Reklama

Na jednu zaniklou firmu vznikají čtyři nové, IT sektor roste

Internet, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Počet firem, které podnikají v oboru informačních technologií v Česku, se za posledních pět let zvýšil o 16 procent na 12 510 podniků. Jejich množství tak rostlo o čtyři procentní body rychleji než celkový počet tuzemských firem. Počet OSVČ v informačních technologiích pak rostl osmkrát rychleji než v jiných oborech. Vyplývá to z aktuálních údajů analytické společnosti Dun & Bradstreet.

Reklama

Celkový počet fyzických osob podnikajících na základě živnostenského oprávnění v IT loni vzrostl o 2450 na celkových 44 836. Meziročně jde zhruba o šestiprocentní přírůstek, což je obdobná dynamika jako v případě kapitálových firem.

Právě probíhá bitva mezi softwarovými giganty Microsoft a Google o to, kdo obsadí trh se zprostředkováním informací.

Umělá inteligence nahradí rutinéra a za čas zřejmě pohne pracovním trhem

V posledních dnech zavalila i běžnou veřejnost lavina zpráv o tom, co dokáže či nedokáže umělá inteligence a kde všude už ji najdeme. Vždyť právě probíhá bitva mezi softwarovými giganty Microsoft a Google o to, kdo obsadí trh se zprostředkováním informací. A co z toho budeme mít? Ulehčí nám život, nebo připraví o práci?

Přečíst článek

Ačkoliv loni vzniklo 730 nových firem, které podnikají v IT, což je druhý nejnižší počet za posledních pět let, podnikatelská základna IT firem se rozrůstá rychleji než podnikatelská základna v ČR jako celek. „V IT na jednu zaniklou firmu vznikají čtyři nové, zatímco ve zbytku populace firem to jsou jen dvě nové na jednu zaniklou,” dodala Štěpánová.

Podstatně rychleji přibývají v oboru OSVČ. Zatímco celkový počet fyzických osob – podnikatelů za posledních pět let narostl o necelá dvě procenta, IT podnikatelů přibylo o 16 procent,” uvedla analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Evropě ujíždí vlak v technologiích. V Top 50 nejvíce inovativních firem je nahrazují asijské.

Evropě ujíždí vlak v inovacích. V Top 50 nejlepších firem světa je nahrazují asijské

Mezi 50 nejvíce inovativními firmami světa je jen osm společností z Evropy, což je o polovinu méně než před dvěma lety. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Boston Consulting Group (BCG). V první polovině žebříčku jsou podle něj pouze dvě evropské společnosti. Výrazně naopak roste zastoupení asijských firem.

Přečíst článek

Šest z deseti největších IT společností v posledních třech letech také zaznamenaly kontinuální nárůst tržeb. Souhrnné tržby deseti největších firem dosáhly více než 57 miliard korun. Nejvyšší tržby, téměř 19 miliard korun, vykázala společnost Avast Software, s výrazným odstupem následuje s téměř deseti miliardami JetBrains a Seznam.cz s 5,6 miliardy korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Změny přichází. Projděte si základní přehled legislativních změn v daních v roce 2024

Přečíst článek
Finanční úřady čekají nával daňových přiznání, prodlužují úřední hodiny

Finanční úřady čekají nával daňových přiznání, prodlužují úřední hodiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme