Reklama

Musk miluje kryptoměny, přesto jeho Tesla se jich zbavuje. Prodala většinu bitcoinů za miliardu dolarů

Bitcoin
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Nejbohatší člověk na světě Elon Musk se dlouhodobě prezentuje jako zastánce kryptoměn, zejména „psích“ dogecoinů. Automobilka Tesla, kterou založil a jíž z pozice šéfa vládne, ale nyní prodala většinu svých bitcoinů za 936 milionů dolarů (asi 22,5 miliardy korun). Firma přitom patřila k těm, která dříve velkými nákupy „legitimizovala“ postavení nejrozšířenější digitální měny na finančním trhu, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Automobilka ke konci června převedla zhruba 75 procent svých bitcoinů na fiat měnu a do své rozvahy přidala 936 milionů dolarů v hotovosti. Vyplývá to z jejího dopisu pro akcionáře o zisku za druhé čtvrtletí. Generální ředitel Elon Musk během hovoru s analytiky uvedl, že společnost bitcoiny prodala kvůli nejistotě, kdy v Číně skončí vynucené odstávky v průmyslu kvůli covidu, které se nevyhnuly ani továrně Tesly v Šanghaji, uvedl Bloomberg.

Tesla, ilustrační foto

Tesla vyrobila nejvíc aut v historii

Kultovní automobilce se daří navzdory tomu, že její fabrika v čínské Šanghaji stojí kvůli tamním omezením spojeným s pandemií covidu-19.

Přečíst článek

Nemělo by to být bráno jako nějaký verdikt ohledně bitcoinu,“ řekl Musk. „Jen jsme měli obavy o celkovou likviditu společnosti vzhledem ke covidovým odstávkám v Číně," dodal.

Pes jako marketingový nástroj

Musk se loni ukázal jako jeden z hlavních ovlivňovatelů kryptoměn, zejména těch „psích“. Mimo jiné příznivě tweetoval o dogecoinu a zveřejňoval fotky svého psa Flokiho, který je stejně jako maskot dogecoinu pes rasy Shiba Inu. Když Tesla v dubnu uspořádala masivní párty pro svou novou továrnu v Austinu, přehlídka dronů představovala obrázek dogecoinu.

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin posiluje nad 22 tisíc dolarů. První vlaštovka ale jaro nedělá

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin se v pondělí poprvé za víc než měsíc dostala zpět nad hranici 22 tisíc dolarů (asi 531 200 korun). Děje se tak v souladu s vývojem na akciových trzích, které se vydaly vzhůru. Investoři ukazují, že jsou zase ochotni více riskovat. O konci kryptoměnové zimy ale ještě nemůže být řeč.

Přečíst článek

Tesla poprvé v únoru loňského roku prozradila, že do bitcoinu investovala 1,5 miliardy dolarů, o dva měsíce později prodala deset procent vlastněných bitcoinů. Tuto středu Tesla uvedla, že její digitální aktiva se nyní zmenšila na 218 milionů dolarů a že snížení hodnoty bitcoinu mělo vliv na ziskovost ve druhém čtvrtletí.

Dlouhé období „kryptozimy“

Kryptoměna v listopadu dosáhla rekordního maxima téměř 69 tisíc dolarů (téměř 1,7 milionu korun). Největší kryptoměna podle tržní hodnoty ale v posledních měsících klesla o 60 procent, její cena se v červnu dostala i pod 20 tisíc dolarů. Ve čtvrtek kolem 11:00 se prodávala přibližně za 23 tisíc dolarů.

Bitcoin, ilustrační foto

Kolik aktuálně stojí bitcoin, ethereum, stablecoin, litecoin, „psí“ krypotoměny?

Cena kryptoměn se na rozdíl od akcií mění nejen ve dne, ale i v noci. Burza digitálních měn funguje stále. Jaká je aktuální cena vybraných kryptoměn? Najdete níže.

Přečíst článek

Muskova podpora bitcoinu posloužila jako katalyzátor pro digitální měnu poté, co Tesla nakrátko přijala platbu bitcoiny. Společnost však později možnost platby pozastavila s odvoláním na obavy o životní prostředí ohledně kryptoměnových těžebních procesů. Další stažení se Tesly z bitcoinového trhu znamená jestřábí krok od jednoho z nejvýraznějších býků kryptosektoru během období nazývaného „kryptozimou“.

Přesto se Musk nadále staví do čela skupiny podporovatelů kryptoměn. V posledních týdnech například naznačuje, že jeho kosmická společnost SpaceX se může v budoucnu připojit k Tesle při přijímání dogecoinů pro nákupy zboží. Generální ředitel Tesly během hovoru o výdělcích automobilky za druhé čtvrtletí také řekl, že neprodala žádný ze svých dogecoinů. Hodnota této digitální měny je ale ve srovnání s bitcoinem nepatrná – ve čtvrtek po poledni se prodávala za 0,068 dolaru (asi 1,60 koruny).

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme