Reklama

Plán reorganizace Arca Investments má vady, rozhodl odvolací soud. Firma dostane šanci ho přepracovat

Rastislav Velič, majitel Arca Investment
Trend
 ČTK

Vrchní soud v Praze zrušil v pondělí schválení plánu reorganizace zkrachovalé firmy Arca Investments. Plán totiž podle soudu diskriminuje část věřitelů a má i další vady, oznámil soud.

Reklama

Reorganizační plán schválil loni v červenci Městský soud v Praze po odsouhlasení většinou věřitelů firmy. Část věřitelů se ale proti verdiktu odvolala. Městský soud bude muset na základě rozhodnutí odvolacího soudu o plánu rozhodovat znovu. Věřitelé Arca Investments přihlásili v insolvenčním řízení pohledávky zhruba za 23 miliard korun. Insolvenční řízení je s firmou vedeno i na Slovensku.

V české části řízení měly být podle reorganizačního plánu uspokojeny pohledávky zajištěného věřitele ze 100 procent, nezajištěných věřitelů z 31,48 procenta a skupinových věřitelů z 9,6 procenta. Akcionáři dlužníka neměli dostat nic. „Odvolací senát shledal v reorganizačním plánu vady spočívající v nezákonné diskriminaci části věřitelů, kteří byli i přes jejich námitky zařazeni do skupiny věřitelů s nižším poměrem uspokojení a kteří podali proti rozhodnutí soudu prvního stupně odvolání,” sdělila mluvčí Vrchního soudu v Praze Kateřina Kolářová.

Rastislav Velič, majitel Arca Investment

Největší krach v Česku: Věřitelé se bojí, že z Arcy neuvidí ani desetinu vložených peněz

Největší krach novodobých českých dějin, kdy Arca Investments slovenského finančního žraloka Pavola Krúpy nasbírala od investorů kolem třiceti miliard korun, které se následně „ztratily“, jde do další fáze. Věc je zamotaná tím, že od Krúpy převzal spletenec firem další slovenský šíbr Rastislav Velič. 

Přečíst článek

Odvolací soud také souhlasí s pochybnostmi části věřitelů o poctivosti reorganizačního plánu. Podle soudu je možné, že kvůli nedostatku některých významných účetních dokladů nezobrazuje plán věrně ekonomické a právní možnosti dlužníka. „Ocenění jeho aktiv nebylo přesné ani aktuální, a vznikl tak rozpor mezi slibovanou výší navrhovaného uspokojení nezajištěných věřitelů a doloženými ekonomickými možnostmi dlužníka - hodnotou jeho aktiv,” uvedla mluvčí soudu.

„Reorganizační plán nedokládá přesvědčivě dosažení očekávaných cílů reorganizace, tedy uspokojení věřitelů v nabízeném rozsahu, zatímco rizika předloženého reorganizačního plánu, na které upozorňuje insolvenční správce a která připouští i znalecký ústav, nejsou uspokojivě řešena,” popsal vrchní soud vady plánu reorganizace. Zrušení předchozího schválení plánu má podle odvolacího soudu nyní umožnit firmě Arca Investments, aby odstranila vady a doplnila do plánu, o kterém by následně znovu hlasovali věřitelé, chybějící a aktualizované údaje.

Arca Investments byla mateřskou společností finanční skupiny Arca Capital. Plán reorganizace české části zkrachovalé firmy pro Arcu připravili poradci ze společností PwC a Dentons. Měl přinést věřitelům asi šest miliard korun. Část z pohledávek přihlášených v insolvenčním řízení nebyla uznána.

Rastislav Velič, majitel Arca Investment

Záchranné lano pro Arcu. Může jít do reorganizace, vyhne se konkurzu

Většina věřitelů přijala v hlasování na právě probíhající věřitelské schůzi plán reorganizace Arca Investments. Před několika okamžiky výsledek hlasování oznámil Městský soud v Praze. Pro přijetí plánu se vyslovily tři ze čtyř věřitelských skupin. Pro hlasoval zajištěný věřitel, většina individuálních nezajištěných věřitelů – kteří drží zdaleka největší část hodnoty pohledávek – i skupina akcionářů dlužníka. Rozhodnutí většiny věřitelů poté stvrdil soud.

Přečíst článek

Tisk tisícikorunových bankovek v tiskárně cenin

Padlá Arca má hodnotu 2,6 miliardy korun. Kritizovaný znalecký posudek schválili věřitelé

Schůze věřitelů zkrachovalé skupiny Arca Investments v pondělí schválila znalecký posudek, podle kterého činí majetková podstata firmy 2,6 miliardy korun. Podle posudku by bylo možné uspokojit z hodnoty skupiny 11,4 procenta závazků.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme