Reklama

Miliardová pokuta za odvolanou akvizici spustila výprodej akcií Cineworldu

Cineworld
iStock

Akcie britského provozovatele kin Cineworld zažívají volný pád vyvolaný zprávou o miliardové sankci za neuskutečněnou akvizici svého kanadského rivala. Těsně po otevření londýnské burzy ztrácely 40 procent. V průběhu dopoledne ztráty částečně zmírnily, i tak ale odepisují víc než čtvrtinu ze své hodnoty.

Reklama

Cineworld musí kanadskému konkurentovi Cineplex zaplatit 1,23 miliardy kanadských dolarů (zhruba 21,5 miliardy korun) jako odškodné za zrušenou dohodu o jeho převzetí, rozhodl kanadský soud.

Společnost Cineworld uvedla, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. Cineplex naopak verdikt soudu vítá. Dodal nicméně, že se v 30denním období, v němž se obě strany mohou odvolat, zdrží dalších komentářů.

Natáčení filmu - ilustrační foto

Pobídky fungují, světové štáby tu točí jako před pandemií. Dostanou víc peněz

Na pobídky jde z rozpočtu 800 milionů korun ročně. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) chtěl navýšení o 500 milionů, nakonec musel souhlasit "jen" s 300 miliony korun navíc pro filmaře.

Přečíst článek

Dohodu o převzetí kanadského rivala představil Cineworld v prosinci 2019. Transakce v hodnotě 1,65 miliardy amerických dolarů (zhruba 37 miliard korun) měla z Cineworldu, který je druhým největším provozovatelem kin na světě a prostřednictvím divize Cinema City působí také v České republice, učinit největšího provozovatele kin v Severní Americe. Většinu zisků firma vytváří právě v USA, kde v roce 2018 koupila řetězec kin Regal.

Britská firma ale v polovině roku 2020 od dohody odstoupila. Svůj krok zdůvodnila porušením podmínek dohody ze strany Cineplexu. Ten porušení podmínek popřel a obvinil Cineworld, že se vyhýbá plnění svých povinností kvůli dopadům pandemie covidu-19. Koronavirová krize měla na oba podniky negativní vliv, protože vedla k dočasnému uzavírání kin i k růstu zájmu spotřebitelů o služby nabízející streamování filmů.

Walt Disney

Akcie Walta Disneyho letos padají. Šance zbohatnout?

Zatímco největší akciové indexy si letos připsaly skoro 30 procent, papíry The Walt Disney Company od ledna spadly o více než deset procent. Má cenu prodat, držet, nebo nakupovat?

Přečíst článek

HBO Max odstartuje v Evopě

HBO Max nabídne premiéry filmů krátce po kinech i v Česku

Očekávaný vstup globální videotéky na český trh zatím stále nemá pevné datum. Důležité detaily ale již HBO zveřejnilo. Je mezi nimi i distribuční revoluce: velké filmové hity budou k dispozici pro domácí sledování již 45 dní od premiéry namísto dosavadních 90. 

Přečíst článek

Nike, NFT boty

Už žádné „fejky”. Originály tenisek Nike nasadí i digitální avataři

Americký výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike prohlubuje svoji digitální stopu. Koupil společnost RTFKT, která vytváří různé virtuální produkty, například právě tenisky. Využívá k tomu blockchainovou technologii, která je sama o sobě takovým digitálním certifikátem pravosti.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Firma Wood SPAC One odkoupí téměř poloviční podíl v prodejci obuvi Footshop.

První středoevropský SPAC dokončil námluvy. Na burzu pošle prodejce tenisek Footshop

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme