Reklama

Německý Garbe bude stavět sklady společně s investičními skupinami Progresus a Halcyon

Garbe bude stavět logistické haly s partnery
Se svolením Garbe
Věra Tůmová
tmv

Do výstavby nové logistické haly za téměř 730 milionů korun se pustí německá developerská skupina Garbe spolu s dvěma novými partnery. Investiční skupiny Progresus a Halcyon ji pomůžou s financováním i organizací celé transakce. Spolupráci rozjedou už začátkem roku 2023 pří výstavbě industriální haly v Klášterci nad Ohří.  

Reklama

Investiční skupiny Progresus a Halcyon se od letošního jara domlouvaly na dlouhodobé strategické spolupráci s německým developerem Garbe Real Estate. Konečné rozhodnutí padlo až po více jak šestiměsíčním vyjednávání. Domluvily se, že spolu budou v České republice stavět průmyslové a logistické nemovitosti s vysokými standardy. První vlaštovkou, na které si firmy chtějí kooperaci vyzkoušet, bude logistická hala u Klášterce nad Ohří o celkové hodnotě zhruba 30 milionů eur (téměř 730 milionů korun). 

Logistický Park Nošovice

Trh se sklady láme u nás rekordy. Proč tedy firmy i investoři míří ven?

Česká republika hrála v logistice Střední Evropy vždy docela významnou nebo alespoň zajímavou úlohu. Především to bylo díky centrální poloze a dobré dostupnosti. V poslední době to ale vypadá, že se „vítr obrací“ čím dál více na Polsko, které nabízí spoustu lákadel. Odchází tam nejen firmy, ale i investoři a industriální developeři. Ti, co chtějí zůstat u nás, musí plánovat dlouho dopředu nebo se spokojit s omezenými prostorami. Co dělá Polsko lépe než my?

Přečíst článek

Stavět se začne už pár týdnů po podpisu

Průmyslové nemovitosti situované v blízkosti německých hranic jsou přitom dlouhodobě velmi žádané. Dá se tak předpokládat, že i o předpronájem této haly bude ještě větší zájem než o ty, které leží dále od hranic. Ostatně nějaká jednání v tomto ohledu už probíhají, protože zveřejnění už je naplánované. „Abychom předešli logickým dotazům ze strany médií, konkrétního nájemce v Garbe Park Chomutov II zveřejníme v prvním čtvrtletí příštího roku,“ upřesňuje Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus.

V dobře situované průmyslové zóně Verne u Klášterce nad Ohří na ploše o výměře 45 442 metrů čtverečních partnerská trojice společně vybuduje logistické centrum Garbe Park Chomutov II s užitnou plochou přesahující 20 tisíc metrů čtverečních. Stavět by se mělo začít hned v prvních měsících příštího roku. Developer slibuje, že novou halu postaví tak, aby splňovala nejvyšší ESG standardy udržitelné výstavby průmyslových nemovitostí dle certifikace BREEAM na úrovni Excellent. 

Rozdělení rolí

Majoritní financování projektu zajistí společnost Progresus Group a bude kombinovat několik zdrojů. Primárně využije financování především z vlastních zdrojů a úvěrovým financováním. Pro další plánované projekty bude skupina využívat také fondů kvalifikovaných investorů a co-investory. Další partner projektu, Halcyon Capital Partners, má roli jako poradce a co-organizátor celé transakce. Třetím spoluinvestorem a současně i developerem celého projektu je německý Garbe Industrial Real Estate. 

Hala Accolade u Chebu

Největší logistická hala v Česku vyroste u Chebu. Investorem je Accolade

U Chebu vyroste do tří let největší logistická hala v Česku. Investorem je společnost Accolade. A ačkoli hala ještě nestojí, její předpronájem už je letošní největší obchodní transakcí ve druhém čtvrtletí.

Přečíst článek

Garbe Industrial Real Estate je už 25 let developer pro logistické a průmyslové nemovitosti v Evropě a jeho portfolio tvoří více než 5,3 milionu metrů čtverečních ve 194 developerských projektech, v šesti  zemích. Spravuje vlastní aktiva i svých partnerských investorů v hodnotě přesahující 10 miliard eur. Skupina je dceřinou společností rodinné realitní společnosti Garbe založené v roce 1965 Bernhardem Garbem. 

Progresus Invest Holding založili Lukáš Zrůst a Lukáš Foral v roce 2021 s cílem rozvíjet potenciál firem a vytvářet projekty přínosné pro společnost i životní prostředí. Skupina má roční obrat přes 1,5 miliardy korun a více než 600 zaměstnanců.

Halcyon se od založení v roce 2020 specializuje na nemovitostní investice a financování a historicky se podílel na transakcích přesahujících objem dvě miliardy eur. Firma má s dalšími developery portfolio v objemu cca 150 milionů eur. 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Asijská výroba už tolik netáhne, firmy se stěhují zpět ke svým zákazníkům

Přečíst článek
Martin Baláž, country manager pro ČR, SR a Maďarsko.

Expert: Český stavební zákon patří k nejhorším na světě. Pokud se nezmění, bude to brzdit ekonomiku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme