Reklama

Odmítnutí agrese je důležitější než zisk, říká Kunovský z Central Group. Developer zastavil prodej bytů Rusům a Bělorusům

Dušan Kunovský, Central Group
ČTK

Developer Central Group do odvolání zastavuje prodej bytů ve všech svých projektech občanům Ruska a Běloruska. Výjimku mohou mít pouze ti, kteří se písemně distancují od politiky svých vlád vůči Ukrajině, oznámila firma miliardáře Dušana Kunovského.

Reklama

Podle zakladatele a šéfa Central Group Dušana Kunovského je odmítnutí agrese důležitější než zisk. S okamžitou platností tak firma zastavuje prodej bytů Rusům a Bělorusům, kteří schvalují ruskou invazi na Ukrajinu. „Toto rozhodnutí bude mít pro nás samozřejmě výrazné finanční dopady, protože v projektech nás i všech ostatních developerů v Praze tvoří Rusové nezanedbatelné procento kupujících. Ale důležitější než zisk, je v této krizové době vyjádřit jasné odmítnutí agresivní válečné politiky, která ohrožuje samotnou podstatu naší západní civilizace," řekl Kunovský.

Central Group je okamžitě schopný nabídnout komplex tří komerčních budov o rozloze 12 tisíc metrů čtverečních nebytových prostor ve Vysočanech v Praze 9 přímo u stanice metra. Nyní jsou bývalé prostory Komerční banky volné a okamžitě k dispozici pro zřízení velkého asistenčního centra pro uprchlíky, uvedla firma.

„Tento náš administrativní komplex jsme nyní nabídli k okamžitému využití veřejným institucím i zavedeným nevládním organizacím, které řeší současnou uprchlickou vlnu. Nyní probíhají intenzívní jednání o jeho nejvhodnějším využití. Komplex jsme připraveni poskytnout zcela bezplatně, a navíc dalšími milionovými částkami přispívat na jeho provoz při řešení současné uprchlické krize,” řekl Kunovský.

Central Group uvedl, že v současné době nemá k dispozici dokončené volné byty, které by pro dočasné ubytování uprchlíků mohl nabídnout. Všech zhruba 600 nabídkových bytů v sedmi lokalitách po Praze je teprve ve stadiu výstavby. Dokončené byty jsou vyprodány a nové se kvůli složitému povolování do nabídky dostávají velmi pomalu.

>>>>>> Vše k dění na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

Že se málo staví? Loni se prodalo nejvíc bytů za 13 let

Prodeje bytů byly loni na historickém maximu, v Praze se prodalo 7450 novostaveb, nejvíc za posledních 13 let. Celková odhadovaná hodnota prodejů překročila 57 miliard korun. Mimo hlavní město se loni dohromady prodalo 9621 bytů. Naopak na minimum se dostala průměrná roční nabídka volných bytů.

Přečíst článek

Bytové domy projektu Unicity Living na Zeleném trojúhelníku vedle kampusu Západočeské univerzity v Plzni na snímku z 18. března 2021. Byty, které postavila česká realitní a investiční společnost Daramis, koupila švédská společnost Heimstaden, třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě.

Výstavba nájemního bydlení raketově roste. Developeři vidí v nájmu budoucnost

Na pražský trh letos míří stovky nájemních bytů, nejvíc za poslední desítky let. Rodí se staronový trend, nájemní bydlení. Protože ceny nových bytů už jsou pro Čechy příliš drahé.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Marcel Soural

Soural: To nejhorší máme za sebou. Nastartovat realitní prodeje pomohli i institucionální investoři

Přečíst článek
Projekt Penty Nová Waltrovka v pražských Radlicích

Toužebné čekání na návrat levných hypoték. Realitní trh zamrznul a jeho oživení se zatím odkládá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme