Reklama

Po Penny zvyšuje mzdy i Lidl. ČNB to může rozhoupat k růstu sazeb

Takto vypadá Lidl v Litomyšli.
Se svolením Lidl
Stanislav Šulc

Řetězce jdou kvůli nedostatku zaměstnanců do mzdové války. Penny od ledna přidává 7,5 procenta, v reakci na to pak ke stejnému datu zvyšuje mzdy také Lidl. Nástupní mzda prodavače či prodavačky bude nově více než 30 tisíc korun. Růst mezd v řetězcích přitom může rozpoutat mzdovou spirálu, které se obává i Česká národní banka.

Reklama

Od 1. března bude líp. Tedy alespoň zaměstnancům největších obchodních řetězců v Česku. Od začátku příštího měsíce totiž zvedne mzdy hned několik obchodů. O 7,5 procenta v průměru přidá zaměstnancům Penny patřící do skupiny REWE a růst mezd chystá také konkurenční Lidl ze skupiny Schwarz-Gruppe. Nástupní mzda prodavače či prodavačky na HPP v Lidlu bude nově 30 700 korun, a peníze porostou podle odpracovaných let nehledě na inflaci.

Penny opět zvýšilo mzdy. Zaměstnancům vyplatí meziročně přes čtvrt miliardy navíc

Penny opět zvyšuje mzdy všem svým zaměstnancům. Od 1. března letošního roku se bezmála sedmi tisícům zaměstnancům zvýší mzda v průměru o 7,5 procenta. Současně se mohou těšit z mimořádných odměn ve výši čtyři procenta za první dva měsíce letošního roku.

Přečíst článek

Lidl navíc zohlední i regionální odlišnosti. „V Praze s ohledem na specifický pracovní trh bude nástupní mzda nově činit 33 300 korun, po třech letech bude garantovaná navýšená mzda 36 600. V logistických centrech pak nástupní mzda na základní pozici kompletáře při čtyřicetihodinovém úvazku vzroste na 39 467 korun, po třech letech se mzda navýší na 43 467 korun,“ Tomáš Myler z tiskového oddělení Lidl Česká republika.

Problém pro menší firmy

Řetězce navíc svým zaměstnancům výrazně rozšiřují benefitní programy. Například Lidl zvýší příspěvek na stravné, a to z 55 na rovných 100 korun. Stejnou podporu nově čerpají také zaměstnanci Penny, kteří si právě růst hodnoty stravenky vyjednali při uzavírání kolektivní smlouvy na letošní rok.

PŘEHLEDNĚ: Které daně Fialova vláda zvýší

Státní rozpočet se kvůli napjaté ekonomické i geopolitické situaci dostává stále do většího stresu a výdaje rostou. Vláda Petra Fialy však nadále věří, že udrží v letošním roce schodek ve schválené výši 295 miliard korun. Vzhledem k pokračující inflaci erár sice má vyšší příjmy z DPH, ale zároveň hrozí až dvě mimořádné valorizace důchodů. A protože vláda buď neumí, nebo nechce škrtat, stále častěji mluví o zvyšování daní. Zde je přehled daňových sazeb, které Fialův kabinet buď již nově zavedl, nebo uvažuje o jejich zvýšení. 

Přečíst článek

Růst mezd v řetězcích bývá obvykle výrazný impuls pro celou ekonomiku. Zejména regionální firmy, ale i veřejný sektor na podobný nárůst musí často reagovat. Řetězce jsou totiž velkým zaměstnavatelem a má velké požadavky na pracovní sílu. Pokud firmy na zvýšení nezareagují, mohou kvůli mzdě přijít o své dosavadní zaměstnance. A to zejména v době dvouciferné inflace, která značně snižuje životní úroveň zejména nižší a střední třídě.

Utrhne se měnová spirála?

V důsledcích pak právě podobné zvyšování mezd může rozpoutat takzvanou mzdovou spirálu, které se obává i Česká národní banka. Ta v posledních měsících uklidňuje veřejnost s tím, že právě jádrová inflace již zpomaluje růst. To je přitom inflace mzdová, očištěná o aktuální excesivně rostoucí ceny energií či potravin. I proto rada ČNB v čele s guvernérem Alešem Michlem nezvyšuje úrokové sazby.

Viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová však prohlásila, že právě roztočení mzdové spirály by i pro ni znamenalo zvažování zvýšení úroků a další tlumení ekonomiky.

„Tři čtvrtiny zaměstnavatelů bude zvyšovat mzdy o pět procent, ale mohou zvyšovat i o sedm až deset procent, těch deset procent už by byl problém, který by nás mohl vést ke zvýšení úrokových sazeb,“ uvedl Zamrazilová na konferenci Investiční výhledy.

Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady

Zamrazilová: Pro zvýšení sazeb bych byla, pokud se rozjede mzdová spirála

Inflace se láme a její pokles zrychlí v druhé polovině roku. To totiž bude ekonomika konečně reálně čelit aktuálním úrokovým sazbám, které jsou nejvyšší od devadesátých let, uvedla viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová. 

Přečíst článek

elektroměr, elektřina

Lukáš Kovanda: Lednová meziměsíční inflace je nejvyšší v historii Česka. ČNB však úroky zvedat nebude, sází na silnou korunu

Tolik očekávaná lednová inflace má hodnotu 17,5 procenta v meziročním vyjádření. Je to mírně nad očekáváním trhu, ale žádná pohroma. Česká národní banka počítá v aktuální prognóze s lednovou inflací 17,6 procenta, nejvyšší odhad z trhu zněl podle agentury Bloomberg na 18,8 procenta. Pro bankovní radu ČNB jde o dobrou zprávu, bude moci podle všeho nadále pokračovat bez zvyšování úroků, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme