Reklama

Podnikatelé se vypařují nejrychleji za dekády. Ruší živnosti kvůli očekávání recese

Podnikání - ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Problémy jsou zejména v obchodě a restauracích. Naopak rychle roste počet lidí podnikajících v IT.

Reklama

V listopadu v ČR své podnikání ukončilo 11 090 živnostníků, což je zhruba třikrát více, než je v tomto měsíci v posledních letech běžné. Podnikání na živnost zahájilo 6136 lidí, takže počet českých živnostníků se v tomto měsíci snížil o 4954. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF - Czech Credit Bureau.

Sledujte příběhy mladých podnikatelů v sérii FreshStart

„Výrazný nárůst zániků živnostníků pozorujeme už druhým měsícem. Ačkoli do září se počet zániků za měsíc pohyboval průměrně okolo 4500, v říjnu to bylo už 7800 a v listopadu 11 tisíc. Je pravděpodobné, že se již projevuje nepříznivá ekonomická situace a zvýšení většiny podnikatelských nákladů. Za velkým nárůstem zániků stojí zejména odvětví obchodu, kde letos ke konci listopadu ukončilo činnost o 8000 živnostníků více než loni,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Michal Perna
video

FreshStart s vynálezcem Kafánka Michalem Pernou: Směs kávy a cukru má nekonečně využití

Milovník kávy Michal Perna přišel před pár lety s nápadem, který je sice jednoduchý, ale jinde ve světě se nedělá. Spojil třtinový cukr a espresso. K této kombinaci začal přidávat různé příchutě, a tak vznikl Kafánek. Patentovaný český výrobek, který se hodí nejen do nápojů všech druhů ale i na vaření. Jakou kávu pijí Češi nebo co si Michal myslí o cibetkové kávě? Na to dá odpověď další díl série FreshStart.

Přečíst článek

Podnikatelé končí rychleji než doposud

Celkově začalo v Česku od začátku roku do konce listopadu podnikat 72 301 živnostníků, tedy zhruba o deset tisíc (17 procent) více než ve stejném období loni. Zároveň ale podnikání ukončilo 59 924 osob, proti loňsku o 21 600 více (57 procent).

Od začátku roku tak přibylo 12 377 živnostníků, což je o 11 263 méně než za prvních 11 měsíců roku 2021. Na deset zaniklých živnostníků připadá 12 vzniklých, o čtyři méně než v předchozích dvou letech. Čistý přírůstek i počet vzniklých na jednoho zaniklého živnostníka se tak v letošním roce dostaly jen mírně nad úroveň roku 2017. V mezidobí byly podstatně vyšší.

Tomáš Kadlec a Vilém Ráček
video

FreshStart s pekaři Kadlecem a Ráčkem. Jak se pečou nejkřupavější croissanty?

Kamarády Tomáše Kadlece a Viléma Ráčka spojuje kromě golfu i láska k pečivu. Jejich řemeslná pekárna s francouzským pečivem William Thomas Artisan Bakery se v posledních dvou letech rozrostla na tři pobočky. Na pečivo od brněnské dvojice se sjíždějí lidé z celé republiky. „To je ta francouzská gastronomie. Vezmete pár kvalitních surovin, tři dny se jim věnujete, a pak z toho vznikne něco výborného,“ říká Tomáš. Jak vypadala jejich cesta od sportu k pečivu nebo co je to kroláč se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Přečíst článek

Praha je podnikatelův ráj

Krajem s nejvyšším růstem počtu podnikatelů je stále Praha, kde od začátku roku ke konci listopadu připadlo 17 nových živnostníků na deset zaniklých. Ve Středočeském, Zlínském a Jihomoravském kraji je tento poměr 13 nových živnostníků na deset zaniklých. Počet živnostníků se snížil v Libereckém kraji, kde připadá pět nových živnostníků na deset zaniklých. Stagnaci zaznamenaly Moravskoslezský a Olomoucký kraj.

Ve všech krajích se meziročně zvýšil počet nově vzniklých živnostníků za prvních 11 měsíců roku. O 24 procent více jich začalo podnikat v Praze, o 21 procent více v Karlovarském kraji. Zároveň se ve všech krajích zvýšil počet lidí, kteří podnikat přestali. Nejvyšší nárůst zaniklých živnostniků zaznamenali v Moravskoslezském (o 99 procent), Libereckém (89 procent) a Olomouckém kraji (89 procent).

Ilona Kněžínková
video

FreshStart s Ilonou Kněžínkovou: Domov pro seniory nemusí být odkladiště

Ilona Kněžínková, majitelka Domu u Agáty už téměř deset let ukazuje, že domov pro seniory nemusí být jen místo na dožití. Jak si její klienti užívají život na stará kolena plnými doušky, se dočtete níže. „Můj manžel někdy v roce 2012 objevil prvorepublikovou vilu z roku 1935, která od svého vzniku fungovala jako zdravotní středisko,“ vypráví Ilona, jak s manželem objevili krásný objekt v pražské čtvrti Řeporyje mezi Prokopským a Dalejským údolím. „Po koupi jsme vilu kompletně zrenovovali, protože byla v katastrofálním stavu, a rozhodli jsme se jí navrátit původní účel.“

Přečíst článek

Končí hlavně obchodníci

Úbytek živnostníků se projevil zejména v obchodu, kde od začátku roku ke konci listopadu na deset zániků živnostníků připadly tři vzniky. Živnostníků ubylo také v ubytování a stravování, výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a tepla a v nakládání s nemovitostmi.

Nejrychleji přibývají živnostníci v informačních a komunikačních činnostech, kde od začátku roku připadá 27 nových živnostníků na deset zaniklých. Celkem 22 nových živnostníků na deset zaniklých připadá v dopravě a skladování.

Během prvních 11 měsíců roku v porovnání s loňskem stoupl počet nových živnostníků nejvíce ve stavebnictví (o 35 procent). Počet zániků narostl nejvíce v obchodu, a to o 80 procent.

Petr Kovařík
video

FreshStart: Jím i dvě tabulky čokolády denně, říká spolumajitel Pražské čokolády Kovařík

Petr Kovařík je spolumajitel Pražské čokolády, autor knihy Síla hotentota, má vlastní podcast „Jaké chceš Česko“ a k tomu má rodinu a věnuje se sportu. Sám o sobě říká, že je z půlky čokoláda, kterou považuje za superpotravinu. Skrze své projekty se snaží šířit osvětu o tom, co dělá, proč to dělá a že podnikání neslouží jen k výdělku.

Přečíst článek

Riva Karo
video

FreshStart s Rivou Karo: Podnikat může každý

Riva Karo založila Komplexlajf kvůli tomu, že chtěla pomáhat lidem cítit se lépe. Sama vystudovala potravinářství na České zemědělské univerzitě, kde ještě dokončuje inženýrský stupeň. Zabývá se především výživou a mýty o ní. Komplexlajf, jak už sám název napovídá, je ale mnohem více než jen jídlo. Jejich základní motto zní: wellbeing, jak ho neznáte.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Petr Kovařík
video

FreshStart: Jím i dvě tabulky čokolády denně, říká spolumajitel Pražské čokolády Kovařík

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme