Reklama

Moravia Steel loni vydělala 1,23 miliardy. Chrenek je spokojen

Tažírna oceli v Třineckých železárnách
ČTK
 ČTK

Skupině Moravia Steel (MS) miliardáře Tomáše Chrenka se loni snížil konsolidovaný zisk meziročně o 948 milionů korun, tedy o 43 procent, na 1,256 miliardy korun. Konsolidované tržby skupině meziročně klesly o 3,8 miliardy (7,4 procenta) na 47,6 miliardy korun. Hospodářské výsledky ovlivnila koronavirová pandemie. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

Reklama

„Vzhledem k celkovému vývoji v roce 2020 můžeme výsledky hospodaření skupiny Moravia Steel hodnotit příznivě,“ uvedl Chrenek. Opatření proti šíření koronaviru se podle něj výrazně promítla do omezení přepravních toků, přeshraniční mobility a celého logistického řetězce. Chrenek připomněl, že propad loni zaznamenal průmysl celosvětově zejména na jaře. Český průmysl jako celek podle něj dramatický vývoj uplynulého roku nakonec dokázal zvládnout hlavně díky růstu ve čtvrtém čtvrtletí.

železárny

Třinecké železárny dosáhly nejnižšího zisku za desetiletí

Třinecké železárny dosáhly loni zisku 469 milionů korun, což bylo o 141 milionů méně než v roce 2019. Jde o nejhorší výsledek za poslední dekádu, firma ale dosáhla pozitivního výsledku hospodaření i přes nejistoty na trhu s ocelí a dopady koronavirové pandemie.

Přečíst článek

Skupinu Moravia Steel tvoří zejména společnosti orientované na hutnictví železa, kovoobrábění, strojírenskou výrobu a obchod se souvisejícími produkty. Klíčovou firmou jsou Třinecké železárny (TŽ). Do skupiny patří také firmy zaměřené na tvorbu a výrobu audiovizuálních děl nebo na sportovní aktivity.

„Již tradičně se do hospodářských výsledků skupiny MS kladně promítla dlouhodobě vhodně zvolená strategie soustřeďující se na produkty s vyšším stupněm zpracování a tvorbu výrobkových řetězců,“ uvedl Chrenek. Více než 82 procent své produkce skupina exportovala do zemí Evropské unie a Velké Británie. Více než 13 procent výrobků v roce 2020 šlo na Slovensko.

Hlavní artikl: válcovaný drát

Největší podíl z 2,36 milionu tun prodaných hutních výrobků tvořil válcovaný drát, jejž bylo více než milion tun. „Válcovaný drát s objemem 43,2 procenta z celkové produkce představuje dlouhodobě nejvýraznější položku výrobního programu v naší dceřiné společnosti TŽ,“ uvedla firma. Druhým objemově nejvýznamnějším sortimentem je tyčová ocel z Třince a také z válcovny závodu TŽ v Kladně.

„Kolejnice jako historicky nejdéle vyráběný finální výrobek TŽ, který prošel za poslední dvě dekády zvýšenými kvalitativními nároky na stávajících i nově získaných trzích, po roce 2019 zaznamenal sníženou poptávku především v prvním čtvrtletí 2020. Následná realizace se již dostávala do celkem očekávaného tempa, a to i přes nástup pandemie,“ uvedla firma. Situace měla vliv na snížení objemu dodávek oproti roku 2019 zhruba o pět procent, finanční plán však díky vyšší dosažené průměrné ceně firma o 6,5 procenta překonala.

Do skupiny Moravia Steel patří více než dvě desítky firem. Vedle Třineckých železáren jsou mezi nimi například ŽDB Drátovna, MSV Metal Studénka, Šroubárna Kyjov, Kovárna VIVA nebo Barrandov Studio. Celá skupina zaměstnává téměř 14 tisíc lidí.

Jan Czudek, šéf Třineckých železáren

Green Deal jsme nechtěli. Ale české firmy to zvládnou, říká Chrenkův muž

Jan Czudek je viceprezidentem českého Svazu průmyslu. Zároveň je deset let šéfem Třineckých železáren, což je jedna z největších českých fabrik. Koncern zaměstnává patnáct tisíc lidí a vyrábí ocel. Koleje, trubky. A další ocelové komponenty. Czudka magazín Forbes ve své nové anketě vyhodnotil jako druhého nejlepšího generálního ředitele v Česku. On sám prožil celou pracovní kariéru, přes třicet let, v jedné továrně. Pro majitele, miliardáře Tomáše Chrenka, ji přitom významně rozvinul. Nyní je pro firmu jednou z hlavních výzev energetická doktrína Green Deal. Stejně jako pro celé Česko. Jak jde dohromady výroba oceli a ekologie?

Přečíst článek

Průmysl v energetických kleštích. Před zdražováním elektřiny není úniku

Firmy, které drahota nezasáhne přímo, si ji „přivezou“ od dodavatelů.

Přečíst článek

energie

Nová německá vláda zdraží elektřinu a plyn i Česku

Německo má po šestnácti letech kancléře. Olaf Scholz střídá Angelu Merkelovou a přichází s ním nová vláda, ještě zelenější než ta dosavadní. Vždyť její součástí jsou sami Zelení. České domácnosti tak to, že Německu vládne někdo jiný než Merkelová, poznají na vlastní kůži – spíše však na vlastní peněženku. V příštích letech budou postupně čísla na složenkách za elektřinu či plyn nabíhat rychleji, než se tak dělo doposud.   

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme