Reklama

O2 loni vydělala 6,5 miliardy, chyběly jí zisky z roamingu

Podíl PPF v operátorovi O2 překročil 90 procent. Investiční skupina přistoupí k vytěsnění drobných akcionářů.
ČTK
 ČTK

Největší tuzemský telekomunikační operátor O2 loni zvýšil konsolidovaný čistý zisk o desetinu na 6,5 miliardy korun. Celkové konsolidované výnosy skupiny, která působí v ČR a na Slovensku, vzrostly o 2,4 procenta na 40,7 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

Reklama

Počet mobilních zákazníků v Česku se loni zvýšil o 75 tisíc na 6,043 milionu SIM karet, na Slovensku vzrostl o 21 tisíc na 2,25 milionu. O2 měla 879 tisíc pevných vysokorychlostních přípojek k internetu, což je nárůst o 24 tisíc a počet zákazníků televizních služeb stoupl o 74 tisíc na 603 tisíc.

Finanční výkonnost skupiny podle zprávy představenstva loni negativně ovlivnila koronavirová pandemie, nepříznivý vývoj v regulatorní oblasti a výrazný růst cen v ekonomice. V České republice se výnosy O2 loni zvýšily o 2,3 procenta na 33,2 miliardy korun, a to díky růstu výnosů fixního segmentu o 2,9 procenta na 12,5 miliardy korun, mobilní segment rostl o 1,9 procenta na 20,7 miliardy korun. Na Slovensku vzrostly celkové výnosy o 1,8 procenta na 7,8 miliardy korun.

T-Mobile, ilustrační foto

T-Mobile zvýšil zisk na devět miliard. Rapidně přibylo spotřebovaných dat v síti

Operátor T-Mobile zvýšil za tři čtvrtletí provozní zisk o 2,9 procenta na 9,2 miliardy korun. Tržby stouply o 5,1 procenta na 22,1 miliardy korun. Počet zákazníků se zvýšil o 150 tisíc na 6,41 milionu, uvedla firma. Konkurence výsledky dosud nezveřejnila.

Přečíst článek

„Přestože zákazníci i v roce 2021 pokračovali v trendu významného zvyšování své mobilní datové spotřeby, byl meziroční růst výnosů v mobilním segmentu v ČR negativně ovlivněn výrazně slabším roamingem a evropskou regulací terminačních poplatků, která vešla v platnost v druhé polovině roku. K nárůstu výnosů v segmentu pevných linek pomohly kromě O2 TV i další oblasti, jako jsou informační a komunikační technologie a prodej zařízení,” uvedlo představenstvo.

Výrazný propad v investicích

Vedení společnosti ve snaze kompenzovat negativní dopady pandemie, pokračovalo navzdory protichůdným inflačním tlakům ve snižování jak provozních, tak běžných investičních výdajů. To vedlo k nárůstu provozní ziskovosti i konsolidovaného čistého zisku. Konsolidované náklady zůstaly na předloňské úrovni 27 miliard korun.

Celkové konsolidované výdaje na investice loni klesly o 40 procent na 3,6 miliardy korun. V České republice operátor investoval celkem 2,1 miliardy korun. Tato částka zahrnuje i náklady na obnovu přídělu rádiových kmitočtů v pásmu 2100 MHz ve výši 0,6 miliardy korun a na získaný sportovní obsah. Na Slovensku více než 70 procent investic představovaly investice do sítí.

O2 patří do telekomunikační divize investiční skupiny PPF, která její akcie stáhla z burzy.

Vodafone

Vodafonu se vrátily zisky z roamingu. Loni vydělal 1,3 miliardy

Pandemické cestovní uzávěry připravily Vodafone o zisky z roamingu, které se už operátorovi postupně vrací. V uplynulém finančním roce poskočily o 83 procent.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme