Reklama

Pilulka loni zavřela část lékáren, na internetu ale posílila. A obsadila nové trhy

Společnost Pilulka zvýšila tržby téměř o polovinu.
Se svolením společnosti Pilulka
 ČTK

Česká skupina lékáren Pilulka má za sebou celkem solidní rok. Loni na podzim expandovala na maďarský a rakouský trh. A prodeje na internetu jí mírně rostly.

Reklama

Česká skupina lékáren Pilulka loni podle předběžných neauditovaných výsledků utržila přes 2,5 miliardy korun, meziročně o čtyři procenta více. Franšízová síť lékáren Pilulka k tržbám přidala další téměř miliardu korun na celkových 3,5 miliardy korun. Pilulka, jejíž akcie se obchodují na pražské burze, uvedla, že loni expandovala na nové trhy.

V minulém roce Pilulka obsloužila bezmála 750 tisíc unikátních zákazníků, kteří udělali přes 1,4 milionu objednávek. Mezi objednávky se nepočítají rezervace v lékárnách,” uvedla firma. Tržby rostly i navzdory výpadku covidového sortimentu, jehož prodej meziročně klesl o 170 milionů korun. Pilulka také prodala sedm kamenných lékáren.

Nové trhy, nové výzvy

Zamířila ale na nové trhy. V prosinci začala působit v Rakousku, kde ji zákazníci najdou pod označením Pilulka.at. V říjnu vstoupila jako Pilulka.hu na maďarský trh. Vedle toho působí také na Slovensku a v Rumunsku.

Společnost Pilulka zvýšila tržby téměř o polovinu.

Pilulka expanduje do Maďarska. Do pár týdnů chce být už i v Rakousku

Pilulka vstoupila na maďarský trh. Začne v on-linu, tamní trh bude zásobovat ze Slovenska. Obdobnou strategii zaujme v případě Rakouska, kam by měla expandovat v řádu týdnů.

Přečíst článek

Na českém a slovenském trhu je firma od roku 2013, na rumunském od konce roku 2018. Většinově ji vlastní české fyzické osoby. Pilulka je provozovatelem sítě kamenných lékáren a největší zásilkové lékárny v České republice a na Slovensku s přibližně dvěma miliony zákazníků. Podle svého webu má v Česku přes 140 kamenných lékáren. Největší lékárenskou sítí v Česku je Dr.Max ze skupiny Penta, která má asi 460 poboček.

Zásilky do Rakouska bude Pilulka expedovat z nově otevřené specializované lékárny v Olomouci. Na ploše 3600 metrů čtverečních v ní nabízí přes 400 tisíc kusů léků a produktů pro zdravý životní styl.

„V roce 2023 se bude skupina soustředit na zvyšování ziskovosti, omezení dosud ztrátových aktivit, utilizaci investic a zvyšování provozní efektivity,” uvedla firma. Tržby by letos měly růst na úrovni inflace. V Maďarsku a Rakousku Pilulka počítá s minimálně trojciferným růstem.

Burzovní palác

České akcie letos investorům prodělaly kalhoty. Brutálně propadly banky, ČEZ i Pilulka

Na evropské standardy se pražské burze dařilo spíše méně. Kolabovaly zejména akcie bank nebo lékáren Pilulka. Naopak v plusu skončily akcie zbojovky Colt CZ.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme