Reklama

Miliardář Kratina investuje ve Španělsku přes 1,5 miliardy korun, nově staví u Sevilly

Nový projekt společnosti Accolade ve Španělsku
Accolade - použito se souhlasem společnosti

Sázka na komerční nemovitosti zatím stále vynáší. Potvrzuje to skupina Accolade miliardáře Milana Kratiny. Ta se nyní rozhodla pokračovat v expanzi do Španělska.

Reklama

Hodnota rozestavěných projektů české skupiny Accolade, která investuje do průmyslových a logistických nemovitostí, dosáhla ve Španělsku již více než 61 milionů eur, v přepočtu přes 1,5 miliardy korun. Nově vzniká hala u Sevilly za asi 8,5 milionu eur (přes 210 milionů korun), uvedla společnost. Celkem má firma v zemi šest projektů, tři jsou ve výstavbě a zbývající v procesu získání stavebního povolení.

Accolade letos oznámila ve Španělsku už druhý projekt, v únoru představila investici 25 milionů eur (přes 620 milionů korun) u Murcie. Hala u Sevilly o rozloze přes 6500 metrů čtverečních by měla být hotova v prosinci.

Ilustrační foto

Srovnání fondů: Které loni přinesly nejvyšší zhodnocení?

Uplynulý rok patřil na poli investic k těm rekordním. Přispěla k tomu nejen výrazná inflace, lákadlem byly i vysoké zisky realizované na akciových trzích. Akciové i dluhopisové fondy tak investorům dokázaly, že dokážou generovat velmi zajímavé zhodnocení. Které si vedly nejlépe, hodnotí žebříček Investice roku 2021, jenž již podvanácté sestavila společnost Fincentrum & Swiss Life Select.

Přečíst článek

„U průmyslových hal je u Sevilly velmi nízká nabídka, přitom je v oblasti vysoká poptávka a dostatek pracovních sil, což představuje příležitost pro další růst,“ řekl výkonný ředitel Accolade Milan Kratina, jehož firma letos otevřela kancelář ve Valencii.

CEO Accolade Milan Kratina Accolade - použito se souhlasem společnosti

V květnu podepsala Accolade úvěrovou smlouvu se skupinou bank na 3,4 miliardy korun, přičemž z těchto peněz firma částečně financuje i výstavbu automatizovaného distribučního centra u moravského Kojetína pro firmu Amazon.

DRFG staví v Polsku.

DRFG staví další sklady v Polsku, má nového partnera

DRFG s Frontier staví několik skladových hal v celkové hodnotě 90 milionů eur.

Přečíst článek

Reality rostou i v Polsku či na západě Čech

Skupina Accolade založila roku 2014 fond Accolade Industrial Fund, jehož realitní portfolio se také rozrostlo, a to o dva projekty. Na českém trhu fond rozšířil průmyslový park v Ostrově u Stříbra a na západě Polska expandoval do lokality poblíž města Górzow Wielkopolski s rozlohou přes 53 tisíc metrů čtverečních. Celková plocha prostor ve vlastnictví fondu tak překročila 1,2 milionu metrů čtverečních.

Fond za první čtvrtletí letošního roku dosáhl eurové zhodnocení 1,92 procenta. Letos očekává výnos sedm procent. Loni eurový růst přesáhl zhodnocení 35 procent.

„Loni jsme zažili atypicky rekordní rok,“ podotkl Kratina. „Klíčové ale je, že pokud bychom odhlédli od vlivu přecenění nemovitostí v portfoliu fondu, nadále by si držel velmi zajímavý a konzistentní výnos plynoucí z pravidelného nájemného. A ke stabilnímu stavu opět směřujeme, neboť trh již naráží na pomyslnou hranici nových cen nemovitostí a výnosů, které z nich plynou,“ dodal.

CPI Property Group

Vítkova CPI má za sebou tučný kvartál. Přišla si na devět miliard, i díky Immofinanz

Zisk realitní společnosti CPI českého miliardáře Radovana Vítka vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 243 procent na 381 milionů eur (zhruba 9,4 miliardy korun).

Přečíst článek

Komerční nemovitosti jsou hit

V oblasti průmyslových nemovitostí lze podle Kratiny, i když podnikání ovlivňuje válečný konflikt na Ukrajině, zpomalující ekonomika a rostoucí ceny vstupů, nalézt řadu pozitiv. Zmínil přesun částí maloobchodu na internet, který generuje poptávku po nových logistických prostorách.

„Cítíme to mimo jiné například ve východním Polsku, a sice od ukrajinských společností z řad dodavatelů automobilových řetězců, kteří chtějí dále fungovat,“ řekl Kratina.

Sledujte rušné dění v oblasti komerčních i rezidentních nemovitostí

Skupina Accolade působí na trhu deset let. První zahraniční lokalitou bylo Polsko, kde má aktuálně přes milion metrů čtverečních pronajímaných ploch. Kromě Španělska podniká také na Slovensku, v Německu a Nizozemsku.

Celkem vlastní síť 43 industriálních parků se 142 nájemci ze světa o rozloze dvou milionů metrů čtverečních. Fond Accolade má v Česku, na Slovensku, Polsku a v Německo 22 parků a jejich hodnota dosahuje 26,6 miliardy korun.

Bratři Klánovi

Bratři Klánové z obchodního domu Máj koupili investiční společnost Tesla

Novými majoritními majiteli Tesla investiční společnosti (TIS) se stali bratři Martin a Václav Klánovi, oznámila sama společnost. Se zkušenostmi z developmentu a realit, které sourozenecké duo nasbíralo při řízení rodinné skupiny Amadeus Real Estate, tak vstoupilo do oblasti finančních trhů, konkrétně nemovitostních fondů.

Přečíst článek

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Dalibor Martínek: Šest fatálních chyb ministra Síkely

Nejslabší stránka současného ministra průmyslu a obchodu je nedostatek komunikace. Stěžují si na to podnikatelé i organizace spadající pod resort. Platí to i směrem k veřejnosti. Vypadá to, že bývalý bankéř sedí na židli, na které nemá co dělat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Milan Kratina v podcastu Realitní Club

Miliardář Milan Kratina: Klíčem k úspěchu země je vzdělání. Žijeme si tady pořád jako v Hobitíně

Přečíst článek
Po zahraniční expanzi zářez doma. Skupina Accolade ovládla průmyslový park u ruzyňského letiště

Po zahraniční expanzi zářez doma. Skupina Accolade ovládla průmyslový park u ruzyňského letiště

Přečíst článek
Ilustrační foto

Investice do hal a skladů slušně ponese i letos, věří miliardář Kratina. Fond Accolade se tak zřejmě ještě rozroste

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme