Reklama

Maďarští byznysmeni vtrhli do Česka. Zdvojnásobili objem kapitálu v českých firmách

forinty, ilustrační foto
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Maďarští podnikatelé loni významně posilovali svůj byznys na českém trhu. Objem základního kapitálu českých firem, který kontrolují majitelé z Maďarska, se mezi lety 2020 až 2021 zvýšil o téměř sto procent na 15,5 miliardy korun. Nejčastějšími zahraničními vlastníky českých firem zůstávají Slováci, co do objemu zainvestovaného kapitálu ale vítězí Němci, kteří do tuzemských firem vložili pětinásobek toho, co slovenští, ukrajinští a ruští podnikatelé dohromady. Vyplývá to z dat poradenské společnosti Dun & Bradstreet. 

Reklama

Maďarští majitelé českých firem jsou aktuálně v pořadí největších zahraničních vlastníků podle objemu ovládaného kapitálu v základním jmění na 14. místě za Švýcary a těsně před Japonci. Ještě loni jim přitom patřila 19. příčka. 

Orbánovi skokani

„Objem kapitálu v českých firmách, který je v maďarských rukou, v loňském roce vzrostl o více než 7,5 miliardy korun, což představuje nárůst o 95 procent. Z pohledu relativního přírůstku jde o zcela nejvýraznější vzestup mezi ostatními zahraničními vlastníky,“ říká analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová. 

Objem kapitálu v českých firmách i počet ovládaných firem ze strany maďarských subjektů je podle Štěpánové aktuálně nejvyšší v historii. Mezi lety 2018 až 2020 se sice umenšoval, ale počet firem s maďarským vlastníkem naopak kontinuálně narůstal. Mezi vlastníky podle Štěpánové jednoznačně převládají fyzické osoby. 

Vývoj objemu maďarského kapitálu v českých firmách a počty českých firem s maďarským vlastníkem 2018-2021

Rok Objem kapitálu (v korunách) Počet firem
2018 8 117 188 894 1970
2019 8 095 096 108 1996
2020 7 938 363 668 2114
2021 15 464 394 933 2331

Zdroj: Dun & Bradstreet

Mezi první dvacítkou největších zahraničních vlastníků také výrazně rostl lucemburský (64 procent) a německý (52 procent) kapitál. Naopak k podstatnému propadu došlo v případě kapitálu z USA (-46 procent).

Daňový systém

Česko má sedmý nejlepší daňový systém světa, lepší než Němci, Japonci či Britové

Výhodou v Česku jsou nízké zdanění práce a majetku, naopak zdanění spotřeby patří k nejhorším, vyplývá z mezinárodního srovnání 37 zemí OECD od neziskové organizace Tax Foundation. To přitom nezohledňuje sociální a zdravotní pojištní, které je v Česku na úrovni daní.

Přečíst článek

Fokus Němců na velký byznys 

Nejčastějšími zahraničními vlastníky českých firem jsou už dva roky po sobě Slováci, kterým se v roce 2020 podařilo přeskočit Rusy, kteří loni skončili ještě za Ukrajinci. Na čtvrté příčce jsou co do počtu ovládaných firem vlastníci z Německa, kteří ale podle Štěpánové ovládají pětkrát vyšší kapitál v základním jmění kontrolovaných firem než Slováci, Ukrajinci a Rusové dohromady. 

„Z toho je zřejmé, že trojlístek nejčastějších zahraničních vlastníků českých firem má v portfoliu spíše menší subjekty, zatímco Němci se soustředí na větší byznys,“ dodala Štěpánová.

Z dřívější analýzy Dun & Bradstreet vyplývá, že celkově mají podnikatelé z různých koutů světa majetkový podíl v 98 181 akciových společnostech a společnostech s ručením omezeným a ovládají v nich 965 miliard korun ve formě základního kapitálu.

Burza, ilustrační foto

Cenový sprint světových akcií letos přejde v poklus, shodují se analytici

Ceny akcií ve světě letos opět porostou, ale nižším tempem než loni, kdy stoupaly o desítky procent. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Uklidnění pandemické situace by podle nich mělo prospět firmám z maloobchodu či restauračním řetězcům, růst úrokových sazeb pomůže bankám. Posilující dolar negativně ovlivní akcie na rozvíjejících se trzích, odhadují.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Česko druhé „nejlepší” v EU. Vyšší inflaci má jen Orbánovo Maďarsko

AKTUALIZOVÁNO: Česko druhé „nejlepší” v EU. Vyšší inflaci má jen Orbánovo Maďarsko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme