značka vstoupila loni na konci září na burzu. Většinu kmenových akcií stále vlastní Volkswagen. Z emisní ceny 82,50 eura si její akcie připsaly přes 30 procent a Porsche předstihlo Volkswagen na pozici nejhodnotnějšího evropského výrobce automobilů. Dnes kolem 12:25 SEČ akcie firmy klesaly o bezmála čtyři procenta na 109,60 eur. Evropský akciový trh se potýká s dopady pádu dvou amerických bank.

Oliver Blume, šéf Porsche, při IPO značky na burze ve Frankfurtu

Porsche v euforii. O úspěch z Frankfurtu se podělí. Zaměstnancům vyplatí štědré bonusy

Porsche se na burzovní parket přiřítilo velmi sebevědomě. Vedení automobilky se o frankfurtský úspěch chce podělit i se zaměstnanci. Vyplatí jim bonusy až 3000 eur.

Přečíst článek

Porsche bude za rok 2022 vyplácet dividendu jedno euro na kmenovou akcii a 1,01 eura na prioritní akcii. Střednědobým cílem automobilky je podle Meschkeho rozdělit na dividendách zhruba polovinu zisku po zdanění.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme