Reklama

Pivaři si rádi připlatí. Těží z toho AB InBev, Heineken i Carlsberg

AB InBev CEO Michel Doukeris
ČTK
Stanislav Šulc

Výsledky hospodaření velkých pivovarských skupin ukazují, že zejména evropským pivařům nevadí připlatit si za jejich oblíbený nápoj. Jsou rádi, že se mohou sejít v hospodě či baru, uvádí agentura Bloomberg.

Reklama

Navzdory rostoucím nákladům očekává největší pivovarská skupina světa AB InBev pro rok 2022 rostoucí tržby. Odpovídají tomu příjmy skupiny za první kvartál, kdy EBITDA meziročně vzrostla o 7,4 procenta na 4,49 miliardy dolarů, výrazně tak firma překonala očekávání trhu, který počítal s nárůstem o 4,6 procenta. Akcie na to zareagovaly výrazným růstem.

„Za růstem stojí zejména sázka AB InBev na zvýšení cen u prémiových produktů, které jejich zákazníci nakupují,“ komentoval výsledky skupiny Thomas Buckley z agentury Bloomberg.

„AB InBev tak na současnou situaci zareagoval stejně jako další giganti Heineken či Carlsberg. A i těm výrazně vzrostly tržby i zisky,“ dodal Buckley.

Zákazníci především v Evropě častěji navštěvují hospody, restaurace a bary, které byly dlouhé měsíce zavřené. „I proto se ještě růst cen výrazněji neprojevil na množství zkonzumovaného piva,“ připomíná Bloomberg. Naopak příjmy z Číny pivovarskému kolosu propadly o 1,2 procenta.

AB InBev

AB InBev se stáhne z Ruska. Odepíše kvůli tomu asi miliardu dolarů

Největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev hodlá prodat svůj podíl ve společném podniku s tureckou firmou Anadolu Efes, který působí v Rusku a na Ukrajině. Chce se tak stáhnout z Ruska v reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Přečíst článek

Zdražuje i Plzeň

Ke stejné strategii ostatně letos přistoupil i největší český pivovar Plzeňský Prazdroj, když od dubna zdražil půllitr čepovaného piva o jednu korunu. Jedná se přitom o všechny značky, tedy Pilsner Urquell, Radegast, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Birell v sudech a tancích. Ceny lahvového a plechovkového piva se nezměnily.

„V posledních měsících čelíme dramatickému nárůstu cen vstupů, hlavně energií, které tvoří výraznou část nákladů ve výrobě i distribuci. Výrazně rostou i ceny vstupů souvisejících přímo s pohostinstvím, například výčepní technologie, skla a dalšího vybavení, které pivovar hospodám poskytuje. Jakoukoli souvislost s konfliktem na Ukrajině naprosto odmítáme," uvedl mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář.

pivo, ilustrační foto

České pivo na seznamu kulturního dědictví UNESCO? To zas bude v álejích... vždyť vy víte co

Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) usiluje o zapsání české pivní kultury na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO – vedle hlineckého masopustu, slovácké jízdy králů a verbuňku a zejména po vzoru belgického piva a tamní pivní kultury. Ale upřímně – co tím vlastně svaz pivovarů míní? Na dlouholetou snahu Čechů pěstovanou už od dob komunistů vypít co nejvíc piva za co nejméně peněz – v čemž jsme nejlepší na světě – není proč být hrdý. Je to asi jako kdyby chtěl někdo zapsat na seznam kulturního dědictví pankáčský zvyk válet se na koncertech opilý v blátě.

Přečíst článek

Rostou ceny jogurtů i aut

Ale nezdražuje jen pivo. Z potravinářských gigantů ceny zvýšili již Nestlé a Danone. Vyšší ceny již oznámily také automobilky, například Mercedes-Benz či BMW.

Vinařství, které staví developer Soural

Miliardář Soural posiluje v cestovním ruchu a staví vinařství za 330 milionů

Trigema Marcela Sourala posiluje svoji pozici v segmentu cestovního ruchu. Spustila stavbu vlastního vinařství ve Veselí nad Moravou. Projekt za 330 milionů má být hotov do dvou let.

Přečíst článek

Pilsner Urquell, ilustrační foto

Prazdroj následuje pivovary Staropramen i Budvar. Zdraží piva na čepu, o korunu na půllitru

Špatná zpráva pro pivaře. Inflace už si našla cestu i do pivnic a výčepů. Nově ohlásil zdražování čepovaného piva také Plzeňský Prazdroj. Výčepním jej bude od dubna prodávat o korunu na půllitru dráž. Kolik si připlatí pivaři se teprve uvidí. Prazdroj tak následuje příkladu pivovarů Staropramen a Budvar, jež pod tlakem růstu nákladů zdražily už dříve.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Video transgenderové influencerky Dylan Mulvaneyové propagující na sociálních sítích speciálně pro ni vyrobené plechovky piva Bud Light vyvolal bojkot milovníků piva v takové míře, že v květnu tato značka přišla o prestižní post nejprodávanějšího piva v USA.

Transgenderová reklama, která vejde do dějin. Americký Bud kvůli ní přišel o pozici nejprodávanějšího piva

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme