Reklama

Maďaři uvalili novou daň na leteckou dopravu. Ryanair to vyřešil po svém: ruší lety do Budapešti

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair - ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Maďarská vláda v červenci uvalila takzvanou daň z nadměrných zisků na řadu odvětví, včetně energetiky, bankovnictví, telekomunikací a letecké dopravy. Aerolinky tak musejí za každou letenku s odletem z maďarského letiště zaplatit státu zhruba deset eur. Ryanair tak nyní ruší většinu letů do Maďarska.

Reklama

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair omezí lety přes Maďarsko kvůli mimořádné dani, kterou maďarská vláda uvalila na leteckou dopravu. Oznámil to šéf Ryanairu Michael O'Leary na tiskové konferenci v Budapešti.

Ryanair podle něj zruší osm ze svých 53 linek vedoucích přes Budapešť a na sedmi z nich sníží počet letů. Zruší rovněž plány na spuštění deseti nových linek v zimě. „Tyto plány nyní padly na oltář rozhodnutí maďarské vlády uvalit absurdní a idiotskou daň z nadměrných zisků na odvětví letecké dopravy, které vykazuje rekordní ztráty,“ citovala O'Learyho agentura AP.

Lufthansa, ilustrační foto

Levné letenky? Zapomeňte, říkají šéfové Lufthansy i Ryanairu

Ceny letenek se již nikdy nevrátí na úrovně z doby před příchodem pandemie nemoci covid-19. Uvedl to šéf největší německé letecké společnosti Lufthansa Carsten Spohr. Ceny letenek nižší než 20 eur (zhruba 500 korun) označil za nedostatečné a nezodpovědné.

Přečíst článek

Daň z nadměrných zisků

Maďarská vláda v červenci uvalila takzvanou daň z nadměrných zisků na řadu odvětví, včetně energetiky, bankovnictví, telekomunikací a letecké dopravy. Aerolinky tak musejí za každou letenku s odletem z maďarského letiště zaplatit státu zhruba deset eur (245 korun), napsala agentura DPA.

Společnost Ryanair tyto náklady následně započítala do ceny letenek, což ale příslušný daňový zákon zakazuje. Maďarský úřad pro ochranu hospodářské soutěže firmě proto vyměřil pokutu ve výši 300 milionů forintů (zhruba 18,5 milionu korun).

Ryanair tvrdí, že zákaz kompenzovat daň zvýšením cen je v rozporu s evropským právem. Firma uvedla, že se proti pokutě odvolá a v případě potřeby se obrátí na soudy Evropské unie. O'Leary zpochybnil nezávislost maďarského antimonopolního úřadu a obvinil ho, že pokutu vyměřil na základě politicky motivovaných pokynů ze strany ministerstva spravedlnosti.

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair jsou poprvé od začátku pandemie v zisku

Lidem znovu chutná laciné létání. Ryanair je poprvé od začátku pandemie v zisku

Ryanairu se zvedly tržby o 600 procent. Přesto byl šéf letecké společnosti Michael O'Leary opatrný s predikcemi podzimní sezony. "Nemůžeme ignorovat riziko nových variant covidu-19 na podzim 2022," prohlásil O'Leary.

Přečíst článek

Virgin Atlantic, letadlo, ilustrační foto

Nejhorší aerolinky podle rušených letů? Vedou Virgin Australia a KLM

Po obrovském nárůstu zájmu lidí cestovat po konci proticovidových omezení ve světě a nedostatku zaměstnanců letišť a aerolinek se tisíce turistů v hlavním dovolenkovém období dostaly do potíží kvůli rušeným letům. Agentura Bloomberg zanalyzovala letecké řády 19 velkých světových aerolinek a podíly odvolaných letů. Který dopravci si vedli nejhůře a kteří nejlépe?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme