Reklama

Pfizer koupí podíl v rivalovi z Francie. Společně posunou dál vývoj vakcíny proti borelióze

Pfizer
ČTK

Americká farmaceutická společnost Pfizer investuje 90,5 milionu eur (2,2 miliardy korun) do francouzského výrobce vakcín Valneva, se kterým spolupracuje na vakcíně proti borelióze. Akcie Valnevy v reakci na oznámení investice zpevnily o desítky procent.

Reklama

Pfizer výměnou za investici získá ve firmě Valneva podíl 8,1 procenta, oznámily firmy. Pfizer získá nové akcie firmy Valneva za cenu 9,49 eura za akcii. Valneva použije zisk z kapitálové investice Pfizeru na další vývoj svého přípravku VLA15 a ve třetím čtvrtletí zahájí třetí fázi studie. Pfizer a Valneva rovněž aktualizovaly podmínky dohody o spolupráci a licenci pro VLA15, kterou oznámily koncem dubna 2020.

„Investice Pfizeru do Valnevy podtrhuje kvalitu práce, kterou jsme společně vykonali v posledních dvou letech, a je výrazným uznáním odborných znalostí Valnevy v oblasti vakcín,” uvedl generální ředitel firmy Valneva Thomas Lingelbach.

Podle upravené dohody bude Valneva nyní financovat 40 procent zbývajících společných nákladů na vývoj. Doposud měla financovat 30 procent. Pfizer pak bude platit firmě Valneva odstupňované licenční poplatky v rozmezí 14 procent až 22 procent. Kromě toho budou licenční poplatky doplněny mimořádnými platbami vycházejícími z kumulativního prodeje, uvedla agentura Reuters.

Akcie firmy Valneva odpoledne na burze v Paříži přidávaly téměř 28 procent a obchodovaly se za více než deset eur.

Pfizer

Čtvrtbilionová akvizice. Pfizer koupí výrobce léku na migrénu Biohaven

Kam s obřími zisky z prodeje vakcín? Pfizer si za ně koupí výrobce léku na migrénu Biohaven Pharmaceutical. Cena? Asi 11,6 miliardy dolarů, tedy přibližně 274 miliard korun.

Přečíst článek

Vakcína proti covidu-19

Vakcínové akcie pod tlakem. Od začátku roku Pfizer a spol. investorům prodělávají

Pandemie koronaviru se kvůli variantě omikron v prvních týdnech roku znovu přelila světem. Jednotlivé vlády na to zareagovaly nejrůznějšími opatřeními a poptávka po očkování opět vzrostla. Na úspěchu akcií firem produkujících vakcíny se však růst poptávky neprojevil. A cenné papíry všech producentů očkovacích sér od začátku roku padají.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pfizer vakcína

Vakcinační kolesa se roztočila až příliš. Země EU zlikvidovaly dávky proti covidu za miliardy eur

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme