Reklama

Metrostav loni vydělal meziročně víc, dividendu ale nezvýší

Stavební dělník
ČTK
 ČTK

Metrostav má za sebou poměrně úspěšný rok. I přes dopady covidových opatření navýšil zisk o víc než 15 procent na téměř 722 milionů korun.

Reklama

Stavební firmě Metrostav loni vzrostl čistý zisk meziročně o 15,5 procenta na 721,8 milionu korun. Tržby klesly o 18,2 procenta na 19,296 miliardy korun, což bylo zčásti způsobeno převodem zakázek na specializované dceřiné společnosti. Představenstvo navrhlo valné hromadě, která se podruhé koná per rollam, schválit dividendu stejně jako loni ve výši 23 korun za akcii. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

„Rok 2021 byl již druhým, kdy jsme se potýkali s dopady opatření proti šíření koronaviru a z nich vyplývající ekonomické nestability. I přes nepříznivé externí faktory však byl rok 2021 pro koncern Skupina Metrostav opět úspěšný,“ uvedl předseda představenstva František Kočí.

Prakticky stejně jako loni má firma na vyplacení podílu na zisku akcionářům částku 181,8 milionu korun. Na akcii tedy připadne druhým rokem dividenda 23 korun. Zbytek převede na účet nerozděleného zisku a bude použit na investice a rozvoj dceřiných společností.

„Přestože obrat klesl, tak narostl hospodářský výsledek, což znamená, že vzrostla rentabilita,“ řekl mluvčí společnosti Vojtěch Kostiha s tím, že u tržeb šlo o řízený pokles. „Některé zakázky jsme převedli na specializované dceřiné společnosti,“ dodal. Nejvíce z nich získal Metrostav Infrastructure, který se zabývá výstavbou silnic a dálnic.

Stavba průmyslové haly

Krize ve stavebnictví. Nic není a všechno extrémně zdražuje

Stoupající ceny stavebních materiálů nejsou jediným problémem, kterému stavební firmy čelí. Vzhledem k současné situaci s energiemi a ke konfliktu na Ukrajině jsou některé komodity jako ocel nebo dřevo na trhu nedostatkové. Vyplývá to z ankety mezi stavebními firmami. Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) materiál a výrobky spotřebovávané ve stavebnictví zdražily meziročně o 25,2 procenta.

Přečíst článek

Společnost například v Praze dokončila rekonstrukci Muzea odboje a armády ČR na Vítkově, výstavbu parkoviště P+R na Černém Mostě, koridoru Hostivař, prodloužení podchodu na hlavním nádraží či geologický průzkum pro metro D. V regionech zmodernizovala úpravnu vody Želivka a postavila autobusový terminál v Benešově. Zhruba dvě pětiny tržeb Metrostav vytvořil v zahraničí, převážně ve Skandinávii.

Metrostav je trestně stíhán ve čtyřech kauzách. „Ve dvou případech se vede řízení před soudem prvního stupně, ve dvou případech jsou věci ve fázi odvolacího řízení; jednak k odvolání státního zástupce proti rozhodnutí soudu o zproštění viny společnosti a jednak k odvolání naší společnosti proti nepravomocnému rozhodnutí o vině a trestu,“ uvádí firma.

V jedné z nich, korupčním případu kolem někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha, v půlce května Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost stavební firmy ve sporu s Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ). V případu jde o údajnou korupci a manipulaci se zakázkami ve Středočeském kraji. Metrostav nepravomocně dostal zákaz účasti ve veřejných zakázkách na tři roky a peněžitý trest deset milionů korun.

Metrostav poskytl velvyslanectví Ukrajiny v Česku dar ve výši 15 milionů korun a společnost odeslala na Ukrajinu sbírku materiálu pro humanitární účely.

Metrostav byl založen v roce 1971 vyčleněním z národního podniku Vodní stavby kvůli výstavbě pražského metra. V roce 1991 byl přeměněn na akciovou společnost a postupně se začal věnovat činnostem v dalších stavebních oborech. Na konci loňského roku ve firmě pracovalo 2522 lidí.

Stavební dělník

Anketa mezi stavaři: Bez Ukrajinců v Česku stavět nejde

Stavební firmy v Česku se bez ukrajinských pracovníků neobejdou, a to celoročně. Vyplývá to z ankety mezi stavebními firmami. Proces náboru Ukrajinců trvá kolem půl roku, což je v poměru na délku stavebních projektů příliš dlouho. Stavbaři by proto uvítali snadnější udělování dlouhodobých víz.

Přečíst článek

Byty, ilustrační foto

Vlastní byt je luxus, nájmy jsou budoucnost

Trh s nájemním bydlením v Česku přitáhl pozornost developerů i velkých mezinárodních investorů. Činžáky jsou sázkou na jistotu: vlastní byt v Praze je pro většinu lidí nedosažitelný.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme