Reklama

Moskevčané se dočkali téměř identické náhražky Starbucksu

Stars Coffee
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Rozčarování a kofeinový deficit dolehl na obyvatele Moskvy poté, co zavřely oblíbené kavárny amerického řetězce Starbucks kvůli ruské agresi na Ukrajině. Nyní se opět otevírají, v pozměněné podobě a s novým majitelem. Je jím rapper a podporovatel Putina Timur Junusov.

Reklama

Síť kaváren Starbucks v Rusku se přejmenovala na Stars Coffee. Logo ruského řetězce je na první téměř nerozeznatelné od původního loga americké společnosti. Zůstal i font písma. Pouze symbol mýtické sirény vystřídala žena nosící kokošník, tradiční pokrývku hlavy ruských žen. 

Spolumajitelům sítě, kterými jsou rapper známý pod uměleckým jménem Timati a restauratér Anton Pinskij, se podařilo vytvořit dokonalou náhražku amerického řetězce, který měl v Rusku 130 poboček. 

Návštěvníci jdou proto na jistotu. Menu kavárny, design i celý ráz podniku je identickou kopií Starbucksu, včetně zvyku, že vám barista podepíše kelímek s nápojem vaším jménem. Timati to ale vidí jinak. „Stars Coffee je zcela odlišná značka. Starbucks Rusko opustil se svými recepty i technologiemi,“ uvedl. 

Starbucks v Praze na Václavském náměstí

Starbucks v Rusku končí. Bolet ho to bude méně než McDonald’s

Americký kavárenský řetězec Starbucks odchází po téměř 15 letech z ruského trhu. V pondělí to firma podle zahraničních médií sdělila svým asi dvěma tisícům zaměstnanců.

Přečíst článek

Druhý z majitelů Pinskij přiznal, že snažili docílit určité kontinuity podniku. Kruhový tvar loga i ženský prvek v něm je záměr. Oproti originálu ale přibyla také další barva - dotníková hnědá. „Vnímání lidí se může lišit, ale když ta dvě loga porovnáte, tak kromě jeho kruhovitého tveru nenajdete nic společného,“ dodal Pinskij. Společnost Starbucks se k podobnosti loga a názvu odmítla vyjádřit. 

Není to poprvé, co Rusové využili této strategie. Po odchodu řetězce McDonald's z tamního trhu zmizely nad jeho bývalými provozovnami zlaté oblouky z loga, které vystřídaly dvě čárky a tečka - logo jejich nového provozovatele s názvem Vkusno a točka (Chutně a tečka). McDonald's svůj byznys v Rusku prodal držiteli provozní licence Alexandru Govorovi.

Řetězec Vkusno a točka (Chutně a tečka), který v Rusku nahradil západní McDonald´s

Nový ruský „McDonald´s“ má problém: Nedostatek hranolek

S velkou slávou nahradil nový řetězec Vkusno & tochka (Vkusně a tečka) pobočky amerického McDonald´s, který se z Ruska stejně jako stovky dalších firem stáhnul kvůli Putinově invazi na Ukrajinu. Jenže jen pár týdnů po přejmenování provozoven a převzetí novým majitelem má síť občerstvení zásadní problém. Tím je nedostatek brambor pro výrobu základní položky menu, hranolek, neboť dosavadní zahraniční partneři McDonaldu je odmítají do Ruska dovážet, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Putin může být do roka odstaven od moci, nejspíše násilně, myslí si bývalý britský špion zaměřený na Rusko Christopher Steele.

Putin může být do roka odstaven od moci, nejspíše násilně, myslí si bývalý britský špion zaměřený na Rusko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme