Reklama

Vstup na burzu Mobileye ocení jen na 16 miliard. O třetinu méně oproti očekávání

Mobileye
ČTK
 ČTK

Společnost Mobileye, která je divizí americké společnosti Intel a zaměřuje se na systémy samořízených aut, by při svém vstupu na burzu mohla být oceněna na téměř 16 miliard dolarů (téměř 400 miliard korun). To je méně než třetina původně očekávané částky, protože nestabilita na akciových trzích a růst úrokových sazeb snižují zájem o nové emise, uvedla agentura Reuters. Primární nabídka Mobileye by měla být jedním z největších technologických vstupů na burzu v letošním roce.

Reklama

V dubnu Reuters s odvoláním na zdroje uvedl, že vstup na burzu by mohl Mobileye ocenit až na 50 miliard dolarů.

Mobileye prodá 41 milionů akcií

Firma Mobileye ve zprávě pro regulační orgány uvedla, že v rámci primární nabídky hodlá prodat 41 milionů akcií. Cena by se měla pohybovat v rozmezí 18 až 20 dolarů za akcii. Při horní hranici by tak firma z nabídky získala 820 milionů USD.

Mobileye se chystá na burzu v době, kdy klesá chuť k obchodování, protože společnosti bojují s rostoucími úrokovými sazbami a zvýšenou kontrolou ziskovosti od investorů po hvězdných výsledcích v roce 2021. Primární nabídky amerických technologických společností se snížily na nejnižší úroveň od globální finanční krize v roce 2008. Několik společností odložilo plány pro vstup na burzu, protože se jim nechce na trh v době vysoké nestability. Podle údajů společnosti Refinitiv v letošním roce vynesly technologické primární nabídky akcií 507 milionů dolarů. To je nejnižší částka od roku 2000.

Intel sníží počet zaměstnanců o tisíce, v některých divizích o pětinu

Intel sníží počet zaměstnanců o tisíce, v některých divizích o pětinu

Americký výrobce mikročipů Intel se chystá v souvislosti s ochlazením trhu s osobními počítači snížit počet zaměstnanců o tisíce. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Bloomberg. Intel podle zdrojů propouštění oznámí už tento měsíc a v některých divizích, včetně úseku prodeje a marketingu, by počet zaměstnanců mohl klesnout až o pětinu. V červenci měla firma kolem 113 700 lidí. Intel se odmítl k věci vyjádřit.

Přečíst článek

Izraelská společnost Mobileye byla založena v roce 1999 a za cíl si dala snižovat počet zranění a úmrtí při automobilových nehodách. Intel koupil Mobileye za 15,3 miliardy dolarů v roce 2017. Chtěl tím konkurovat firmám Nvidia a Qualcomm ve vývoji systémů pro jízdu bez řidiče. Společnost Mobileye loni zvýšila tržby o 43 procent na 1,4 miliardy dolarů. Na celkových tržbách Intelu se divize podílela z 1,8 procenta.

Mobileye

Intel vysílá strůjce robotických taxíků na burzu. Riskuje, doba tomu nepřeje

Intel jde do rizika. V čase, kdy růstové akcie dostávají na frak a rozruch okolo futuristických technologiích utichá tváří v tvář rostoucí inflaci a makroekonomickým obavám, vysílá svoji divizi Mobileye na burzu.

Přečíst článek

Společnost Mobileye, divize Intelu, podala žádost o primární nabídku v USA

Divize Intelu, která vyvinula robotické taxi, míří na americkou burzu

Společnost Mobileye, která je divizí americké společnosti Intel a zaměřuje se na systémy samořízených aut, podala žádost o primární veřejnou nabídku akcií (IPO) ve Spojených státech. Agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje uvedla, že nabídka by mohla firmu Mobileye ohodnotit na více než 50 miliard dolarů (1,2 bilionu korun).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme