Reklama

Povinné ručení dál táhne pojistný trh. Dynamika růstu životního pojištění zpomalila

Generali Česká pojišťovna
Jiří Matějíček / Creative Commons / CC BY-SA 3.0

Český pojistný trh loni zrychlil růst. Pojišťovny na pojistném vybraly 147 miliard korun, což je meziročně o 4,4 procenta více, uvedla Česká asociace pojišťoven (ČAP).

Reklama

Český pojistný trh v roce 2021 rychlil růst z 3,6 procenta v předloňském roce na 4,4 procenta loni. K růstu přispívá životní i neživotní pojištění, nicméně posilování toho neživotního je aktuálně intenzivnější, uvedla ČAP, která sdružuje pojišťovny s 97procentním podílem na trhu.

Pojistné v životním pojištění meziročně stouplo o 1,5 procenta na 48,24 miliardy korun, tedy o 691 milionů korun více než před rokem. Tehdy ale posilovalo o výraznějších 3,1 procenta. V neživotním pojištění vybraly pojišťovny 98,8 miliardy, o 5,8 procenta více než předloni. To překonává 3,9 procentní růst v roce 2020.

Radomír Lapčík, zakladatel a člen představenstva Trinity Bank a holdingu SAB Finance
video

V krizi je nutná churchillovská síla, říká bankéř Radomír Lapčík

My jsme od počátku skupinu stavěli konzervativně, díky tomu se nám krize podařilo zvládat velmi dobře, vypráví v pořadu Victory Club bankéř a finančník Radomír Lapčík. „Když ale krize nastane, šéf se musí postavit před tým a říct, že týmu věří a že krizi zvládneme,“ dodává Lapčík.

Přečíst článek

 Pojištění vozidel, majetku a odpovědnosti se dařilo

V dominantní skupině běžně placených smluv životního pojištění, které představují více než 90 procent počtu smluv životního pojištění, se dynamika růstu snížila z předloňských 3,7 procenta na 1,7 procenta. Objem jednorázově placeného pojistného aktuálně meziročně klesá, konkrétně o 8,8 procenta, nicméně jeho vývoj kolísá a na celkový výsledek má okrajový dopad. Dále ubývá smluv životního pojištění. Meziročně jich je o 2,4 procenta méně, což odpovídá poklesu o 119 tisíc. Aktivních smluv ke konci roku 2021 zůstalo 4,917 milionu, uvedla asociace.

V hlavních skupinách neživotního pojištění se vývoj odlišuje. Dominantní je nadále pojištění vozidel, které má na neživotním pojištění nadpoloviční podíl. V pojištění odpovědnosti z provozu vozidla dosáhlo předepsané pojistné hodnoty 28,2 miliardy korun, což je o pět procent více než v roce 2020. Dynamika růstu se ale snížila.

V havarijním pojištění vozidel se opět potvrdil vyrovnaný vývoj, dynamika zůstala na stejné hodnotě minulého roku i čtvrtletí, tedy 6,7 procenta, a předepsané pojistné činilo 25,6 miliardy korun.Trend částečně podpořilo stále se navyšující portfolio pojištěných vozidel, jejichž počet stoupl o 2,3 procenta, což mírně překonalo nárůst zaznamenaný o rok dříve.

Wall Street

Žně pro americké bankéře. Osmimístné výplaty se množí jak na běžícím pásu

Deset milionů dolarů, 15 milionů dolarů, 25 milionů dolarů... i více. To jsou částky, které loni na odměnách obdrželi vrcholní američtí investiční bankéři. Jen v Goldman Sachs loni průměrné výdaje na zaměstnance vystřelily o 23 procent, což je největší skok za více než deset let, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

V podnikatelském pojištění vzrostlo předepsané pojistné o 3,4 procenta na 21,9 miliardy korun. V roce 2020 posilovalo o 4,7 procenta. Počet smluv se meziročně výrazně nezměnil. Mírně jich přibylo, konkrétně o 1,4 procenta.

Retailovému majetkovému a odpovědnostnímu pojištění se podobně jako předloni dařilo. Předepsané pojistné se meziročně navýšilo o téměř 1,14 miliardy korun na 14,13 miliardy korun. Aktuální meziroční růst o 8,8 procenta tak řekonal předloňské zvýšení o 5,5 procenta.

Ostatní pojištění vlivem covidu propadlo

V ostatních odvětvích a skupinách rizik mimo pojištění vozidel, majetku a odpovědnosti občanů i firem nastal v roce 2020 následkem pandemie významný meziroční propad. V tomto segmentu pokrývajícím také léčebné výlohy a další rizika cestovního pojištění, pojištění cizinců apod., propadlo předloni pojistné souhrnně o 12 procent. V roce 2021 přišla částečná korekce, kterou vyjádřil loňský 7,7procentní růst.

stavební spoření

Spořit na stavebním spoření se teď nevyplatí. Drží ho jen státní podpora

Stavební spořitelny v současnosti nabízejí u nových smluv úročení jedno procento či 1,5 procenta. V porovnání se spořícími účty jde zhruba o poloviční zhodnocení. Při započítání státní podpory však jde úrok až k pěti procentům. Částka, kterou ale lze takto zhodnotit, je omezená. A stavební spořitelny se zatím příliš k růstu základního úroku nemají.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dopady řádění tornáda na Moravě

Český pojistný trh loni zrychlil růst. Nadále ubývá smluv životního pojištění

Přečíst článek
Obcí Hrušky na jihu Moravy se v červnu 2021 prohnalo tornádo

Pojistky na domy a byty jako víno nezrají. Pokud si je nehlídáte, můžete se dost divit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme