Reklama

Aktualizováno: UBS za zhruba tři miliardy švýcarských franků koupí problémovou Credit Suisse

Credit Suisse (ilustrační foto)
ČTK / AP
 ČTK

Největší švýcarská banka UBS souhlasila s tím, že za zhruba tři miliardy švýcarských franků koupí svého domácího rivala Credit Suisse. O transakci v neděli v podvečer informovaly zdroje agentury Bloomberg a Financial Times. Jde o jednu z největších transakcí svého druhu v bankovním sektoru za desítky let. Na posílení likvidity bance poskytne švýcarská centrální banka až 100 miliard franků.

Reklama

UBS uvedla, že je zatím brzy spekulovat o tom, kolik lidí v souvislosti s transakcí přijde o práci. Informované zdroje dosud uváděly, že může zaniknout až 10 tisíc pracovních míst.

Jednalo se hlavně o ceně 

UBS podle zdrojů původně nechtěla nabídnout více než miliardu dolarů, což Credit Suisse odmítala. Do hry pak vstoupil i zakladatel kryptoměny tron Justin Sun, který uvedl, že je ochoten za Credit Suisse nabídnout 1,5 miliardy dolarů.

"Převzetím Credit Suisse bankou UBS jsme nalezli řešení, které zajistí finanční stabilitu a ochrání švýcarskou ekonomiku v této výjimečné situaci," uvedla centrální banka.

Švýcarský prezident Alain Berset řekl, že zachránit Credit Suisse tak, aby přežila bez pomoci jiné banky, už kvůli ztrátě důvěry nebylo možné. Podle ministerstva financí je zvolené řešení nejméně bolestivé pro Švýcarskou konfederaci i pro její daňové poplatníky, než by byla jiná varianta.

Švýcaři vytáhli těžký trumf, ve hře je nově i zestátnění Credit Suisse. Zájem má i kryptomagnát Sun

Švýcaři vytáhli těžký trumf, ve hře je i zestátnění Credit Suisse. Zájem má i kryptomagnát Sun

AKTUALIZOVÁNO: Švýcarsko zvažuje úplné nebo i jen částečné zestátnění banky Credit Suisse, pokud se nedohodne s finančním ústavem UBS na jejím převzetí. S odkazem na své zdroje o tom informovala agentura Bloomberg. Švýcarské ministerstvo financí zprávu odmítlo komentovat, místní média ale bez bližšího upřesnění vzápětí uvedla, že vláda připravuje tiskovou konferenci se zásadním obsahem. Úřady se stále snaží dojednat záchranu druhé největší švýcarské banky, která je v problémech.

Přečíst článek

Švýcarská centrální banka také v rámci dohodnuté transakce nabídne 100 miliard dolarů na posílení likvidity Credit Suisse. Dohoda pamatuje také na únikovou cestu, která předpokládá, že transakce bude anulována, pokud se cena swapů úvěrového selhání prudce zvýší a překročí dohodnutou úroveň.

Credit Suisse doplatila na chybná rozhodnutí manažerů v minulosti a také na skandály ve svém investičním bankovnictví. Vaz jí zlomila až krize důvěry z tohoto týdne, kdy klienti začali ve velkém vybírat vklady. Švýcarská vláda má zájem na tom, aby se krize nerozšířila do celého bankovního sektoru, na kterém je Švýcarsko závislé.

Více o dění kolem Credit Suisse čtěte zde

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme