Reklama

Philips s revolučním přístrojem šlápl vedle. Musí propustit dalších šest tisíc lidí

Philips s revolučním přístrojem šlápl vedle. Musí propustit dalších šest tisíc lidí
iStock
 ČTK

Nizozemský výrobce spotřební elektroniky a zdravotnického vybavení Philips hodlá v příštích dvou letech zrušit 6000 pracovních míst. Firma to oznámila při prezentaci svých výsledků hospodaření. V říjnu již Philips oznámil zrušení zhruba 4000 pracovních míst. Včetně tohoto propouštění tak společnost opustí celkem 10 tisíc pracovníků, což je asi 13 procent současné celkové pracovní síly firmy.

Reklama

Firma zároveň oznámila, že za loňský rok vykázala ztrátu 1,6 miliardy eur (38,2 miliardy korun). Předloni přitom hospodařila s čistým ziskem 3,3 miliardy eur. Výsledky za čtvrté čtvrtletí však byly lepší, než se očekávalo, upozornila agentura Reuters.

Philips se potýká s ekonomickými problémy, včetně problémů souvisejících s podnikáním v Číně a válkou na Ukrajině. Společnost také byla nucena stáhnout přístroj pro léčbu spánkové apnoe z trhu kvůli obavám, že pěna používaná v přístrojích může být toxická. Stažení přístrojů z trhu snížilo tržní hodnotu firmy o 70 procent.

Přípravy na krizi

Generální ředitel Roy Jakobs v prohlášení uvedl, že loňský rok byl pro firmu velmi obtížný a musí proto přijmout rozhodná opatření ke zlepšení výkonnosti. Propouštění podle něj významně sníží náklady a Philips bude díky tomu „štíhlejší a cílenější organizací”.

Philips se propouštěním připojil k řadě technologických firem, které také ruší pracovní místa. Firmy Google, Microsoft, Amazon či SAP oznámily zrušení tisíců pracovních míst s cílem snížit náklady, protože musí čelit obtížným ekonomickým podmínkám.

Ve výhledu na letošní rok zůstal Philips opatrný. Přestože se problémy s nedostatkem součástek začínají lepšit, situace v dodavatelském řetězci je napjatá a zlepšovat se bude nadále jen velmi pozvolna. Srovnatelné tržby by tak letos měly růst o jedno až tři procenta. Výhled nepočítá s dopady současného jednání s americkým ministerstvem spravedlnosti o urovnání v souvislosti se stažením produktů z trhu a s dopady soudních sporů.

Spotify propustí šest procent lidí

Twitter, Amazon, Google...a teď i Spotify. Propustí šest procent lidí

Švédská společnost Spotify, která je provozovatelem největší světové služby pro streamovaní hudby, má v úmyslu propustit zhruba šest procent zaměstnanců, což představuje kolem 600 pracovních míst. Firma to uvedla v tiskové zprávě. Připojila se tím k řadě dalších technologických podniků, které snižováním počtu zaměstnanců reagují na zhoršené hospodářské vyhlídky.

Přečíst článek

Přišla bída na kozáky. Google propustí 12 tisíc lidí

Přišla bída na kozáky. Google propustí 12 tisíc lidí

Na trhu se již brzy objeví desítky tisíc IT specialistů. Velké firmy jako Microsoft, Amazon a Meta Platforms, která provozuje Facebook či Instagram, zahájily výrazné propouštění. Nyní se k nim přidává Google, který propustí 12 tisíc lidí. To je šest procent všech zaměstnanců. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme