Reklama

Nová pamětní stovka připomněla prvorepublikového politika Antonína Švehlu

Pamětní bankovku Antonína Švehly pokřtil i guvernér ČNB Aleš Michl
České dukáty, užito se svolením
 nst
nst

Politika je krásná. Ale ze všech nejkrásnější je politika československá. Protože je tak těžká, zní citát Švehly na zadní straně nové pamětní stokoruny

Reklama

Sérii pamětních tisků s výjimečnými osobnostmi Česka doplní další významný státník Antonín Švehla – jeden z pětice mužů 28. října, který se zasloužil o vznik samostatného Československa. Novou paměťovku vydává společnost České dukáty u příležitosti 100. výročí 1. Švehlovy vlády. 

O Antonínu Švehlovi (1873–1933) se nikdy nemluvilo tolik, jako o jiných prvorepublikových politicích. Přitom ale významně ovlivnil historii naší země. Za první světové války byl předním představitelem domácího odboje a zasloužil se o vznik Československa. Do čela vlády zasedl hned třikrát po sobě a jako dlouholetý předseda Agrární strany hájil zájmy nejen velkostatkářů, ale i středních a malých zemědělců. Přátelil se s T. G. Masarykem a proslul jako mistr kompromisů. 

„Připomínat historické osobnosti, které nás inspirují i dnes, je naším záměrem,“ říká ředitel Českých dukátů Radek Šulta o volbě tématu a dodává: „Nejde nám jen o osobnosti populární. Naše emisní politika je konzistentní v připomínání české historie v celé její složitosti.“  

Portrét Antonína Švehly na nové paměťovce je dílem akademické malířky a významné ilustrátorky Evy Haškové, rytinu vyhotovil grafik a rytec Martin Srb. Na rubové straně je výjev zachycující prezidenta Masaryka a Antonína Švehlu v kočáře. Na pozadí je státní znak Československa a Švehlův citát: „Politika je krásná. Ale ze všech nejkrásnější je politika československá. Protože je tak těžká.“ „Bankovku“ vytiskla Státní tiskárna cenin, která ji také opatřila ochrannými prvky, jejichž popis najdete v příloze. Cena paměťovky činí 2 990 korun a vydává se v nákladu 2500 číslovaných kusů. 

Limitované množství firma vydala v sadě s medailí (zlatá, stříbrná a měděná) o průměru 65 mm, kterou podle předlohy předního československého sochaře a medailéra Josefa Šejnosta (1878–1941) vyhotovil medailér Josef Oplištil. 

Veletrh Sběratel startuje

Odstartoval vánoční veletrh Sběratel. Připomene královnu Alžbětu II. i Mekyho Žbirku

Veletrh ukáže vůbec poprvé v České republice kompletní aršík irských poštovních známek z roku 2002 věnovaný irským legendám populární hudby jako jsou třeba U2 nebo Phil Lynott. Známky mají však jinou nominální hodnotu, než byla později použita pro běžnou produkci. Aršík vznikl pouze pro potřeby odsouhlasení finální podoby se slavnými umělci a měl být zničen. To se ale nestalo a dnes má hodnotu tisíců liber.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Unikátní dukát z dob Albrechta z Valdštejna

Do aukce jde unikátní dukát Albrechta z Valdštejna. Vynese miliony korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme