Reklama

Panasonic v Plzni investuje miliardy korun do rozšíření výroby, přijme stovky lidí

Továrna Panasonic AVC Networks Czech v Plzni
ČTK
 ČTK

Společnost Panasonic bude investovat postupně do roku 2026 zhruba 145 milionů eur (přes 3,5 miliardy korun) do svého závodu v Plzni. Výrazně posílí výrobu tepelných čerpadel vzduch-voda, po nichž je teď v Evropě veliká poptávka. Do fiskálního roku, který končí v březnu 2026, chce zvýšit roční výrobní kapacitu na 500 tisíc jednotek, oznámila centrála Panasonic Corporation v japonské Ósace.

Reklama

Podnik přijme stovky lidí, při plném vytížení linek by to mohlo být podle dostupných informací až 2000 zaměstnanců. Podle generálního manažera Panasonic AVC Networks Czech Radka Vacha teď začíná rekonstrukce celého plzeňského závodu, kde letos v březnu skončila výroba televizorů.

Elekromobil, ilustrační foto

Panasonic jedná o další továrně na baterie v USA za čtyři miliardy dolarů

Japonská elektrotechnická společnost Panasonic jedná o výstavbě další továrny na výrobu baterií pro elektromobily ve Spojených státech, investovat hodlá kolem čtyř miliard dolarů (98,5 miliardy korun). S odvoláním na informované zdroje to napsal ekonomický list The Wall Street Journal. Firma podle deníku zvažuje, že nový závod bude ve státě Kansas, a ne v Oklahomě.

Přečíst článek

„Spouštíme teď velmi širokou promo kampaň na nábor. Potřebujeme do budoucna stovky zaměstnanců," řekl Vach. Konkrétní počet neuvedl. Podle šéfa podnikových odborů Jana Dvořáka je nyní v továrně asi 350 kmenových pracovníků a asi stovka agenturních, kteří vyrábějí hlavně tepelná čerpadla, zatím jen jejich vnitřní jednotky, a menší počet lidí ještě blu-ray přehrávače a rekordéry.

Rozšířená výroba tepelných čerpadel, kdy budou z plzeňských výrobních linek sjíždět také venkovní jednotky, by měla začít už od dubna 2023 a dále se do ní bude investovat a kapacita zvyšovat až do roku 2026. „Jsme a budeme jedinou centrálou Panasoniku (na výrobu tepelných čerpadel) pro celou Evropu," řekl Vach. Venkovní jednotky nyní vyrábí korporace v Malajsii a do Evropy se vozí lodí.

Plyn, vytápění

Firmy budou moci topit i jinými palivy než plynem, oznámil Fiala

Ministerstvo průmyslu a obchodu od 5. září vyhlásí takzvané předcházení stavu nouze v teplárenství. Po jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Umožní teplárnám topit za využití jiných paliv, než je zemní plyn, aniž budou čelit sankcím či zdlouhavým povolovacím procesům.

Přečíst článek

Panasonic AVC Networks Czech zahájil v Plzni výrobu tepelných čerpadel v roce 2018, vnitřních jednotek dnes vyrábí desítky tisíc ročně a jejich produkce podle Vacha meziročně násobně roste. V Evropě se teď v době energetické krize snižuje spotřeba plynu a dalších fosilních paliv a posiluje se elektrifikace. Panasonic chce rychle vytvořit výrobní kapacitu, která by poptávku uspokojila.

„Výroba tepelných čerpadel se meziročně znásobuje kvůli zelené politice Evropy, Green Dealu a nedostatku plynu vinou války na Ukrajině," uvedl Vach. Lidé teď podle něj panikaří a chtějí měnit plynové kotle. A všechny státy EU včetně ČR dotují tepelná čerpadla a fotovoltaiku.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme