Reklama

Pivovarům Litovel, Holba a Zubr loni stoupl výstav. Díky exportu i návratu lidí do hospod

Pivovarům Litoval (na snímku), Holba a Zubr loni stoupl výstav. Díky exportu i návratu lidí do hospod
ČTK
 ČTK

Pivovarnická skupina Pivovary CZ Group, kterou tvoří pivovary Zubr, Litovel (na snímku) a Holba, v roce 2022 zvýšila celkový výstav piva a nápojů meziročně o šest procent na 770 818 hektolitrů. Loňská produkce skupiny byla o tři procenta vyšší než v předcovidovém roce 2019. Tržby trojlístku pivovarů v roce 2022 vzrostly o 14 procent na 1,374 miliardy korun, uvedl obchodní ředitel Pivovarů CZ Group Tomáš Konečný.

Reklama

Rok 2022 byl výzvou pro každý pivovar v Česku. Potýkali jsme se s ochlazením ekonomiky, dozvuky covidové pandemie a zejména nárůstem vstupních nákladů a cen energií," uvedl Konečný. Podle něj se potvrdilo, že tradiční český způsob vaření piva a důraz na kvalitu surovin přináší úspěch u zákazníků i v ekonomicky složitější době. „Dokladem toho je i výrazný nárůst prodejů sudového a tankového piva," podotkl.

Motorem tržeb byl vyšší export

Motorem růstu tržeb skupiny Pivovary CZ Group byl loni zejména vyšší export, podle Konečného pomohlo i oživení gastronomického trhu, prodej prémiového sortimentu piv a také dubnové zvýšení cen, kdy cena půllitru sudového piva z produkce trojice pivovarů vzrostla o korunu. „To jsou všechno faktory, které se podílejí na růstu. Velmi potěšující jsou čísla dokládající nárůst tankového piva v hospodách a restauracích, byť objem prodeje v gastro segmentu stále pokulhává za rokem 2019," uvedl Konečný.

Pivo se prodávalo i v muslimském Kataru během mistrovství světa ve fotbalu

Alespoň v něčem první. Češi opět ovládli žebříček spotřeby piva

Roční spotřeba piva na hlavu v České republice činila vloni 184,1 litru, a meziročně dokonce vzrostla. V přepočtu na hlavu jsme největšími pijany už 29. rok v řadě. Přesto se v celkovém ženbříčku Češi propadli ze 16. na 19. pozici.

Přečíst článek

Pivovary CZ Group i loni zaznamenaly růst prodeje piva v plechovkách, který se meziročně zvýšil o 16 procent. Prodej sudového piva byl vyšší o 22 procent. Pivovary v Přerově, Litovli a Hanušovích loni prodaly i více tankového piva. Ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 byl vyšší o 25 procent, což podle Konečného souvisí s rostoucí poptávkou zákazníků a větším počtem instalovaných tanků v hospodách a restauracích.

Roste zájem o ochucená piva

Loni podle Konečného pokračoval trend rostoucí obliby ochucených piv, jejichž celková produkce v případě Pivovarů CZ Group meziročně vzrostla o 23 procent a jejich export se zvýšil o 90 procent. V Česku prodej ochucených piv vzrostl o 7,5 procenta. Prodej nealkoholického piva v roce 2022 podle Konečného vykázal rekordní meziroční růst o 65 procent a o deset procent překonal objem roku 2019.

Heineken Experience Museum v Amsterdamu se nachází se v budově starého pivovaru, kde se vařilo pivo až do roku 1988. Návštěvník se zde seznámí s historií i současností výroby piva během interaktivní prohlídky. V ceně vstupenky je i ochutnávka piva. Pro jeho výrobu se používá český chmel.

Heineken působící i v Česku hlásí nárůst na všech trzích, a tím i provozního zisku

Nizozemský pivovar Heineken loni zvýšil provozní zisk bez mimořádných položek o 24 procent na 4,5 miliardy eur (106,8 miliardy korun). Firma zaznamenala růst na všech trzích, výrazně se zlepšilo zejména podnikání v Asii, uvedl Heineken, který je druhým největším prodejcem piva na světě.

Přečíst článek

Společnost Pivovary CZ Group byla založena v prosinci 2020. Pivovary v Přerově, Litovli a Hanušovicích do ní poté vložily majetek, za který získaly odpovídající akciový podíl. Spojení má podle zástupců pivovarů zvýšit konkurenceschopnost všech tří sesterských značek, posílit jejich postavení na trhu a optimalizovat procesy především v oblasti distribuce piva a oběhu vratných obalů.

Akcionáři společnosti Pivovary CZ Group loni zahájili jednání se zájemci o případný kapitálový vstup do této přední tuzemské pivovarnické skupiny. „Cílem posílení akcionářské struktury je podpořit další rozvoj pivovarů a jejich obchodní expanzi," uvedl loni na podzim místopředseda představenstva společnosti Pivovary CZ Group Jaromír Dvorský.

Lukáš Kovanda: Vyšší DPH hospody nepoloží, jak už zase vyhrožují

Zavedení jednotné snížené sazby DPH, které zvažuje Fialova vláda, by podle dnešního stanoviska Asociace malých a středních podniků a živnostníků vedlo k zavírání restaurací a hospod, zejména pak na vesnicích a v malých městech. Takový závěr je však poněkud „přestřelený“. S úmyslem zavést jednotnou sníženou sazbu DPH jsou spjata určitá rizika a problémy, toto ale mezi ně nepatří.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme